Radyo Frekansıyla Ağacın Suyunu Çıkarıyor

İcat İnovasyon
Düzce’de faaliyet gösteren Recep Sivrikaya Orman Ürünleri, KOSGEB’den aldığı destekle, radyo frekanslarıyla ağaçların suyunu çıkarıp kurutma yapan makine geliştirdi. Uygulama ile kerestele...
EMOJİLE

Düzce’de faaliyet gösteren Recep Sivrikaya Orman Ürünleri, KOSGEB’den aldığı destekle, radyo frekanslarıyla ağaçların suyunu çıkarıp kurutma yapan makine geliştirdi. Uygulama ile kerestelerin kurutulmasında enerji ve zaman tasarrufu sağlanırken, çıkarılan ağaç suları da ilaç sanayii, dermatoloji, kozmetik gibi alanlarda değerlendirilecek.

Recep Sivrikaya Orman Ürünleri şirketi, kereste kurutmada kaliteyi artırmak, maliyetleri düşürmek ve kurutma süresini azaltmak amacıyla KOSGEB’den aldığı Ar-Ge desteğiyle yeni bir kurutma makinesi geliştirdi. Firma, Sakarya Üniversitesi Teknokent’te 1,5 yıllık çalışma sonucu yüksek frekanslı vakumlu kereste kurutma fırını üretti. Yüksek frekans yoluyla ağacın içindeki suyu buharlaştırarak çıkaran makine, mevcut kurutma makinelerinde 3 ayda kuruyan keresteyi 7 günde kurutuyor. Özelliğini yitirmeden çıkartılan ağaç suları da atılmıyor. Suyun kanser hastalarının tedavisinde, dermatoloji, kozmetik gibi alanlarda değerlendirilebileceği belirtiliyor.

Firmanın Ar-Ge mühendisliğini yapan Gülşah Mollamehmetoğlu, mevcut kurutma işlemlerinin kalite, maliyet ve teknoloji açısından yetersiz olması sebebiyle kereste ihracatında problemlerle karşılaşıldığını söyledi. Kurutma işleminde meydana gelen kusur, yüksek maliyet, uzun zaman kayıplarının farklı kurutma metotlarına olan talebi artırdığını kaydeden Mollamehmetoğlu, "Ülkemizde kondenzasyonlu, vakumlu ve mikrodalga kurutma yöntemleri kullanılıyor. Bu fırınlarda kurutma süreleri uzun, kalitesi düşük ve maliyetleri yüksek. Bundan dolayı arayış içine girdik. KOSGEB’in desteği ile yüksek frekanslı vakumlu kereste kurutma makinesinin imalatını yaptık. Makinenin 6 metreküplük prototipini ürettik." dedi. Mollamehmetoğlu, makinenin çalışmasıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Ağaçları kurutmak için radyo frekansı kullanıyoruz. Yüksek frekans oluşturarak su moleküllerinin saniyede 10 milyon kez hareket ettirilmesi sağlanıyor. Su moleküllerinin içinde artı ve eksi kutuplar var. Kutuplar değiştiği zaman su ısınmaya başlıyor. Isınan su moleküllerinin kaynama sıcaklığı vakumlu ortamda 100 santigrat dereceden 40 ila 60 dereceye düşürülür. Düşük sıcaklıklarda buharlaşan su molekülleri ağaç malzemeden vakum yoluyla alınıyor. Üretilen enerjinin tamamı kullanılıyor. Her ağacın farklı kurutma frekansları var. Eski yöntemle ağaç dıştan içe doğru kurutuluyordu. Şimdi ağaç malzeme içten dışa doğru kuruyor. Bu da ağaç malzemenin yüzeyindeki çatlamaları önlüyor. Üç ayda kuruyan 10 kalınlıktaki bir iroko keresteyi yeni fırında 5 ila 7 günde kurutabiliyoruz. Makineye yurtiçi ve yurtdışından oldukça fazla talep var."

AĞAÇ SUYU DONMUYOR

Ağaçtan çıkartılan suların da çok değerli olduğunu dile getiren Mollamehmetoğlu, farklı özellikleri bulunan ağaç sularının cilt ve kanser hastalıklarına faydasının bulunduğu yönünde çalışmalar olduğunu söyledi. Mollamehmetoğlu, "Kurutma sonunda ağaç malzemenin türüne, rutubetine bağlı olarak 800 ila 1.500 litre su çıkıyor. Her ağaç suyunun farklı özelliği var. Ağaç suyu donmuyor. Bu da kışın ağaçların nasıl yaşadığını gösteriyor. Bu suları aldıktan sonra araştırmalar yaptırdık. Bazı üniversitelerde hocalarımızla çalıştık. Geri kazanılan farklı ağaç sularının ilaç sanayii, dermatoloji, kozmetik gibi alanlarda değerlendirilebileceği çeşitli üniversitelerde yapılan çalışmalar sonucunda tespit edildi." şeklinde konuştu. Mollamehmetoğlu, prototipi 6 metreküp kapasiteli olan yüksek frekanslı vakumlu kereste kurutma fırınının 25 metreküp kapasiteli olanını üretmek için TÜBİTAK’a başvuracaklarını sözlerine ekledi.

Zaman