Plüton’un uydusunda okyanus kalıntısı bulundu!

İcat İnovasyon
Kamera, uydu üzerindeki çatlakları inceleyerek Charon’da bir zamanlar yüzeyaltı bir okyanusun var olup olmadığı sorusuna ışık tutacak. 380 derece yüzey sıcaklığına sahip Plüton ve uyduları böyle bir k...
EMOJİLE

Kamera, uydu üzerindeki çatlakları inceleyerek Charon’da bir zamanlar yüzeyaltı bir okyanusun var olup olmadığı sorusuna ışık tutacak.

380 derece yüzey sıcaklığına sahip Plüton ve uyduları böyle bir keşfi kısmen imkansız kılsa da biliminsanları Charon’da bir zamanlar denizin olmasının teorik olarak mümkün olduğunu belirtiyor.

Ntvmsnbc’de yer alan habere göre, uzmanlar diğer gezegen uyduları için de böyle bir ihtimalin olabileceğine işaret ediyor. Donmuş yüzeylere sahip Jüpiter’in Europa ve Satürn’ün Enceladus adlı uydularının da gelgit hareketlerine bağlı olarak önceden sıvı su bulundurmuş olabileceğine dikkat çekiliyor.

Günümüzde Charon uydusu hareketsiz olduğundan önceden var olan bir okyanusun şimdiye kadar donmuş olacağı tahmin ediliyor. Yine de okyanusun varlığını gösteren işaretlerin uydu üzerindeki çatlaklarda bulunabileceği ifade ediliyor.

NASA’nın Goddard Uzay Uçuşu Merkezi’nden Alyssa Rhoden, Charon uydusunun iç yapısının nasıl deforme olduğu ve yörünge seyrinin oluşumu üzerine çeşitli tahminlerinin bulunduğunu belirtiyor. NASA tarafından Cuma günü yapılan basın açıklamasında yer alan Rhoden olaya ilişkin şöyle konuştu:

“Güncel New Horizons gözlemlerini çeşitli tahminlerle karşılaştırarak kabul edilebilir bir sonuca ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Böylece Charon’un dış merkezlilikten ötürü geçmişte yüzeyaltı bir okyanusa sahip olup olmadığını anlamamız mümkün olabilir.”

New Horizons ekibi Charon üzerindeki çatlakları uzay gemisinin atmosfere yollanacağı tarih olan 2015 Temmuz’unda belgelemeyi planlıyor.