İşte En Güvenli İşletim Sistemleri

İnternet
Muhammet Karataş’ın haberi Bilgisayar kullanıcılarının, tercih edecekleri işletim sisteminde aradıkları en önemli özelliklerin başında şüphesiz güvenlik geliyor. Fiyatı, hızı gibi özellikler önemli ol...
EMOJİLE

Muhammet Karataş’ın haberi

Bilgisayar kullanıcılarının, tercih edecekleri işletim sisteminde aradıkları en önemli özelliklerin başında şüphesiz güvenlik geliyor.

Fiyatı, hızı gibi özellikler önemli olsa da güvenlik bunların önüne geçiyor. Kullandığınız işletim sistemindeki en ufak bir güvenlik açığı, telafi edilmez sonuçlar doğurabiliyor.

Her işletim sistemi üreticisi kendi ürününün en güvenli olduğunu söylediği bir piyasada, doğru tercihi yapmak gerçekten zor. Yeni çıkan bir ürünün tanıtımında, “eski sürümdeki güvenlik açıkları kapatıldı” gibi sözler, bundan sonra çıkacak ürünün tanıtımında da aynı sözlerin söyleneceğini dolayısıyla her üründe mutlaka bir açık olabileceği endişelerini de beraberinde getiriyor.

Peki, en güvenli işletim sistemi hangisi? İşletim sistemlerinin en güvenilir olanlarını, RealityPOD isimli internet sitesi araştırdı.

İşte, en güvenli on işletim sistemi:

1- OpenBSD: OpenBSD, en güvenli işletim sistemidir. OpenBSD’nin güvenliği aynı anda kriptografi desteği içermesini sağlar. Böylece birçok kripto hızlandırıcı donanım desteğini kendi bünyesine kattı.
Arabellek aşımı veya tamsayı taşması gibi saldırılardan işletim sisteminizin korunmasına yardımcı olabilecek çeşitli teknolojilere sahip. Son on yılda sadece iki saldırıya maruz kalması, firmanın sıkı güvenlik ve denetim politikasının bir ispatı niteliğinde.

2- Linux: İşletim sistemi, bilgisayar, oyun konsolları, cep telefonları, tablet bilgisayarlar gibi hemen her platformda tam uyum içerisinde çalışıyor.
Linux da yüksek güvenlikli bir işletim sistemidir. Ağırlıklı olarak sunucu ve iş istasyonu platformlarında tercih edilse de taşınabilir ve masaüstü sistemlerde de kullanım oranını günden güne arttırıyor.

3- Windows 7: Mikrosoft’un en yeni işletim sistemi olan 7, virüslere, casus yazılımlara ve diğer kötü yazılımlardan kaynaklanan riskleri en aza indiriyor.
Diğer önemli özelliği ise bilgilerinizi güvende tutmak için geliştirilmiş bir yedekleme sistemine sahip olması. Vista’ya göre daha hızlı da olan bu sürüm yeni Windows Aero özelliği sayesinde temiz bir masaüstü özelliği sunuyor.

4- Windows Server 2008: Microsoft’un Windows Sunucu Birimi Genel Müdürü Bill Laing, bu ürünün güvenlik konusunda “emsalsiz” olduğunu söylemişti. Server yedekleme ve kurtarma, kullanıcı hesap kontrolü, web sunucusu (IIS) rolü ve sunucu güvenlik yapılandırması gibi güvenlik birimlerini içeriyor.

5- Windows Vista: Microsoft, Windows’un daha önceki sürümlerinde kullanmadığı yeni güvenlik önlemlerini bu sürümde kullandı. Windows XP’nin ve öncüllerinin en çok eleştirilen yanı güvenlik açıkları ve zararlı yazılımlara, virüslere ve tampon bellek taşmalarına karşı zayıf oluşuydu. Vista ile güvenlik adına ilerleme katettiği savunuluyor ancak mcafee şirketinin 14/05/2007 tarinde yaptığı büyük güvenlik testi işletim sisteminin ne kadar güvenilir olduğu konusunda kullanıcıları şüpheye düşürüyor.

İşletim sistemi, kullanıcıların bilgisayardaki verilerini düzenli olarak yedekleyebilmelerini ya da yedekten geri yükleyebilmelerini sağlayan yazılıma sahip. Vista’da kullanıcı hesap denetimi bulunurken, XP’den bu yana geliştirilen entegre güvenlik duvarı bu işletim sisteminde artık sadece gelen bağlantıları değil, giden bağlantıların da kontrolünü sağlıyor.

6- Windows Server 2003: Bu işletim sistemi de virüsler, solucanlar ve saldırganlara karşı bilgisayarı korumak için proaktif güvenlik teknolojileri içeriyor. Windows Server 2003, XP’den daha güvenli bir işletim sistemi. Savunmasız hizmetleri devre dışı bırakan yetkili bir güvenlik duvarına sahip. Service Pack 2 ve diğer güvenlik yamaları ile Server 2003’ü daha da güvenli hale getirebilirsiniz.

7- Piyasaya sürülmeden önce korsana karşı çok büyük önlemler alındı. Ürün etkinleştirme ile kullanıcılar yükledikleri ürünü en geç 30 gün içinde şirkete aktive ettirmeleri gerekiyordu. Yine de insanlar bunun da açığını bulup korsan bir şekilde kullanabildiler. Bunun yanında Microsoft tarafından kapanmayan bir RPC açığı vardır ki bu bilgisayarı tamamıyla dışarıdan müdahalelere açık hale getiriyordu.

8- HP-UX 11i: İşletim sistemi pazarında pek popüler değildir. İsminin açılımı Hewlett-Peckard OS olan HP-UX, Solaris, Mac OS X gibi işletim sistemleri kadar güvenli olduğu için bu listeye dahil edildi.

9- Oracle Solaris: En iyi kurumsal işletim sistemlerinden biri. Yüksek kurumsal güvenlik düzeyleri sağlıyor.

10- Mac OS X: Kullanıcı kimlik doğrulama ve girişlerde izin konusunda Microsoft Windows XP’den daha iyi olsa da uzaktan tehdide açık bir işletim sistemi. Grafiksel olarak görüntüsü ileri düzeye taşındı, kısa sürede Mac severler tarafından benimsendi.