‘Sanal Dolandırıcılıkta Sorumluluk Bankaların!’

İnternet
Hazal Ateş’in haberi   İnternet üzerinden kira, havale, fatura yatırma gibi işlemleri yapan bazı vatandaşların banka hesapları boşaltıldı. Sanal banka soygunu Ankara’yı alarma geçirdi...
EMOJİLE

Hazal Ateş’in haberi

 

İnternet üzerinden kira, havale, fatura yatırma gibi işlemleri yapan bazı vatandaşların banka hesapları boşaltıldı. Sanal banka soygunu Ankara’yı alarma geçirdi.

 

Sanal soygunda bankalar sorumluluk almak istemeyince tüketiciler soluğu savcılıklarda ve Sanayi Bakanlığı’nda aldı.

 

BANKALAR SORUMLU

 

Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü şikâyetleri ve banka hackerlarının yaptığı işlemleri incelemeye aldı.

 

Bakanlık uzmanları "sorumluluk bankanındır" dedi. Bankalar vatandaşları internet üzerinden işlem yapmaya teşvik ederken, hackerler bir telefon numarası ile bile banka hesaplarını boşaltabiliyor.

 

NUMARANIZI VERMEYİN

 

Bankaların web sitesi üzerinden işlem yapan vatandaşların verdiği telefon numarası üzerinden tüm bilgiler başka bir bilgisayara yönlendirilerek banka hesapları boşaltılabiliyor.

 

Sanal soyguna ilişkin şikâyetler artınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) internet bankacılığı konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini bildirdi.

 

Geçen hafta A.S isimli vatandaş, bankasının web sitesinden elektrik faturasını yatırırken telefon numarasını girmesi istendi. Bankanın sitesinden işlem yaptığı için tereddüt etmeden numarasını yazdı.

 

Ertesi gün banka yetkilileri arayarak hesabındaki 7 bin 500 TL’nin boşaltıldığını bildirdi. A.S savcılığa ve Sanayi Bakanlığı’na başvurdu.

 

Bakanlık uzmanları hesapların boşaltıldığı bankalarla temasa geçerken, sanal soygunun tüketicinin değil internet hizmetlerinde gerekli güvenliği sağlayamadığı için bankanın sorumluluğunda olduğunu bildirdi.

 

HESAPLAR NASIL BOŞALTILIYOR?

 

Hackerlar, bir mail ya da çekici bir internet sitesi aracılığı ile casus programlar (trojan) gönderiyor. Mail açıldığında program otomatik olarak bilgisayara iniyor.

 

Bir resmin arkasına dahi saklanabilen bu programlar menüsünden de görülemiyor. Hackerler, bu bilgisayardan yapılan her işlem, şifre ve bilgiler klavyede kullanılan tuşlar, mouse hareketlerinin ekran resimleri veya diskteki dosyaları kendi mail adresine gönderiyor.

 

Bilgisayarın "sık kullanılanlar" dosyasında bankanın her yerde satılan sitesinin kopyasını yerleştiriyor. Böylece banka hesabını boşaltabiliyor.

 

ARAMA MOTORU KULLANMAYIN!

 

Bankalar, müşterilerini internet sitelerine arama motoru kullanarak girmemesi konusunda uyarıyor. Soyguncular son dönemde en çok bankaların internet sitesine benzettiği sahte sitelerden işlem yapıyor.

 

MAHKEMELER TÜKETİCİ LEHİNE KARAR VERİYOR

 

Sanal banka mağdurlarının açtığı davalarda mahkemeler tüketici lehine karar veriyor. Geçtiğimiz aylarda Kadıköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde benzeri bir dava görüldü.

 

İnternet bankacılığı şifresi, başka bir kişi tarafından ele geçirilen ve 20 bin lirası çekilen müşteri banka aleyhine dava açtı.

 

Mahkeme, davacının şifresini koruma yükümlülüğüne uygun davranmadığı gerekçesiyle bankayı, hesaptan çekilen miktar kadar tazminata mahkûm etti.

 

Sabah