Twitter Hindistan’ın taleplerini bile karşılamış

İnternet
Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Twitter’a tedbir amaçlı erişim engeline ilişkin, dünyanın farklı ülkelerinde, farklı zamanlarda benzer tedbir kararlarının alındığını, kişi hakların...
EMOJİLE

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Twitter’a tedbir amaçlı erişim engeline ilişkin, dünyanın farklı ülkelerinde, farklı zamanlarda benzer tedbir kararlarının alındığını, kişi haklarını ihlal eden ve ulusal güvenliği tehlikeye sokan yayınların sosyal medya üzerinden illegal paylaşımına engel olunduğunu bildirdi. Koordinatörlükten yapılan açıklamada, Twitter’a uygulanan koruma tedbiri kararının, Twitter yetkililerinin ocak ayından bu yana alınan yüzlerce mahkeme kararına duyarsız kalmasının sonucu olarak gerçekleştirildiği belirtildi. Tedbir kararının uygulanması öncesinde, kişilik hakları ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle, Türkiye mahkemelerince alınan kararların Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) ulaştığı ve içeriğin çıkarılmasının Twitter’dan talep edildiği kaydedilen açıklamada, ancak Twitter’ın mahkemelerin verdiği kararı yok saydığına işaret edildi.

Devletin vatandaşın hakkını korumak zorunda olduğu vurgulanan açıklamada, Twitter ve benzeri tüm sosyal medya sitelerinin de hukuk kurallarına uymak, mahkeme alınan kararlarını yerine getirmek durumunda olduğu ifade edildi. Açıklamaya göre, Twitter erişiminin engellenmesine yönelik dünya uygulamaları ise şöyle:

EN ÇOK TALEP ABD’DEN

2013’te Twitter’ın kendisine gelen hesap bilgi taleplerini içeren ve 1 Temmuz ile 31 Aralık 2013 tarihlerini kapsayan Şeffaflık Raporu’na (Transparency Report) göre, hükümetlerden ve telif sahiplerinden gelen bilgi taleplerinde dikkat çekici bir artış olduğu görülüyor.

Hükümetlerden gelen taleplerde ABD, toplam taleplerin yüzde 59’una sahip ülke olarak ilk sırada yer alıyor. Bunu tüm taleplerin yüzde 15’i ile Japonya ve yüzde 4’ü ile Fransa ve Birleşik Krallık takip ediyor. İncelenen toplam 1410 talebin arasında Türkiye’den gidenlerin sayısı yüzde 10’dan küçük.

ŞİKAYETLER KATLANDI

Hükümet ve diğer yetkililerin, illegal olduğu gerekçesiyle içerik kaldırma taleplerinde ise bir önceki döneme göre 5 kat artış oldu. 2013’ün ikinci yarısında, toplam 365 talebin 305’i Fransa’dan geldi. Bunu 14 taleple Rusya izledi. Türkiye’den giden toplam talep sayısı ise yalnızca 2 oldu.

Rapora göre, Twitter’ın yaygınlaşması ve paylaşımların artmasıyla birlikte telif hakları konusunda şirkete gelen talepler de arttı. Bir önceki döneme göre yüzde 16 artan kaldırma kararları, toplam 12 bin 243 hesabı etkiledi. Bunun karşılığında 26 bin 506 tweet silindi ve 5 bin 847 medya içeriği kaldırıldı.

Twitter’ın raporuna göre, taleplerin en sık geldiği ülke ABD. Ülkelerin çok büyük kısmından 10’dan az kullanıcıya ait talep gelirken ABD’den gelen 948 hesapla ilgili tam 679 talep, tüm taleplerin neredeyse yüzde 80’inin bu ülkeden geldiğini gösterdi. Bu 679 talebin yüzde 75’i ise şirket tarafından karşılandı.