Korsan Terörü Son Bulacak mı?

İnternet
Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı, korsan yazılımın, yerel ekonomiler üzerinde bir tehdit unsuru olmaya devam ettiğini belirterek, korsan yazılımla hemen her platformda mücadelel...
EMOJİLE

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı, korsan yazılımın, yerel ekonomiler üzerinde bir tehdit unsuru olmaya devam ettiğini belirterek, korsan yazılımla hemen her platformda mücadelelerini sürdürdüklerini söyledi.

Kundakçı, International Data Corporation (IDC) tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Korsan Yazılım Araştırması’nın 2008 yılı sonuçlarına göre, Türkiye’de korsan yazılım kullanımının 2007’ye göre 1 puan azalarak, yüzde 65’ten 64’e gerilediğine işaret etti.

Bu gelişmeye rağmen, 2008 yılında korsan yazılım kullanımının Türk yazılım sektörüne verdiği zararın, bir önceki yıla göre yüzde 27 artışla 468 milyon dolara ulaştığına dikkati çeken Kundakçı, ”Bu açıdan dünya ekonomisinde kayıp yaşayan ilk 25 ülke arasındayız. Korsan yazılım kullanımı nedeniyle katlanarak büyümeye devam eden bu zarar, 2004 yılında 182 milyon, 2007’de ise 365 milyon dolar olarak gerçekleşmişti” diye konuştu.

Kundakçı, IDC tarafından 110 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya göre, 2008 yılında korsan yazılım kullanımının, 57 ülkede gerilediğini, 16 ülkede ise artış gösterdiğine dikkati çekerek, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerde kullanılan kişisel bilgisayar sayısının hızla artmasına paralel olarak genel olarak düşüş eğiliminde olan korsan yazılım kullanım oranının, dünya genelinde 3 puanlık artış göstererek yılı yüzde 41 ile tamamladığını bildirdi.

Korsan yazılım kullanımının, küresel ölçekte yazılım sektörüne olan maliyetinin ise bir önceki yıla göre yüzde 11 artarak, 53 milyar doları geçtiğini belirten Kundakçı, ”Ekonomide büyük hasar yaratan, yabancı sermaye girişine ve Türkiye’deki yatırımlara engel teşkil eden, Avrupa Birliği üyelik kriterlerinin de ana maddelerden biri olan korsan kullanımının aşağı çekilmesi için kurumların planlı ve kararlı hareket etmesi büyük önem taşıyor” dedi.

Kundakçı, tüm dünyada ekonomik belirsizliklerin yaşandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
”Bu dönemde, korsan yazılım kullanan şirketler, kendi bilgi güvenliğini tehlikeye atmakla kalmıyor, yasal açıdan büyük cezai yaptırımları da göze alıyorlar. Ayrıca, korsan yazılım kullanımına devam edenler, kendi işlerine zarar vermenin yanı sıra yerel ve küresel ekonomide büyük zararlara yol açıyor.”

BİLGİ GÜVENLİĞİ YAZILIMINDA YERLİ BAŞARI

Yaklaşık 5 yıl önce kurulan yerli bir bilişim firması, güvenlik alanında geliştirdiği yazılım sistemleri sayesinde bu alanda yabancı ürünlerin hakimiyetine son verdi.

Natek Bilişim‘in sahibi ve aynı zamanda firmanın yazılım direktörü olan Timuçin Erpolat, ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduğunu ve 2005 yılında sınıf arkadaşıyla birlikte bilişim firmasını kurduklarını söyledi.

Firma olarak güvenlik alanında ”milli yazılımlar” geliştirdiklerini ifade eden Erpolat, kendi yazılım ürünleri piyasaya girene kadar Türkiye’de bu alanda yabancı firmaların hakimiyetinin bulunduğunu belirtti.

Erpolat, kuruldukları yıldan bugüne kadar geçen 5 yıllık sürede 50 kişilik bir teknik ekibe ulaştıklarını bildirerek, şöyle konuştu:

”Sektöre girdikten sonra inanılmaz büyüme sağladık. Güvenlik alanında yıllık 10 milyon dolarlık yazılım satışımız var. Zaten Türkiye’de yılda toplam 20 milyon dolarlık satış oluyor. Bazı bakanlıklar, bankalar, kamu kuruluşları, özel sektöre bilgi güvenliği yazılım sistemleri geliştirdik. Bu sistem, bilgilerin çalınmasını önlüyor, tehditlere ve saldırılara karşı koruma sağlıyor. Antivirüs programının daha gelişmiş hali olarak düşünülebilir. Bir program olarak tasarlanan sistem, kendi kendini denetliyor, sorunları bildiriyor, dışardan müdahale edildiğinde bilgi veriyor. Örneğin bakanlığın herhangi bir datasının, dosyasının çalınmasına karşı güvenlik sağlanıyor.”

DÜNYA PAZARI MİLYARLARCA DOLARI BULUYOR

Türkiye’de bu alanda dünya devleri ile yarıştıklarına dikkati çeken Erpolat, bu sektörde Türkiye’de 5 yabancı firmanın faaliyet gösterdiğini, ancak geliştirdikleri yüksek teknolojiye dayanan ürünler sayesinde onların hakimiyetine son verdiklerini söyledi.

Erpolat, milli yazılım sayesinde 30 milyon dolarlık ithalatın önünü kesmiş olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

”Yurt dışına açılma hedeflerimiz var. Özellikle ürünlerimize Belçika, Hollanda, İsveç, Pakistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden ciddi talep geliyor. 2010 yılı itibariyle 10-15 milyon dolarlık ihracat hedefimiz var. Dünya pazarı milyarlarca doları buluyor. Bu pazardan önemli oranda pay alarak ülkemizi bilgi güvenliği yazılımları liginde ön sıralarda temsil etmek istiyoruz.”