İnternette ‘Akıllı İşaret’ Dönemi

İnternet
Almanya’da yeni yılla birlikte yürürlüğe girecek olan bir yasa, çocuklarını internetin zararlı etkilerinden korumaya çalışan anne babaların işini kolaylaştıracak. Yeni yasa gereği internet sitel...
EMOJİLE

Almanya’da yeni yılla birlikte yürürlüğe girecek olan bir yasa, çocuklarını internetin zararlı etkilerinden korumaya çalışan anne babaların işini kolaylaştıracak. Yeni yasa gereği internet siteleri, sayfalarına içeriğe uygun olarak yaş sınırı işareti koyacak. Söz konusu işaretler anne babalar tarafından bilgisayara yüklenen filtre programı tarafından otomatik olarak tanınacak. Böylece çocuğun yaşına uygun olmayan siteler açılamayacak.

 

RTÜK’ün çocukları cinsellik, şiddet ve olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlardan korumak amacıyla TV kanalları için geliştirdiği akıllı işaretler uygulamasının bir benzeri de Almanya’da yürürlüğe girecek. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi planlanan kanun, internet sitelerine yaş sınırı işareti konmasını öngörüyor. Söz konusu işaretler anne babaların çocuklarının bilgisayarlarına yerleştirecekleri bir filtre programı tarafından otomatik olarak tanınacak. Bu sayede çocuklar yalnızca yaş grupları için öngörülen sayfaları açabilecek, yaş sınırı işareti bulunmayan sitelere ise giremeyecek.

 

Haziran ayında eyalet başbakanlarının üzerinde mutabakata vardıkları Gençliği Koruma Kanunu (JMStV), internet işleticileri arasında tartışmalara yol açtı. JNStV bir Alman yönetmeliği olduğu için yabancı siteler de yeni kanundan nasibini alacak. Anne babalar filtre programını değiştirmediği müddetçe siteler kapalı kalacak.

 

Henüz gelişim aşamasında olan ve kullanma mecburiyeti bulunmayan filtre programının ücretli olup olmayacağı hakkında da bilgi verilmedi. Medyadan Sorumlu Devlet Bakanlığı Sözcüsü Beate Hoffmann, diğer internet sayfaları için bir yaş sınırı mecburiyeti olmadığını, fakat bu işaret olmadığından filtre programının bunun açılımını engelleyeceğini söyledi. Şimdiye kadar müstehcen ve şiddet içeren sitelerin Alman sunucuları (server) tarafından iki türlü işaretlenmesine rağmen, uygulamaların doğru dürüst denetlenmediğini belirtildi.

 

Yetkililer ise üçüncü bir alternatif olan yeni kanunun yanlış anlaşılmalara sebep olacak şekilde yazıldığına dikkat çekerek, bu şekilde uygulanamayacağını savunuyor. Birçok internet sitesinin yeni kanunu eleştirmesini doğal karşılayan Münster Üniversitesi Telekomünikasyon ve Medya Hukuku Profesörü Thomas Hoenen, yeni yasa hakkında gerekli bilgilendirme yapılmadığından, internet üzerinde hızla dedikoduların yayıldığını söyledi. Prof. Hoenen, kanuna uymayan siteler için öngörülen yüksek ceza miktarı sebebiyle bir çok sitenin yayınını durdurmayı düşündüğünü söyledi.

 

Zaman