Teknoloji Dünyasından İnciler

İnternet
CHIP Online, teknoloji dünyasını sarsan unutulmaz sözleri tek çatı altında topladı… Ancak bu bahsettiğimiz olay sadece günümüzde geçerli olan bir şey değil elbette. Geçmişte de teknolojinin iler...
EMOJİLE

CHIP Online, teknoloji dünyasını sarsan unutulmaz sözleri tek çatı altında topladı…

Ancak bu bahsettiğimiz olay sadece günümüzde geçerli olan bir şey değil elbette. Geçmişte de teknolojinin ilerisi için yorum yapan alanında uzman isimler olmuştu. Kimisi öngörülerinde kısmen haklı çıkarken, kimileri ise gerçeğin çok ötesinde kalan fikirleriyle tarihin tozlu sayfaların adını yazdırmıştı.

Elbette olayı öngörüde bulunan uzmanlarla da sınırlamak doğru değil. Kimi zaman konferansta ya da bir toplantıda açıklama yapan ve sözleriyle akıllara kazınan isimler de olmadı değil.
Biz de bu makalemizde teknoloji sektöründe dile getirilen çarpıcı sözleri bir araya getirdik. Google‘da en çok sonuca sahip olan sözleri listemizin başına koyarak bu doğrultuda bir sıralama yapmayı uygun gördük.

İşte teknoloji dünyasının en ilginç sözleri

1- "All your base are belong to us." "Size ait her şey aslında bize ait" olarak da çevrilebilecek bu söz, aslında Sega için geliştirilen Japon tabanlı bir oyunun Avrupa sürümünde ilk kez görüldü. Bu sözü hatırlayanlar oyunu hatırlayamıyor olsa da, bu söz öbeğinin birçok tartışmada kullanıldığı biliniyor.

2- Amerika Birleşik Devletleri‘nin 1999‘lı yıllarda başkan yardımcılığı görevini yürüten Al Gore, görevi süresince interneti yaratmak için kendi başına insiyatif kullandığını bu sözlerle belirtmişti. Daha sonra ise Gore’a yönelik suçlamalar alıp başını gitmişti. Suçlamanın nedeni ise tahmin edebileceğiniz üzere "During my service in the United State Congress, I took the initiative in creating the internet" yani "interneti yaratmak konusunda kendi başında insiyatif kullandığı" sözünü kamuoyuna karşı kullanması olmuştu.

3- "I hear there’s rumors on the Internets that we’re going to have a draft." George W. Bush‘un 17 Ekim 2000 tarihinde sarf ettiği bu cümlede dikkat çeken bir kelime vardı: O da hiçbir zaman çoğul olarak İngilizce’de kullanılmayan "Internet"in "Internets" olarak kullanılmasıydı. Daha sonra Bush’un bu sözlerini yorumlamaya çalışan uzmanlar ise Internets’in "internete bağlı bileşenler" olduğu fikrinde birleşti.

4- "You’ve got mail!" AOL’de çalışan ve 1989 yılında bu sözleri kayda geçen Elwood Edwards‘ın ismi yıllar sonra unutulsa da, bu sözü milyonlarca kez günümüze kadar tekrarlanmaya devam etti.

5- "On the Internet, nobody knows you’re a dog." 5 Temmuz 1993 tarihinde Peter Steiner tarafından çizilen ve bu ilginç sözleri sarf edildiği çizgi filmde aslında "İnternette karşınızda kim olduğunu asla bilemezsiniz, belki bir köpek bile" demek istemiş de olabilir. Farklı yorumlara da açık olan bu söz öbeği, tahmin edeceğiniz üzere çizgi filmle sınırlı kalmadı ve çok farklı alanlarda milyonlarca insan tarafından dile getirilen cümlelerden biri oldu.

6- "One of the things I’ve used on the Google is to pull up maps." George W. Bush tarafından 22 Ekim 2006 yılında dile getirilen bu cümle, Bush’un Google‘ı tam olarak nasıl kullandığıyla ilgili çarpıcı bir ipucu vermişti.

7- "The Internet… is a series of tubes." 28 Haziran 2006‘da Senatör Ted Stevens tarafından söylenen bu cümlede Stevens, internetin büyük bir kamyon olarak düşünülmemesi gerektiğini ve internetin bir seri tünel sistemi olarak düşünülmesi gerektiğini ve birçok parçadan oluştuğuna vurgu yapmak istemişti.

