‘Solar Impulse 2’ Atlantik’i geçmeye hazırlanıyor

İcat İnovasyon
Temiz enerji kaynaklarına dikkati çekmek amacıyla dünya turuna 5 Mart 2015’te Abu Dabi’den başlayan Solar Impulse 2, en önemli parkurlarından biri olan Atlantik Okyanusu’nu geçmek iç...
EMOJİLE

Temiz enerji kaynaklarına dikkati çekmek amacıyla dünya turuna 5 Mart 2015’te Abu Dabi’den başlayan Solar Impulse 2, en önemli parkurlarından biri olan Atlantik Okyanusu’nu geçmek için New York’ta gün sayıyor. Proje çalışanları New York JFK Havalimanı’nda uçuş öncesi hummalı bir hazırlık içinde.

Hava şartlarının uygun olması halinde uçağın bir hafta içinde hareket edeceği ve yine hava durumuna göre hedefin Avrupa olacağı kaydedildi.

Hazırlıklar sırasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da pilotları ve proje ekibini ziyaret ederek güneş enerjili uçak projesinin, iklim değişikliği ile mücadele ve gezegenin geleceği için taşıdığı önemi vurguladı.

Pilotun eşi bir Türk

Andre Borschberg’in eşi bir Türk. Yasemin Çavuşoğlu Borschberg de yaptığı açıklamada, nasıl tanıştıklarını ve eşinin uçuşları sırasında neler hissettiğini anlattı.

Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra yüksek tahsil için İsviçre’ye gittiğini belirten Yasemin Borschberg, eşinin babasının üniversitede tez danışmanı olduğunu ve burada tanıştıklarını söyledi.

Uçağın dizaynını da çok beğendiğini anlatan Yasemin Çavuşoğlu Borschberg, ‘Bu uçak misyonunu tamamladıktan sonra bir sanat müzesine gitmeli. O kadar güzel çünkü. El yapımı ve müthiş zarif bir uçak.’ dedi.

‘Enerjiyi daha etkili kullanmalıyız’

Uçağın mucit ve pilotlarından Bertrand Piccard da gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘Güneş enerjisi ile fosil yakıtlarla gittiğinizden çok daha uzun yol kat edebilirsiniz. Dünyanın bugünkü ihtiyacı enerjiyi daha akıllı ve etkili şekilde kullanmak.’ ifadesini kullandı.

Piccard, ‘Bir gün sadece güneş enerjisi kullanan uçaklar yolcu da taşıyabilecek mi?’ sorusu üzerine ‘Sadece güneş enerjisiyle uçan ticari uçaklar… Bunun gerçekleşeceğini söylemek biraz çılgınca olur ancak olmayacağını söylemek de aptalca. Bugün bunun teknolojisine henüz sahip değiliz ancak Wright kardeşler de 1903’te yolcu taşıyabilecek bir uçağın teknolojisine sahip değillerdi ancak bu gerçekleşti. Başlangıçta öncülere ihtiyacımız var.’ diye konuştu.

30 bin kilometre yol yaptılar

Aslen psikiyatrist olan Piccard ve hem mühendis hem de girişimci Borschberg uzun yıllardır uçma tutkusuyla önemli deneyimler yaşıyor.

İki pilot dönüşümlü olarak kullandıkları Solar Impulse 2 ile Mart 2015’ten bu bugüne kadar 14 etapta yaklaşık 30 bin kilometre yol yaptılar. 400 saat civarında havada kaldılar.

Uçak son olarak ABD’nin Pensilvanya eyaletinin Allentown kentindeki Lehigh Valley Uluslararası Havalimanı’ndan kalkarak, 5 saatlik uçuşun ardından New York John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’na inmişti.

Ortalama hızı saatte 45 kilometre olan uçak, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerde bu hızın iki katına ulaşabiliyor.

Dünya turuna 5 Mart 2015’te Abu Dabi’den başlayan Solar Impulse 2’nin tamamladığı 14 etap şöyle:

‘1. etap Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri) – Muskat (Umman), 2. etap Muskat – Ahmedabad (Hindistan), 3. etap Ahmedabad – Varanasi (Hindistan), 4. etap Varanasi – Mandalay (Myanmar), 5. etap Mandalay – Chongqing (Çin), 6. etap Chongqing – Nanjing (Çin), 7. etap Nanjing – Nagoya (Japonya), 8. etap Nagoya – Hawaii, 9. etap Hawaii – San Francisco (ABD), 10. etap San Francisco – Phoenix (ABD), 11. etap Phoenix – Oklahoma (ABD), 12. etap Oklahoma – Ohio (ABD), 13. etap Ohio- Pensilvanya (ABD), 14 etap Pensilvanya – New York (ABD).’

Ağırlığı sadece 2,3 ton olan uçağın 72 metrelik genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor. Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor.

Solar Impulse 2, turunu tamamlayabilirse dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kateden ilk uçak, uçağın mucidi ve pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg de dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecek.