CeBIT’te Vitrine Çıkanlar!..

İnternet
CeBIT Bilişim Fuarı, birkaç yıl öncesinden ‘kırmızı alarm’ vermeye başlamıştı. Bilişim dünyasının önde gelen isimleri, "Artık yeni bir ürün göremiyoruz. Sanki bilişim fuarı değil de t...
EMOJİLE

CeBIT Bilişim Fuarı, birkaç yıl öncesinden ‘kırmızı alarm’ vermeye başlamıştı. Bilişim dünyasının önde gelen isimleri, "Artık yeni bir ürün göremiyoruz. Sanki bilişim fuarı değil de teknomarket geziyoruz." şeklinde eleştirilerini dillendirmişti. Beklenen oldu ve büyük markalar günler öncesinden fuara katılmayacaklarını açıkladı. Büyük şirketler, organizasyonun özünden uzaklaştığını ve adeta ‘eşantiyon fuarına’ dönüştüğünü düşünerek böyle bir yol izleme kararı aldı.

Fuara katılan firma sayısında bir azalma olsa da yeni katılan şirketlerin heyecanı ortamın havasını değiştirmeye yetmiş. Fuar organizatörleri, bu yıl Anadolu firmalarına özel bir ilgi göstermiş ve bunun meyvelerini almış. Adana, Bursa, Gaziantep, Denizli, Konya ve Kayseri‘de üretim yapan firmalar fuara davet edilmiş.

CeBIT Bilişim Eurasia fuarına, yerli ve yabancı yaklaşık bin firma katıldı. Geçtiğimiz yıllarda büyük ve gösterişli stantlarda görücüye çıkan ünlü markalardan bazıları, kriz sebebiyle alanlarını küçültmüş. Bu yıl, daha önce hiç olmadığı kadar Çinli firma fuara katılmış. Adım başı her yerde onları görmek mümkün. Fuarın vazgeçilmezleri arasında eşantiyoncuları saymamak da olmaz! Biraz mahcup bir edayla elleri poşetli insanlar standlara yaklaşıyor ve masaların üzerindeki eşantiyonları kaşla göz arasında çantalarına atıyorlar.

Netbook kullanma modası, bilişim fuarına damgasını vurdu. Markalar, en küçük ve hafif netbook modellerini sergiledi. 1 kilogramla 1,3 kilogram arasında değişen modeller, 1GB RAM özelliğiyle kullanıcısına yüksek bir performans sağlıyor. Wi-Fi teknolojisi sayesinde internet tabanlı uygulamalara her an her yerde kolay yoldan erişim sağlayan netbook’lar, 10 inç’in altındaki ekran boyutlarıyla büyük ilgi görüyor. Rakibi notebook sınıfına göre de oldukça ucuz. Fiyatları 500 ile 800 TL arasında değişiyor. Minik bilgisayarlar, tasarımları, pil süreleri ve klavye rahatlığı bakımından notebook’lara karşı üstünlük sağlıyor. Müzik, fotoğraf ve video içeriğinin yanı sıra yazı tabanlı kullanımlar için önerilen bu modeller, oyun, gelişmiş programlar ve profesyonel kullanımlar için tavsiye edilmiyor. Lenovo S10-2: 687 TL. HP Mini 2140: 750 TL. Exper Style: 610 TL. Acer Aspire One: 700 TL. Asus eee PC 1008ha: 757 TL. Toshiba NB 100-125: 678 TL. Samsung np-nc10-ka04tr: 676 TL. Casper Cpu-N270: 637 TL.

Sanki gerçek iPhone!

Nokia, iPhone ve Blackberry gibi dünyaca ünlü markaların bire bir taklitleri standlarda görücüye çıkmış. Türk firmaları tarafından Çin’de üretilen bu telefonlar, gerçekleriyle aynı özelliklere sahip. Hatta bazı modellerde üç sim kart takılabilme özelliği, televizyon, Kur’an-ı Kerim, ezan ve ezan saatleri gibi ek özellikler de bulunuyor. Fiyatları da yüzde 70-80 oranında daha ucuz. Ama küçük bir darbe aldığında hemen bozulabiliyor. Markaların pek çoğunun servis garantisi de yok. Cep telefonu markası sahibi olmak istiyorsanız cebinize biraz para koyup Çin’in yolunu tutmanız yeterli. Mühendis, ünlü bir markaya ait popüler bir modeli sizin için baştan tasarlıyor. Cep telefonunun üzerine sizin markanızın damgası vuruluyor. Taklit cep telefonu furyası geçtiğimiz yıllarda VCD ve uydu antenlerinde de kendisini göstermişti.

