Mobil İnternet ‘Cep’ Yakıyor!

İnternet
Hangi GSM operatörünün abonesi olursanız olun, kotanızı aştığınız takdirde her bir ‘gigabyte’ için 50 TL ödemeniz gerekiyor. Yani kontrolsüz internet kullanımı cebinizi fena halde yakabili...
EMOJİLE

Hangi GSM operatörünün abonesi olursanız olun, kotanızı aştığınız takdirde her bir ‘gigabyte’ için 50 TL ödemeniz gerekiyor. Yani kontrolsüz internet kullanımı cebinizi fena halde yakabilir.

Hatırlarsınız, geçtiğimiz aylarda yapılan 3G reklâmlarını. Birçok insan 3G hızıyla internete bağlanabilmek için telefon değiştirmişti. Telefonunu değiştirmeden 3G ile internete bağlanmak isteyenlerse mobil modem alıp dizüstü bilgisayarı ile bu hizmetten yararlanmayı tercih etmişti. Böylelikle 3G kapsama alanında olan her yerden internete bağlanabilecek ve işlerini halledebileceklerdi.

Bu düşünceyle mobil modem alanlardan biri de Seda Şahin. Şahin, 4 ay önce bir GSM operatörü ile 12 aylık sözleşme imzalar. İlk iki ay faturası normal miktarda gelir, fakat üçüncü ay 100 TL, dördüncü ay 422 TL fatura ile karşılaşır. Çünkü Şahin, kendisine belirtilen kotayı aşmıştır. Üstelik modemindeki istatistikler henüz 1 GB‘ı bile geçmediğini gösterdiği halde. Buna rağmen müşteri hizmetleri 11 GB internet kullandığını ifade eder. Şahin de ayrıntılı fatura ister. Fakat ayrıntılar onun daha büyük şok yaşamasına neden olur. Çünkü ayrıntılı fatura ayrı ayrı 35 zarftan oluşuyor. Rakamlarla dolu olan zarflardan ne Şahin, ne de bilgi almak için gittiği 6 şube hiçbir şey anlamaz. Şubeler, GSM operatörünün kendilerine böyle bir eğitim vermediğini iddia eder. Abonelik sırasında kota sorgulama ile ilgili bilgilendirilmede bulunulmadığını söyleyen Şahin, yaklaşık üç haftalık uğraştan sonra müşteri hizmetlerine mağduriyetini kabul ettirir.

Mobil internette kota aşımı baş ağrıtıyor

Mobil modem alan birçok kişi, bu tarz durumlarla karşı karşıya kalabiliyor. Fakat tüketiciler her zaman Şahin kadar uğraş vermiyor, yüksek faturaları ödemeye razı oluyor. Bu sebeple sorun yaşamak istemeyen mobil modem kullanıcılarının dikkat etmesi gerekenler var. Öncelikle modemlerdeki istatistiklerin her zaman doğru olmadığını bilin. Her GSM operatörünün kotanızı mesaj yoluyla sorgulayabileceğiniz servisleri var ve en doğru bilgiyi bu servisler aracılığıyla alabiliyorsunuz. Sürekli olarak sorgulama yapmanız faydalı olacaktır çünkü tüm operatörlerde kotanızı aştığınız her gigabyte için 50 TL ödemek zorundasınız.

3G’nin henüz Türkiye’nin birçok bölgesini kapsamaması da tüketicileri mağdur eden bir konu. İkâmet ettiği bölgede 3G‘nin çektiğini düşünen vatandaşlar mobil internet alıyor ve 12 ya da 24 aylık sözleşmeler imzalıyor. Bulunduğu bölge, kapsama alanı dışında kalanlarsa sözleşmelerini iptal ettirmek için uğraşmak zorunda kalıyor. Üstelik sözleşmeler genellikle 12 aylık imzalandığı için GSM operatörleri sözleşmeleri iptal etmeye yanaşmıyor. İptal ettirmek isteyen tüketiciler, sözleşmeye konulan cezai şart sonucunda ‘bağlı olduğu paket ücretini’ sözleşme süresi dolana kadar ödemek zorunda bırakılıyor. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya ise tüketicilerin sözleşmelerini iptal ettikleri takdirde cezai şartı yerine getirmek zorunda olmadıklarını ifade ediyor.