Havaya çizilen şekli algılayan bilgisayar

İcat İnovasyon
Dokunmatik ekranların tam tersini yaptı. Bu bilgisayar DOKUNMAMATİK! Nasıl derseniz! Türk öğrenci yaptı, TÜBİTAK da projeye birincilik verdi. Edirneli liseli genç, fiziksel engellilerin bilgisayar kul...
EMOJİLE

Dokunmatik ekranların tam tersini yaptı. Bu bilgisayar DOKUNMAMATİK! Nasıl derseniz! Türk öğrenci yaptı, TÜBİTAK da projeye birincilik verdi.

Edirneli liseli genç, fiziksel engellilerin bilgisayar kullanımındaki engellerini ortadan kaldırmak amacıyla proje geliştirdi. TUBİTAK’a da sunulan ve kategorisinde birincilik kazanan ”Dokunmamatik” adlı projeyle elle havaya çizilen geometrik şekilleri algılayan bilgisayar, çizilen şekille komutlandırılmış işlemi başlatıyor.

Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi Mert Nevzat Yüksel,  projenin amacını bir kamera ve yazılım yardımıyla herhangi bir fiziksel temas olmadan, kullanıcının elle havaya çizdiği anlamlı ve tanımlı geometrik şekilleri bilgisayarın yorumlaması ve ilişkilendirilen programı çalıştırması şeklinde olduğunu açıkladı.

BİR ÇOK ALANDA KULLANILABİLİR

Yüksel, görüntü işlemenin son yılların en popüler bilişim konularından birisi olduğunu ifade ederek, ”Bilgisayarların kapasitesinin ve işlem gücünün artmasıyla canlı görüntüler üzerinden bilgisayarların yorumlama yapabilmesi, kullanıcının istediği bilgileri ayıklayabilmesi mümkün hale gelmiştir. Bunun örneklerini yüz tanıma, hareket algılama, MOBESE güvenlik sistemleri, insansız hava ve kara araçlarındaki görüntüleme sistemleri gibi alanlarda kullanıldığını görmekteyiz. Bu sistemlerin çalışma felsefelerinden yola çıkarak engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir proje hazırladım, geliştirilmesi halinde bir çok alanda kullanılabilecek” diye konuştu.

HAVAYA ÇİZİLEN ŞEKİLİ BİLGİSAYAR ANLIYOR

Yüksel, ”dokunmamatik” adlı projenin bilgisayarla teması gerektirmeyen, sadece havaya çizilecek şekillerle bilgisayara istenilen komutu vermeye yönelik bir proje olduğunu anlattı.

Projede engelli bireylerin elleriyle bilgisayardaki pek çok komutlandırılmış işlemi kendi başlarına başlatıp yürütebileceklerini ifade eden Yüksel, ”Örneğin kare şeklinin bilgisayarda bir sohbet programına yada müzik programlarını açması şeklinde kodlanması halinde, fiziksel engelli bir kişi ekrana dönük, havaya kare çizdiği zaman bu kodlanan program otomatik olarak açılmaktadır. Bu da engellilerin teknolojiyle aralarındaki engeli kaldırmaya yönelik atılan bir adım olarak düşünüyorum. Mesela müzik programını kareyle açan bir engelli çizeceği üçgenle sesi kısabilir, düz çizgiyle şarkı değiştirebilir. Mantığı bu.”

DOKUNMAMATİK

Projesinin geliştirilmesi halinde pek çok alanda kullanılabileceğini anlatan Yüksel, ”Ayrıca bu projenin kapsam alanı genişletilip, sanal klavye ve fareyi kontrol edebilen bir projeye dönüştürebilir. Böylece kullanıcının bilgisayarı fiziksel bir temas olmadan da etkin bir şekilde kontrolü sağlanabilir. Aynı zamanda çeşitli hareket kombinasyonları kullanılarak şifreleme yapılabilir. Proje fizyoterapi hastalarının tedavisinde tedavi aracı olarak rahatlıkla kullanılabilir”dedi.

TUBİTAK Orta Öğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri yarışmasında kategorisinde bu yıl birincilik elde ettiğini belirten Yüksel, projenin geliştirilmesi halinde fizyoterapi hastalarının tedavi sürecinde de kullanılabileceğini kaydetti.

İnternethaber