Kriptolu telefonlar revize edilecek!

İcat İnovasyon
TÜBİTAK, devletin zirvesi tarafından kullanılan ancak dinlendiği iddialarıyla gündeme gelen kriptolu telefonların özelliklerini geliştiriyor. Telefon görüşmeleri ve veri transferinin internet üzerinde...
EMOJİLE

TÜBİTAK, devletin zirvesi tarafından kullanılan ancak dinlendiği iddialarıyla gündeme gelen kriptolu telefonların özelliklerini geliştiriyor. Telefon görüşmeleri ve veri transferinin internet üzerinden yapılmasını hedefleyen mühendisler, cihazlara 3G özelliği ekleyecek uygulamalar üzerine çalışıyor.

Cumhurbaşkanı, Başbakan olmak üzere devletin üst düzey yönetimi ve Türk Silahları Kuvvetleri tarafından kullanılan kriptolu telefonlar, önemli bilgilerin güvenli bir şekilde paylaşılması amacıyla tamamen yerli üretim olarak TÜBİTAK tarafından geliştirildi. Dinleme iddialarının ortaya çıkmasının ardından TÜBİTAK’ın yaptığı çalışmalarla ilgili olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Al Jazeera Türk’ün sorularını yanıtladı. Bakanlık, yerli üretim olan ve Milcep ismiyle bazı devlet yetkililerine dağıtılan kriptolu telefonların yazılım, güvenlik ve donanımlarıyla ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

Açıklamaya göre, TÜBİTAK, yeni güncellemeler ile konuşma ve veri transferini internet üzerinden sağlamayı amaçlıyor. Bu nedenle telefonlara EDGE ve 3G özelliği eklenmesi hedefleniyor. Bu sayede ses, internet üzerinden gerçek zamanlı olarak şifrelenerek paket halinde alıcıya aktarılabilecek.

Telefonlarda yapılan diğer çalışmalar ise şöyle:

İlk üretilen cihazda olmayıp Milcep K-2’ye eklenen özelliklerin başında kriptolu chat geliyor. Cihaz ile kendi tuş takımı vasıtasıyla veya bilgisayara bağlanarak kriptolu chat yapılabiliyor. Bu sayede sesli görüşmenin güvenli bulunmadığı ortamlarda kriptolu şekilde anlık mesajlaşılabiliyor.

Telefonlara kamera özelliği yine eklenmiyor. İşlemci hızı artırılmasına rağmen yeni modelde güvenliği zayıflatabileceği için kamera olmayacak.

NATO standartlarında geliştirildi

Türkiye, kendi kriptolu cep telefonunu üreten 6 NATO ülkesinden biri. TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen kriptolu telefon Milcep, devlet kurumlarının haberleşme ve bilgi güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. Cihaz, ses ve verileri şifreleyerek GSM ağı üzerinde uçtan uca güvenli iletişim sağlıyor.

Kriptolu telefonlar, rehber, mesaj, ajanda, güvenlik uygulamaları gibi özelliklere halihazırda sahip.

Milcep K2, ilk model Milcep K1 İle kıyaslandığında 4 kat hızlı bir işlemciye sahip. Kapasitesi ve batarya kullanım süresi de 4 kat fazla.

Halen kullanılmakta olan Milcep-K2 daha ergonomik ve küçük hale de getirilmişti.

Kriptolu telefonların çalışma sistemi

Bakanlık, kriptolu cihazların çalışma sistemini ve güvenliğini de anlattı. Buna göre, görüşme başlangıcında karşılıklı olarak birbirlerinin sertifikalarını kontrol ediyor. Ardından tek kullanımlık bir kripto anahtarı oluşturuluyor. Ses, sayısal fonksiyonlardan oluşan kripto algoritmalarıyla verilere dönüştürülüyor ve diğer cihaza aktarılıyor. Sesi alan cihazdaki kripto anahtarı, matematiksel verileri tekrar sese dönüştürüyor.

Bu veriler GSM şebekesinin veri kanalından diğer cihaza aktarılıyor. Aktarılan cihazdaki kripto anahtarı verileri tekrar sese dönüştürüyor. Görüşme sonlandıktan sonraysa kullanılan kripto anahtarı iki cihazdan da siliniyor. Görüşme esnasında kullanılan kripto anahtarı elde edilemediği sürece dinleme yapılamıyor.

TÜBİTAK’ta neler olmuştu?

TÜBİTAK’ta, ilk olarak 5 Şubat’ta kriptolu telefonların geliştirildiği birim olan Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Başkanı Dr. Hasan Palaz’ın görevine son verildi. Palaz, görevden alınmasının ardından, kurumun Başbakan’ın çalışma ofisinde bulunan böcekle ilgili hazırlanan raporda kendisinden tahrifat yapması istediğini iddia etti.

Başbakan Erdoğan’ın, “Devletin kriptolu telefonunu dinlediler” açıklamasının ardından ise, 26 Şubat’ta TÜBİTAK kripto merkezinde görevli beş personelin  kurumla irtibatı kesildi.

Aynı zamanda Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Murat Aydın da görevden alındı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurumda bir idari soruşturma, iki de teknik araştırma başlatıldı. Ayrıca kriptolu telefon sisteminin güvenliği, donanımı ve yazılımı incelemeye alındı.