***

Akılda kalanlar
Daha incesi ve hafifi yok: Toshiba, Camileo s20 modeli dünyanın en ince ve hafif kamerası olma özelliğine sahip.

Casio IT-8, dünyadan önce CeBIT‘te: Büyük firmalarda çalışan ve zamanının büyük bir bölümünü dışarıda ürün pazarlayarak geçiren personelin hayatını kolaylaştıracak bir ürün. Bu cihaz sayesinde çalıştığınız şirketin merkez stokunu anında görebiliyor, sattığınız ürünü stoktan düşebiliyorsunuz.

Televizyonunuzu yanınızda götürün: Toshiba taşınabilir Portable TV modeliyle her yerde televizyon izleyebilirsiniz. 6 saatlik batarya ömrüne sahip televizyonun DVD player özelliği de bulunuyor.

Öğretmenler farenjit olmasın: Dokunmatik akıllı tahtalar, öğretmenleri bir hayli rahatlatacağa benziyor. 87 ekran büyüklüğündeki tahta, bilgisayara bağlanıyor. Türkçe yazılıma sahip olan program, öğretmene büyük zaman kazandırıyor. Fiyatı 1600 dolar.

Evinizi internetten kontrol edin: Akıllı ev sistemleri yıllardır kullanılıyor. Ama hiçbir program kullanmadan sadece internet üzerinden evinize yön verebilmeniz yeni bir teknoloji. ‘Ev yöneticisi’ sayesinde binlerce kilometre uzaktan açık unuttuğunuz ışığınızı ya da doğalgazınızı kapatabiliyorsunuz.

‘Hard disk’inizi cebinizde taşıyın: Hard diskler, teknolojinin gelişmesiyle birlikte hem küçüldü hem de çok ucuzladı. Suya, çamura ve toza dayanıklı farklı kapasitedeki harici bellekleri kolayca yanınızda taşıyabiliyorsunuz.

Dokunmatik ekran bilgisayar: Farklı markaların ‘E Touch’ modellerini dokunarak kontrol edebiliyorsunuz.

Türksat, ‘Caca bey’ temasıyla fuardaki yerini aldı: Türksat, 2009 yılı Uzay Haftası kutlamaları için "2023 Cacabey Uzay İstasyonu" temasıyla fuara katıldı. Türksat, Hacı Bektaş-ı Veli‘nin müridi olarak bilinen astronom Caca Bey’e atıfta bulunarak yaptığı icraatları anlatacak.

İlk 3 boyutlu navigasyon cihazı: Garmin firması tarafından piyasaya sürülen ilk üç boyutlu navigasyon haritası, kullanıcısına büyük kolaylık sağlayacak.

‘LED’ teknolojisi görücüye çıktı: Bu teknoloji sayesinde televizyonda herhangi bir kanalda dizi izlerken DVD görüntü kalitesini elde edebiliyorsunuz.

Casper, yeni nesil işlemcisini tanıttı: Firma, turbo boost teknolojili Intel Core i5 işlemcili Casper Neo‘yu fuarda tanıttı. Yeni teknoloji sayesinde müzik üretmenin, fotoğrafları istediğiniz gibi düzenlemenin ve oyun oynarken hız sınırlarını aşmanın zevkini yaşayabiliyorsunuz.

Smile ADSL, dikkatleri üzerine toplamayı başardı: Smile TV, Smile Vitamin, Smile Oyun, Smile Müzik ve güvenlik paketini fuarda tanıtan firma, geniş ve göz alıcı standıyla ilgi çekmeyi başardı.

İnşaat da ‘bilişime’ geldi!: Dumankaya İnşaat’a ait mobil TIR, fuardaki yerini aldı. Burada 3G teknolojisiyle daire sahiplerine inşaatların son durumuyla ilgili bilgi verildi.

Virüsler, fuar alanına uğramadı!: NOD 32 ve Eset Smart Security antivirüs programlarının en yeni sürümleri tanıtıldı. Ayrıca dünyanın ilk Türkçe mobil antivürüs programı da görücüye çıktı.