ABD Dönüşünde Kötüleşti

İnternet
Dünyanın en önemli fizikçilerinden ve ‘Zamanın Kısa Tarihi’ (A Brief History of Time) kitabının yazarı Stephen Hawking rahatsızlanmasının ardından acilen hastaneye kaldırıldı. Profesörün u...
EMOJİLE

Dünyanın en önemli fizikçilerinden ve ‘Zamanın Kısa Tarihi’ (A Brief History of Time) kitabının yazarı Stephen Hawking rahatsızlanmasının ardından acilen hastaneye kaldırıldı.

Profesörün uygulamalı matematik ve teorik fizik dersleri verdiği Cambridge Üniversitesi’nden yapılan açıklamada 67 yaşındaki profesörün Cambridge’deki bir hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığıyla mücadele eden ve kendisine özel olarak yapılmış olan bilgisayarlı bir tekerlekli sandalyeye mahkum olarak yaşayan Hawking’in birkaç haftadır göğüs enfeksiyonu problemi yaşadığı ve bugün durumunun kötüleşmesi üzerine acilen hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.

Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden, ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan ALS hastalığının pençesinde yaşayan Hawking, 1985’te sesini yitirmişti. Profesör, koltuğuna yerleştirilmiş olan ve yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyor.

Üniversiteden yapıyan açıklamada, "Hawking çok hasta ve ambulansla Addenbrooke hastanesine kaldırıldı" denildi.

ABD DÖNÜŞÜNDE KÖTÜLEŞTİ

Adı açıklanmayan bir kaynak, profesörün birkaç haftadır hasta olduğunu ve durumunun haftasonu ABD’ye yaptığı ziyaretten döndüğünden beri kötüleştiğini belirtti.  Söz konusu kaynak, akciğer iltihaplanması nedeniyle tedavi görmüş olan profesörün, son rahatsızlığının göğüste enfeksiyon ile alakalı göründüğünü, ancak kesin teşhis konulmadığını kaydetti.

Cambridge uygulamalı matematik bölümü dekanı Peter Haynes de, "Profesör Hawking olağanüstü bir meslektaşımız. Yakında tekrar iyi olacağını umut ediyoruz" diye konuştu.

Kara delikler, kozmoloji ve kuantum fiziği çalışmalarıyla adını duyuran Hawking, 1988’de yayımlanan ve evrenin kökenlerine dair büyüleyici bir açıklama nieliğindeki ‘Zamanın Kısa Bir Tarihi’ (A Brief History Of Time) kitabı ile dünya çapında kabul gördü. Dünyanın en önde gelen bilim otoritelerinden biri olan Hawking, 20’li yaşlarının başında ALS’nin etkilerini görmeye başladı.

Oxford mezunu profesör 1974’ten beri modern fiziğin iki köşe taşını birleştirmek için çalıştı: Albert Einstein’ın Genel İzafiyet Kuramı ile kuantum mekaniği.

Araştırmalarının bir sonucu olarak, Hawking iki zaman mefhumu tememlinde bir evren modeli önerdi: "Gerçek zaman" ya da insanların tecrübe ettiği zaman ve evrenin zamansal bir başlangıcı olduğundan kaçınabileceğimizi söyleyen "hayali zaman."

Hawking şunları ileri sürdü: "Evren, hayali zamanda kendi kendine yeter ve sınırsızdır. Ancak gerçek zamanda evren Big Bang’te (Evrenin kaynağı olduğu düşünülen Büyük Patlama) başlayacaktır. Fizik kuralları her yerde geçerli olacak, yani Tanrı’nın onun başlaması için müdahale ettiğine inanmaya gerek yok."

Hawking fiilen felç durumda da olsa, hastalıktan çıkma yönünde yavaşça ilerleme gösteriyordu. 70’ine geldiğinde Cambridge’den ayrılacak olan Hawking, iki evlilik yaptı. İlk eşinden üç çocuğu bulunuyor.