8- "The best way to predict the future is to invent it." "Gelecekle ilgili en iyi tahmin, onu kendin icat etmendir." olarak da çevrilebilen ve Alan Kay tarafından 1971 yılında dile getirilen bu cümlede, 71 yılından bugüne mobil cihazlara ilham kaynağı olan Dynabook portatif bilgisayar konseptinin yaratıcısı olan Kay, tahmin yürütmekten öte bir insanın geleceğiyle ilgili tahin yürütebilmesi için bizzat kendinin bir şeyler ortaya koyması gerektiğini dillendiriyordu.

9- "Mr. Watson, come here – I want to see you." "Mr. Watson, buraya gelin – Sizi görmek istiyorum." Sıradan görünen bu cümle aslında telefonu icat eden ve ilk kez telefonun çalıştığını gösteren Alexander Graham Bell’in dilinden dökülüyordu.

10- "Dünyada 5 bilgisayarı kaldıracak bir pazar olduğunu düşünüyorum." IBM‘in mimarı Watson, bu sözleri bir spesifik bilgisayarın 8 örneğini satmayı umduğunu söylediği 1943 yılındaki IBM’in yıllık toplantılarından birinde sarf etmişti.

11- "Söylemeyi unuttuğum bir şey daha var" anlamına da gelebilen "One more thing.." sözünü sık sık konferanslarında dile getiren Apple’ın patronu Steve Jobs, 1998 yılında ilk kez Mac‘i kamuoyuna tanıtırken kullandığı bu sözü, ilerleyen yıllarda iPhone‘u dünyaya tanıtırken de kullanmıştı.

12- Pepsi’nin CEO’su John Sculley‘e seslenen Jobs, ona "dünyayı mı değiştirmek istersin yoksa ömrünün kalan günlerinde şekerli su satmak mı" sorusu yöneltmiş ve onu Pepsi’nin CEO’luğunu bırakarak Apple‘ın başına geçmesi için ikna etmeye çalışmıştı.

13- Microsoft’un kurucusu olan ve aynı zamanda dünyanın en zengin ismi olan Bill Gates, her ne kadar ısrarla inkar etse de, "640 KB RAM aslında herkes için yeterli" diyerek dar bir görüşü ortaya koymuş ve bu söz ona atfedilmişti.

14- Şimdi de konuğumuz Microsoft‘un CEO’su Steve Ballmer2000 yılında gerçekleşen yazılım geliştiricileri konferansında sahneye çıkan Ballmer, Microsoft‘un kuruluşunun 25. yılında defalarca "Developers – Geliştiriciler" diyerek dikkat çekmiş, daha sonra da maymun dansıyla da basının ilgi odağı olmuştu.

15- İngiliz mucit ve bilim adamı Arthur C. Clarke tarafından bir kitabında dile getirilen bu cümlede yeteri kadar gelişmiş bir teknolojinin aslında gerçekleşmesi mucize olan sihirden pek de farklı olmadığını ifade ediyordu.

16- "Sanırım bir harf yazıyorsun; yardım ister misin?" Microsoft’un önceki Office sürümlerini kullananların yakından tanıyacağı Office yardım asistanı, gereksiz soruları ve yardım istekleriyle kullanıcıları yer yer canından bezdirmiyor değildi.

17- 2001 yılında Dell‘in kullanıcılarıyla buluştuğu bir reklamda sarf edilen "Dell’leniyorsunuz" ibaresi ile reklamda baş rolde oynayan Ben Curtis, Dell‘in bir bilgisayarını tanıtmaya çalışıyordu.

18- "Herkesin evinde bir bilgisayar olmasına gerek yok." şeklinde bir açıklama yapan minibilgisayar şirketi DEC‘in kurucusu Ken Olsen, herhalde fazlasıyla yanılmış; zira günümüzde her evde değil bir bilgisayar, iki ya da üç bilgisayar bile bulunabiliyor.

19- "Ben ücretsiz bir işletim sistemi yaratıyorum; ancak bu işletim sistemi öyle büyük ve profesyonel bir işletim sistemi olmayacak." diyen ve Linux‘un babası olarak kabul edilen Linus Torvalds‘ın bugün bu sözleri değerlendirildiğinde pek de haklı olmadığı ortaya çıkıyor; zira Torvalds‘ın hobi olarak uğraş verdiğini söylediği Linux, bugün için Windows‘la dişe diş bir mücadelenin içinde.

20- Dell’in kurucusu Michael Dell tarafından 6 Ekim 1997 yılında gerçekleşen bir sempozyumda dile getirilen bu cümlede Dell, Apple‘ı kapatıp hisselerini hissedarları arasında paylaştıracağını ifade ediyordu.