Bilkent’ten Dünya Rekoru

İnternet
Dünyanın en büyük elektromanyetik problemlerini sahip olduğu güçlü süper bilgisayarlarla son iki yıldır çözebilen BiLCEM, dünyada başkalarının çözmek isteyip de çözemediği fiziksel ve gerçek yaşamda ö...
EMOJİLE

Dünyanın en büyük elektromanyetik problemlerini sahip olduğu güçlü süper bilgisayarlarla son iki yıldır çözebilen BiLCEM, dünyada başkalarının çözmek isteyip de çözemediği fiziksel ve gerçek yaşamda önem taşıyan problemlere çözüm getirerek, bu yeteneğini pek çok değişik uygulama alanında kullanabiliyor.

Savunma sanayisinde radar simülasyonları, nanoteknolojide metamalzeme tasarımları, tıpta mikrodalgalarla görüntüleme sistemleri, uydu üstüne yerleştirilen antenlerin tasarımı gibi hem birbirlerinden çok farklı, hem de hepsi gerçek yaşamda önem taşıyan problemleri çözebilen BiLCEM, bu problemlerin, başka ülkelerdeki bilim adamlarının çözemediği kadar büyük versiyonlarını da çözebilme kapasitesine ulaştı.

Uluslararası üstat unvanı

BiLCEM’in dünya rekorları ve başarılı çalışmaları dünyanın en büyük uluslararası meslek kuruluşu olan ve IEEE olarak anılan The Institute of Electrical and Electronics Engineering kuruluşunun dikkatini çekti. Mühendislik kuram ve uygulamalarının ilerlemesi için profesyonel çalışmalarda bulunan IEEE, BiLCEM Direktörü Prof. Dr. Levent Gürel’i "Fellow" (en üst düzey üyelik-üstat) unvanına layık gördü.

Prof. Dr. Gürel’i dünya rekorları ve dünya çapındaki başarılı araştırma çalışmalarından ötürü "IEEE Fellow" ödülüyle onurlandıran IEEE, her yıl tüm dünyadaki üyelerinin binde birinden daha azını "IEEE Fellow" seviyesine yükseltiyor.

Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Gürel, yaptığı açıklamada, son iki yıldır dünyanın en büyük elektromanyetik problemlerini BiLCEM’de çözebildiklerini ve Ocak 2008’de kırdıkları 85 milyon içeren denklemlerin çözümüyle ilgili dünya rekorunu, Ekim 2008’de 205 milyona yükselttiklerini kaydetti.

"Burada önemli olan sadece sayılar değil, bu kadar büyük elektromanyetik problemleri çözebilme kabiliyetini kazanmamızla birlikte, artık dünyada başkalarının çözmek isteyip de çözemedikleri fiziksel ve gerçek yaşamda önem taşıyan problemleri çözebiliyor olmamız" diyen Gürel, savunma sanayisinde radar simülasyonlarından, nanoteknolojide metamalzeme tasarımlarına, tıpta
mikrodalgalarla görüntüleme sistemlerinden, uydu üstüne yerleştirilen antenlerin tasarımına kadar, hem birbirlerinden çok farklı, hem de hepsi gerçek yaşamda önem taşıyan problemleri çözebildiklerini, hatta bu problemlerin başka ülkelerdeki bilim adamlarının çözemediği kadar büyük versiyonlarına çözüm getirebildiklerini söyledi.

1912’den beri verilen "Fellow" unvanına daha önce bu üniversiteden Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Abdullah Atalar, Prof. Dr. Özay Oral ve Prof. Dr. Levent Onural layık görülmüştü. Havacılık ve uzaydan bilgisayar ve telekomünikasyona, biyomedikal mühendisliğinden elektrik enerjisi ve elektronik sistemlere yayılan bir alanda faaliyet gösteren IEEE’nin, 150 ülkede 365 bini aşkın üyesi bulunuyor.