İnternette sansür tartışmaları sürüyor

İnternet
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, internetin, Türkiye ekonomisi açısından çok değerli olduğunu, bu alanda yapılacak her düzenlemenin, öncesinde bir etki analiz...
EMOJİLE

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, internetin, Türkiye ekonomisi açısından çok değerli olduğunu, bu alanda yapılacak her düzenlemenin, öncesinde bir etki analizi yapılarak uygulamaya konulması gerektiğini belirtti.

Cılız, “İnternet Ortamında Yapılan Yayınlar ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun”da değişiklikler getirecek tasarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. 

Önerilen değişikliğin özellikle erişim ve veri trafiği yer sağlayıcılarına ağır sorumluluklar getirdiğini ve bu durumun ilgili sektör oyuncularında tedirginliğe neden olduğunu savunan Cılız, “Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi devam edilen kanun teklifiyle ilgili yasalaştırma sürecini dikkat ve endişeyle takip etmekteyiz. Meclis’te tartışılan kanun teklifinin internet ekonomisinin aktörlerinde ve bu ekonominin en önemli unsuru olan kullanıcılarda büyük bir tedirginlik yaratacağı öngörülmektedir. Ekonomik dinamiklere ve uluslararası iş yapış şekillerine uygun olmayan yasal bir ortamda girişimciliğin ve yatırımların yeşeremeyeceği yadsınamaz bir gerçektir” görüşünü dile getirdi.

Kanun teklifinin, Türkiye’nin demokratik kazanımlarına uygun olarak katılımcı bir çerçevede ilgili tüm aktörleri de sürece katarak tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Cılız, şunları kaydetti:

“İnternet, ülkemiz ekonomisi açısından çok değerlidir. Bu alanda yapılacak her bir düzenleme, öncesinde bir etki analizi yapılarak uygulamaya konulmalıdır. 5651 sayılı kanundaki değişiklik teklifi ile amaçlanan ‘özel hayatın gizliliği korumak’ maksadı ancak ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı’nın yasalaşması ile gerçekleşebilecektir. Bu tasarının yasalaşması, ülkemizin ‘temel hak ve özgürlüklere verdiği’ değeri gösterirken, bu alana yatırım yapacak ekonomik aktörlere, uluslararası topluma ve kullanıcılara verdiği ‘hukuki güveni’de ortaya koyacaktır.”