400’den fazla ‘karanlık site’ kapatıldı

İnternet
Silk Road 2.0 ve uyuştucu madde ile silah gibi yasa dışı satışlar yapıldığına inanılan diğer 400 internet sitesi kapatıldı. Tor ağının internette uyuşturucu madde ve çocuk tacizi içeren görüntü alışve...
EMOJİLE

Silk Road 2.0 ve uyuştucu madde ile silah gibi yasa dışı satışlar yapıldığına inanılan diğer 400 internet sitesi kapatıldı.

Tor ağının internette uyuşturucu madde ve çocuk tacizi içeren görüntü alışverişinin yapıldığı; aynı zamanda aşırı görüşlü grupların da faaliyet gösterdiği binlerce yasadışı alışveriş sitesine ev sahipliği yapıyor.

Operasyon sırasında 17 kişi gözaltına alındı. Bu kişiler arasında Silk Road 2.0’nın arkasındaki isim olduğu söylenen Blake Benthall da bulunuyor. Gözaltına alınanlar arasında 7 İngiliz vatandaşı da yer alıyor.

Ulusal Suç Dairesi’ne göre, gözaltına alınan İngiliz vatandaşları ifadeleri alındıktan sonra kefaletle serbest bırakıldı.

Uzmanlar söz konusu sitelerin kapatılmasının sanal ortamda yürütülen suç eylemlerine yönelik önemli bir darbe olduğunu düşünüyor.

1 milyon dolar değerindeki Bitcoin’e de el konuldu

Geçen yılın Ekim’inde faaliyete geçen Silk Road 2.0, bu siteler içinde adı kötüye çıkmış olanların başlarında yer alıyor ve yasa dışı şekilde uyuşturucu alım satımına imkan sağlıyor.

Bu site asıl Silk Road sitesinin kapatılması ve sahibi olduğu iddia edilen kişinin tutuklanmasından sonra yeniden kurulmuştu.

Operasyonda 1 milyon dolar değerindeki Bitcoin’e de el konuldu.

Europol Avrupa sanal suçlar merkezi başkanı Troels Oerting, “Bugün hep birlikte, büyük boyutlardaki örgütlü suçların altyapısını etkili şekilde yıkabileceğimizi ortaya koyduk. Bu servisleri yalnızca açık internetten kaldırmakla kalmıyoruz, Tor’u kullanan ve uzun bir süredir suç işleyen kişilerin kendilerini ulaşılamaz gördükleri karanlık sitelere de darbe vurduk” dedi.

BBC’nin aldığı bilgilere göre, bu operasyon önemli bir teknolojik başarı olarak görülüyor. Polisin karanlık sitelerin fiziksel olarak nerede üstlendiklerini saptamak için yeni tekniklere başvurduğu ve uluslararası güvenlik birimleri arasında daha önce benzeri görülmemiş bir işbirliği gerçekleştirildiği kaydediliyor.

“Derin internet” (deep web) diye anılan internet ağının isimsiz kısmının, bilinen internet ağlarından 500 kat daha büyük olduğu tahmin ediliyor.

Bunun içinde de uzmanların karanlık internet dedikleri ve Tor’un içinde faaliyet gösterdiği ağlar mevcut. Tor’un tahminen 3 milyon kullanıcısı olduğu ama site sayısının daha az sayıda olabşleceği düşünülüyor.

BBC’nin haberine göre Europol’e danışmanlık yapan güvenlik uzmanı Alan Woodward, bugün söz konusu sitelere yönelik operasyonun sanal suçlarla mücadelede yepyeni bir döneme işaret ettiğini kaydetti. Woodward, “Tor uzun zamandan beri yasaların ulaşamadığı bir alan olarak kabul ediliyordu. Bu operasyon Tor’un görünmez ve dokunulamaz olmadığını kanıtladı.” dedi.

Ancak Woodward, düzenlenen operasyona rağmen benzer sitelerin yine ortaya çıkabileceğini belirtti ve polisin karanlık interneti açığa çıkarmış sayılamayacağını söyledi.