Türkiye için siber güvenlik uyarısı

İnternet
Savunma Sanayii Müsteşarlığı iştiraklerinden Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin (STM) Genel Müdürü Davut Yılmaz, son dönemde Türkiye’ye yönelik siber saldır...
EMOJİLE

Savunma Sanayii Müsteşarlığı iştiraklerinden Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin (STM) Genel Müdürü Davut Yılmaz, son dönemde Türkiye’ye yönelik siber saldırıları değerlendirdi.

Yılmaz, “Rusya’nın, sorun yaşadığı her ülkede siber gücün tüm bileşenlerini aktif olarak kullandığını görüyoruz. Dolayısıyla, Türkiye’deki saldırıların arkasında Rusya’nın olma ihtimalinin düşük olmadığını söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Saldırının organize ve hedef odaklı olduğunu ifade eden Yılmaz, saldırı için seçilen hedeflerin, rastgele ya da sıradan bilgisayarlara değil, Türkiye’nin “.tr” uzantılı alan adları için hizmet veren sunucularına yöneldiğini ve buralarda yaklaşık 400 bin alan adının yönetildiğini söyledi.

Yılmaz, saldırganların 400 bin web sitesine ayrı ayrı saldırmaktansa, bunları yöneten sunuculara saldırmasının, üstelik daha çok zarar verebilmek için mesai saatlerinde bunları gerçekleştirmesinin çok manidar olduğunu vurguladı.

Saldırganların kullandığı DDOS’un, çok sayıda bilgisayar üzerinden yapılan ve verilen servisleri engellemeye yönelik bir saldırı türü olduğuna işaret eden Yılmaz, bu saldırının, daha önce zararlı yazılım bulaştırılmış dünya üzerindeki binlerce bilgisayardan ya da IP adreslerini gizleyen özel sunuculardan yapılabildiğine değindi. 

“Siber güç, Rusya’nın savaş stratejisinin bir parçası”

Yılmaz, “Sosyal medyadan, internet haberciliğine, hacking saldırılarına kadar çok geniş bir spektrumdan oluşan siber güç, Rusya’nın geleneksel savaş stratejisinin önemli bir parçası ve bunu 2007’de Estonya’da, 2008’de Gürcistan’da, 2014’de Ukrayna’da gördük” şeklinde konuştu.