Twitter Katillerinin Asıl Amacı Ne?

İnternet
Dün sosyal paylaşım sitesi Twitter’da Metin Akpınar’ın öldüğüne dair haberler çıktı. Ünlü oyuncunun sevenleri baş sağlığı mesajları yayınladı. Daha sonra Metin Akpınar, konuyla ilgili olar...
EMOJİLE

Dün sosyal paylaşım sitesi Twitter’da Metin Akpınar’ın öldüğüne dair haberler çıktı. Ünlü oyuncunun sevenleri baş sağlığı mesajları yayınladı.

Daha sonra Metin Akpınar, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Çok şükür sağım. Bunu neden yapıyorlar anlamıyorum. Daha önce de bir çok ünlüyü öldürmüşlerdi. Bu yapılanlar çok tehlikeli"

PEKİ AMA BU HABERLERİ KİM, NEDEN ORTAYA ATIYOR?

Aslında sosyal medyada uzunca bir süredir karşılaştığımız büyük bir terbiyesizlik haline geldi bu haberler. Daha önce Kıvanç Tatlıtuğ, Tarkan, Cem Yılmaz, İbrahim Tatlıses ve Münir Özkul gibi ünlü isimlerin de öldüğüne dair haberler çıktı ve tüm sanal alem bir anda bu haberlerle çalkalandı.

Peki ama kimler, hangi amaçla ünlülerin öldüğü şeklinde haberler çıkarıyor olabilir? Ya da bu haberler kimlerin amaçlarına hizmet ediyor?

PARA KAZANMAK İÇİN KİRLİ YÖNTEM

Özellikle Facebook’ta, bir ünlünün öldüğünü belirten bazı mesajlar reklam için bir yönlendirme linki olarak kullanılıyor adeta. Tıkladığınız anda ticari amaç güden bir sitede buluyorsunuz kendinizi ve haberin yalan olduğunu anlıyorsunuz. Ancak haberin önemini göz önünde bulundurup linke tıklamadan paylaşma yoluna gidecek olursanız yalan haber bir anda binlerce kişiye ulaşabiliyor.

PSİKOLOJİSİ BOZUK İNSANLAR

Twitter’da ise durum biraz daha farklı. Burada gündem olmaya çalışan, ya da yazdığının gündem olmasını arzu eden ve bundan oldukça keyif alan psikolojik anlamda sorunlu olduğunu kabul edebileceğimiz insanların varlığı bu sorunun kökeni olabilir. Malum birçok sahte profil barındırıyor twitter. Kendi egolarını tatmin etmek amacıyla binlerce sahte sanatçı dolaşıyor sosyal arenada! Tabi genel olarak duyumlarla hareket eden, bilginin kaynağını ve doğruluğunu araştırmayan bir toplum haline gelmemizden mütevellit böyle haberlerin de hızla yayılması mümkün görülebilmekte. Fakat nasıl bir psikoloji ürünü olursa olsun yapılan şey çok büyük bir ayıp ve mazur görülür bir yanı mevcut değil. Bu haberi aldığında büyük buhranlar yaşayacak, üzüntüler çekecek ya da bundan sağlığı bozulacak şekilde etkilenecek insanlar olabilir. Şakası yapılan ya da bir amaç uğruna kullanılan bu haberlerin savunulur hiçbir yanı yok!

REKLAM AMACIYLA GÜNDEM Mİ YARATILIYOR?

Tabi bir komplo teorisi de akla gelmiyor değil. Twitter’ın bilhassa ünlüler açısından ciddi bir nimet olarak görüldüğünü hatırlamak gerek. Birçok ünlünün twitter sayesinde gündem olduğunu ve basında yer aldığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Peki, acaba gündem olmak isteyen bazı sanatçılar ya da ünlü isimler sosyal medyanın bu yönünü kullanabiliyor olabilirler mi? Doğruluğuna dair herhangi bir kanıt ya da ifade yok. Ancak akla gelmiyor da değil. İsmi geçen ünlülerin zaten bu tarz bir reklama ihtiyaçları yok. Ama bundan sonrakiler için olmayacağı anlamına da gelmez.

Ama yalan haberlerle ilgili olarak sizlere şunu öneriyoruz:

‘Ne olursa olsun haber kaynağını sorgulayın ve haberin doğruluğunu teyit etmeye çalışın. Okumak ve araştırmak böyle ucuz ve de rezil numaralara kanmamızı engelleyecektir.’

Aktifhaber.com