En Güvenli Bilgisayar Hangisi?

İnternet
İşte Radikal’den Serdar Kuzuloğlu’nun güvenli bir bilgisayar kullanımı için yapılması gerekenleri anlattığı yazısı… Bedava güvenlik ‘En güvenli bilgisayar fişi çekilmiş bilgis...
EMOJİLE

İşte Radikal’den Serdar Kuzuloğlu’nun güvenli bir bilgisayar kullanımı için yapılması gerekenleri anlattığı yazısı…

Bedava güvenlik

‘En güvenli bilgisayar fişi çekilmiş bilgisayardır’ terimi boşuna değil
Teknik deneylerde internete bağlanmış bir bilgisayar en geç iki dakika içinde tarama yapan zararlı yazılımlar tarafından ziyaret ediliyor. Yeni nesil zararlı yazılımlar hiçbir şey yüklemeseniz bile bulaştıkları web siteleri üstünden sadece sayfayı ziyaret ettiğiniz de bile bulaşabiliyor. Özetle; eğitim de güvenlik de şart. İşte yolları…
Virüslere karşı: Avast
Adres: goo.gl/jgysi

***
Antivirüs uygulamalarının çoğu satın aldığınız bilgisayarların içinden bedava çıkıyor ama çoğu kullanıcı bunların en fazla üç aylık deneme sürümleri olduğunun ve satın almadıkça korumaya devam etmediğinin farkında değil. Avast’ın Türkçe desteğine de sahip ücretsiz sürümü güvenli internet kullanımı için fazlasıyla yeterli. Tek dezavantajınız yeni virüs güncellemelerinden biraz daha geç haberdar olmak. Ancak hiç olmamaktan kesinlikle her zaman yeğdir. İstediğiniz an ücretli versiyona geçmeniz de her zaman mümkün.
Daha güvenli kullanım için
Adres: guvenliweb.org.tr

***
7 bine yakın siteyi erişime engelleyerek elinden gelen ön korumayı ardına koymayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, gözünden kaçan sitelere karşı kontrolü kısa bir süre olsa da bize vermek için bu bilgilendirme sitesini açmış. Sitede ailelere, yaş gruplarına göre çocuklara ve eğitmenlere tavsiyelerin yanı sıra güvenlik konusunda karşılaşılan terimler, güncel tehditler ve korunma yöntemlerine karşı önlemlere de yer verilmiş. Tasarım ve mekaniği devlet bürokrasisinden nasibini almış ancak mesajını aktarabiliyor. ABD versiyonunu staysafeonline.org adresinden inceleyebilirsiniz.
Karşı istihbarat yöntemleri
Adres: housecall.trendmicro.com

***
Microsoft Windows kullanan bir bilgisayarın antivirüs ile korunduğunu sanmak yağmura kağıttan şapkayla önlem almaktan bile daha iyi niyetli bir yaklaşım. Çünkü virüsler kadar büyük bir diğer bela da ‘spyware’ adı verilen casus uygulamalar. Geleneksel virüs tarayıcılara takılmayan bu küçük zararlılar ancak özel uygulamalarla temizlenebiliyor. Geçici olarak kullanmak zorunda olduğunuz bilgisayarlarda şifreler başta olmak üzere bütün kişisel bilgileri çalmaya programlı bu casus yazılımları tarayıp temizlemek için bu sitedeki küçük uygulama yeterli. İnternet üstünde yapılan bir taramayla geçici de olsa ‘steril’ bir bilgisayar kullanımı mümkün.