Almanya’da öğretmenlere Facebook yasağı

İnternet
Baden Württemberg Eğitim Bakanlığı’nın eyalette görev yapan öğretmenlere öğrencilerle sosyal medya üzerinden iletişim kurmayı yasaklaması yoğun tartışmalara yol açtı. Öğretmenlerin facebook, twitter g...
EMOJİLE

Baden Württemberg Eğitim Bakanlığı’nın eyalette görev yapan öğretmenlere öğrencilerle sosyal medya üzerinden iletişim kurmayı yasaklaması yoğun tartışmalara yol açtı. Öğretmenlerin facebook, twitter gibi sosyal medya üzerinden öğrencilerle ya da kendi aralarında görevleriyle bağlantılı olarak iletişim kurması daha önce Bavyera ve Schleswig-Holstein eyaletlerinde de yasaklanmıştı. Yasağa gerekçe olarak, kişisel bilgilerin güvenliği konusundaki endişeler gösteriliyor.

Eğitim Derneği federal başkanı Rolf Busch, Almanya’daki pek çok okulda veri korumada yeterince titiz davranılmadığını, ancak yasakla öğretmenleri cezalandırmanın da doğru olmadığını belirtiyor:

Kesintisiz iletişim devri

“Eğitim bakanları her fırsatta öğretmenlerin öğrencilere her yerde ulaşabilmesi beklentisini dile getiriyor. Ama şimdi öğretmenlerin sosyal medya üzerinden temas kurması istenmiyor. Talepler birbiriyle tamamen çelişkili.”

Sosyal medya pek çok gencin gündelik yaşamı haline geldi. Öğretmenlerle sosyal medya üzerinden iletişim kurmak, e-posta ya da telefon üzerinden temas kurmaya göre çok daha samimi ve pratik olarak görülüyor. Ders ya da etkinliklerle ilgili duyuruları sosyal medya üzerinden yapmak, öğretmenlerin de işini kolaylaştırıyor.

Veri koruma ve eşitlik endişeleri

Ancak bu şekilde öğretmen ile öğrenci arasında özel alanın giderek daralması gibi endişeler de mevcut. Ayrıca her öğrencinin internet bağlantısı ya da akıllı telefona sahip olmadığı, her ailenin, çocuğunun sosyal medya kullanımına sıcak bakmadığı gibi tezler de dile getiriliyor. Baden-Württemberg eyaleti Öğrenci Konseyi Başkanı Selman Özen, öğrencilerle öğretmenler arasında sosyal medya üzerinden iletişim kurulmasını olumlu görüyor, ancak veri güvenliği dışında bazı endişelere de dikkat çekiyor:

“Her öğrenci facebook’a kayıtlı değil. Okul etkinliklerine katılabilmek için öğrencilere facebook’a kaydolma yükümlülüğü getirilemez.”

Facebook: Onla da olmuyor onsuz da

Öğretmenlerin de kafası karışık. Facebook’taki temasın ne noktadan sonra görev kapsamına girdiği, neyin yasağın ihlâli anlamına geldiği gibi konular yeterince açık değil.

Eğitim Derneği federal başkanı Rolf Busch, ne yapılması gerektiğiyle ilgili şunları söylüyor.

“ Siyasetçiler, yasal düzenlemeleri gerçeklerle uyumlu hale getirmeli. Bu, veri güvenliğinin zayıflatılması anlamına gelmiyor. Birinin banka hesabının içi boşaltıldı diye online bankacılık toptan kaldırılmaz. Günlük normal yaşamda da birilerinin cüzdanı çalınabilir. Yani yeni çağın gereklerine ayak uydurulmalı.”

Deutsche Welle Türkçe