“Artık Urfa’da da Oxford var”

İnternet
Tüm İnternet Derneği Başkanı Füsun Nebil, internet kafelerin önemine işaret ederek ”Eskiden eğitim konusunda ‘Urfa’da Oxford vardı da, biz mi gitmedik’ denirdi. İnternet kafele...
EMOJİLE

Tüm İnternet Derneği Başkanı Füsun Nebil, internet kafelerin önemine işaret ederek ”Eskiden eğitim konusunda ‘Urfa’da Oxford vardı da, biz mi gitmedik’ denirdi. İnternet kafeler sayesinde ‘Artık Urfa’da Oxford da var, farkında mısınız?’ diyoruz” görüşünü dile getirdi.

Nebil, internet kafelerin çok önemli bir fonksiyon üstlendiğini, dünyada sayısal bölünmüşlük (digital divide) olarak tanımlanan, internet ve bilişim teknolojilerine erişimde zorlanan, ülkenin gelir düzeyi daha düşük kesimlerine büyük bir şans taşıdığını söyledi.

Kullanıcılar olarak, internet kafelerin çok önemli olduğunu bu nedenle devletin de internet kafelere gereken özeni göstermesi gerektiğini belirten Nebil, kafelere yapılacak desteğin, kullanıcılara destek anlamına geldiğine inandıklarını kaydetti.

Genel olarak eğitim kurumlarında internet kullanım oranının yüzde 7,2 iken internet kafelerde yüzde 18.9’a ulaşıldığına işaret eden Nebil, internet kafelerin, sistemin önemli bir açığını kapattığını savundu. Füsun Nebil, ”Diğer yandan internet ve bilgisayar erişimi ülkemiz insanının çok büyük çoğunluğu için hala erişilmesi zor veya pahalı hizmet kapsamında. Bu bağlamda kullanıcılar için ne kadar önemli olduğu unutuluyor. Biz, kullanıcıların internetle buluştukları alandaki en önemli arayüzü temsil ediyoruz” görüşünü dile getirdi.

EKONOMİYE DESTEK
Her bir internet kafenin aynı zamanda birer KOBİ olduğunu ve istihdam yarattığına değinen Nebil, şunları söyledi:

”İnternet kafeler 16 sene boyunca Türkiye’nin bilişim sektörünü her yıl 2-5 milyar dolarlar civarında finanse etti, hala da ediyor. Oluşan katma değer ve istihdam da cabası. Fakat söz konusu internet kafe olduğunda KOBİ kredileri alınamıyor. Oysa internet kafeler bugün e-devlet sistemlerini kullanan e-milletin eğitilmesinde en önemli etken oldu. Bundan sonra da aynı etki devam edecek. Hal böyleyken internet kafecilere destek olunmuyor, hatta çoğu zaman köstek olunuyor. İnternet kafeler topluma bu anlamda nefes aldırıyor. Onlar olmasalar ne olacak, farkında mıyız?”

KÜLTÜR MERKEZLERİNE DÖNÜŞEBİLİR
Nebil, 2007 yılından önce internet kafe denetimlerinde ve kurallarda zafiyetler olduğunu ve faturanın her bakımdan internet kafelere kesildiğini savunarak sözlerini şöyle sürdürdü:

”Aileler, özellikle yaşı küçük ve genç kullanıcıları evlerde internetle beraber odalarına kapayıp hem tehlikeli hem de internet bağımlısı olmalarına müsait ve asosyal bir ortamda büyümeye mahkum etti. Bu onlara yapabileceğimiz en büyük kötülüktür. Ülkemize de faturası ağır olur. İnternet kafeler küçük destekler ve alınacak basit tedbirlerle şu anki yapılandan oldukça farlı bir yapıya, ‘İnternet ve Bilgisayar Eğitim Kültür Merkezleri’ haline dönüştürülebilir. Böylelikle akla ve çağımıza uygun alanları en değerli varlıklarımız için ve toplum yararına oluşturmuş oluruz.

Eskiden eğitim konusunda ‘Urfa’da Oxford vardı da, biz mi gitmedik’ denirdi. İnternet kafeler sayesinde ‘Artık Urfa’da Oxford da var, farkında mısınız?’ diyoruz.”

Nebil, ayrıca 2000 yılında kurulan, Tüm İnternet Derneğinin, 2010 yılında yeniden yapılandığını, bilinçli bir bilişim-internet kullanıcı grubunun oluşumunu ve aynı zamanda internet, bilişim ve telekom alanında ülkemize rekabet avantajı yaratacak üreticilerin desteklenmesini hedeflediğini de sözlerine ekledi.

AA