CeBIT’te Ne Var, Ne Yok?

İnternet
Hazırlayan: Engin Dinç Geçen yıl 70 bini profesyonel yaklaşık 160 bin ziyaretçiyi ağırlamış bir fuar CeBIT. Fuar, bu yıl ”iş dünyası”, ”tüketici elektroniği” ve ”dij...
EMOJİLE

Hazırlayan: Engin Dinç

Geçen yıl 70 bini profesyonel yaklaşık 160 bin ziyaretçiyi ağırlamış bir fuar CeBIT. Fuar, bu yıl ”iş dünyası”, ”tüketici elektroniği” ve ”dijital yaşam” olmak üzere 3 ana bölümden oluşuyor.
Açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün yaptığı CeBIT Bilişim Eurasia 2009, önceki yıllardan farklı olarak bu yıl iş dünyası bölümündeki yeniliklerle ve uluslararası katılımda artışla ön plana çıkıyor. Fuarda, aralarında ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Kore ve Rusya’nın da bulunduğu toplam 22 ülkeden uluslararası katılımcı ve ziyaretçilerin yer alıyor. 7-11 Ekim 2009 tarihleri arasında kapılarını onuncu kez açan fuara giriş ücreti ise 20 lira olarak belirlendi.

CeBIT Bilişim Eurasia 2009, Türk şirket ve girişimcilerinin küresel rekabetin güçlü oyuncuları arasında yerini alması için büyük bir fırsat sunan Avrasya’nın en büyük iş geliştirme platformu.  

Geçtiğimiz yıl 5 bini genel müdür ve firma sahibi olmak üzere, 70 bin profesyonel; toplamda 160 bine toplam 60 bin metrekare alanda 12 tematik bölümde hazırlandı. Fuarda Türk mühendislerce yapılan Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra, iletişimde yeni bir dönemi başlatan 3G dünyasına ait en yeni ürünlerin de yer alacak. Tüketiciler iseteknoloji ürünlerini çeşitli indirim ve düzenlenen kampanyalarla satın alabiliyor.

Fuarın belediye, kamu kurum ve kuruluşları, bakanlık ve valiliklerin yer alacağı 5’nci salondaki ‘Kamu Sektörü’ tematik bölümünde, T.C. Başbakanlık, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Ulaştırma Bakanlığı; bilişim altyapısı ile geliştirdikleri özel uygulama ve hizmet çözümlerini CeBIT Bilişim Eurasia ziyaretçilerine tanıtıyor. Aynı zamanda bu yıl ‘Kurumsal Sosyal Sorumluluk’ temalı yeni bir bölüm de katıldı. Bu bölümde katılımcı firmalar, vatandaşlık bilinci içinde gerçekleştirdikleri kurumsal sosyal sorumluluk projeleri sunuluyor.

BROADCAST, CABLE & SATELLİTE EURASİA 2009 DA VAR

Farklı sektörlere yönelik kurumsal çözümlerin tanıtılacağı İş Dünyası salonlarında ticari yazılımlardan, mobil iş çözümlerine, bankacılık ve finans uygulamalarından telekom altyapısı ve Ar-Ge teknolojilerine kadar birçok konu ele alınıyor. Tematik bölümlerin yanı sıra forum alanlarıyla geleceğin iş dünyasının masaya yatırılacağı CeBIT Bilişim Eurasia ile aynı mekanda, Avrasya’nın en büyük uydu iletişimi, yayıncılık ve TV sektörü fuarı olan Broadcast, Cable & Satellite Eurasia 2009 da fuarın 8, 9 ve 10’ncu salonlarında gerçekleşiyor.

ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ FIRSATI
Son yılların en gözde ürünleri arasında yer alan dizüstü bilgisayarları için geliştirilen 3G uygulamalarının yanı sıra en yeni donanım, biometrik sistem, ofis ekipmanı ve yazılımların sergileneceği “İş dünyası” bölümünde, şirketler uluslararası arenada iş birliği yaratma fırsatı buluyor.

Gelecek seneden itibaren profesyonel bir matchmaking firması ile çalışmaya başlayacak olan CeBIT Bilişim Eurasia, katılımcı ve ziyaretçileri B2fair’in özel standında buluşturuyor. Avrasya ve Türkiye pazarına ilgi duyan firmalarla yurt dışına açılmayı hedefleyen işletmeleri bir araya getiriyor ve uluslararası arenada yer almalarını sağlayacak olan CeBIT Bilişim Eurasia’da Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Telekomünikasyon Müzesi kuruyor. TÜBİDER 1.salonda donanım alanındaki yenilikleri sergiliyor.

İKİ MİLYAR DOLARLIK İŞ BAĞLANTISI
Bu yıl “Tüm sektörler bilişimle buluşuyor” sloganıyla onuncu kez kapılarını açacak olan CeBIT Bilişim Eurasia’ya çeşitli sektörlerde hizmet veren, satın alma yetkisi olan 220 üst düzey yönetici ve 440 dolayında da uzman seviyesinde şirket yetkilisini İstanbul’da ağırlanıyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık iş bağlantısının yapılması planlanan CeBIT Bilişim Eurasia’da, şirketler global ekonomik krizin yaralarını bilişimle sarıyor.

DİJİTAL DÜNYANIN EN YENİLERİ 6 VE 7’NCİ SALONDA
Hem iş hem de tüketici elektroniği ve dijital yaşama ilişkin teknolojilerin görücüye çıkarılacağı 6 numaralı Tüketici Elektroniği salonunda, günlük hayatta ve iş ortamında kullanılan navigasyon, dijital görüntüleme, dijital eğlence, donanım ve çevre bilimleri, ev sinema sistemleri, akıllı ev sistemleri ve otomasyonlar tanıtılıyor. TÜBİTAK’ın da Türkiye’deki Türk mühendislerce yapılan Ar-Ge çalışmalarıyla yer alacağı 6’ncı salonda; iş ve kariyer, eSağlık/Telesağlık ve kamu sektörü bölümlerinin yanı sıra, önceki yıllardan farklı olarak Webciety tematik bölümü, fuara farklı bir hava katıyor. Online sosyal ağ, e-ticaret firmaları, online pazarlama firmaları ve yazılım tedarikçilerinin yer alacağı Webciety tematik bölümünde pazarlama profesyonellerinin yanı sıra halkla ilişkiler, sosyal ağ kullanıcıları, medya ve blog yazarları bir araya geliyor.

Fuarda son kullanıcılara hitap eden ve 7’nci salonda konuşlandırılan “Dijital Yaşam” bölümünde ise, dijital sistemler, mobil ürünler, servisler, yazılımlar ve uygulamalar sergileniyor. Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak Bilişim Market’in de bu bölümde konumlandırıldığı fuarın 7’nci salonunda telekomünikasyon hizmetleri ön plana çıkacak. 11 Ekim 2009 Pazar günü sona gerecek olan CeBIT Bilişim Eurasia’nin, giriş ücreti 20 Lira olarak belirlendi.

EŞANTİYON FUARI MI OLDU?

Geçen sene etkinliğin ana sponsoru olan Turkcell ile iletişim sponsoru Türk Telekom başta olmak üzere Avea, Teknosa ve Akbank gibi büyük firmalar bu yıl fuara katılmıyor. Türkiye’nin en büyük şirketlerinin bu kararı CeBIT kulislerinde farklı yankı buldu. Organizasyonda yer almayacak olan çoğu şirket; fuarın kendi işlevini görmediğini, bilişim değil ‘eşantiyon fuarı’na dönüştüğünü düşünüyor. Etkinliğin fuardan çok ‘panayır’a benzediğini dile getirenler bile var.
GSM operatörlerinden Vodafone, teknoloji şirketleri Sony, Samsung, yazılım şirketleri Netsis, İndex, Microsoft fuara başından beri katılmıyor.

Fuarda bu yıl yer alacak firmaların listesini incelediğimizde yeni katılanların birçoğunun Doğu ve Çin menşeli teknoloji üreticileri olduğu gözüküyor. Bu markalar genellikle ya taklit ya da ucuz ürün satıyorlar. Konuştuğumuz önemli bir teknoloji firmasının Türkiye genel müdürü, tanınmamış markaların fuarda yer almasının kendi markalarının imajını zedelediğini, bu yüzden fuara katılmadıklarını söylüyor.

Fuara bu sene katılmayacak firmalar

Türk Telekom
Avea
Turkcell
Akbank
Cebeci Grup
Ciner Medya
İTÜ Elektronik ve Haberleşme
Kaynak Yayınları
Koç Bilgi Grubu
Mayasoft Bilgi
Memorial
Procter&Gamble
RİM-BlackBerry
RTÜK
Siemens Enterprise
Teknosa
TELPA
ZyXEL

İşte ilk kez katılan kuruluşlar

Türk Hava Yolları
Smile ADSL
AK Parti
Bimeks
Crea Bilişim
Concord Mobile
Logo Yazılım
Day Mobile
Dumankaya İnşaat
Ersa Sistem Bilişim
FedEx
FenerCell
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti