Artık uydu fırlatmak için Çin’e gidilmeyecek

İcat İnovasyon
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı milli projeleri tek tek hayata geçiriyor. Rasat ve Göktürk-2 uydularını yerli imkânlarla geliştirerek Türkiye’nin gururu haline gelen TÜBİTAK Uzay Teknolojil...
EMOJİLE

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı milli projeleri tek tek hayata geçiriyor. Rasat ve Göktürk-2 uydularını yerli imkânlarla geliştirerek Türkiye’nin gururu haline gelen TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, bir ilki daha gerçekleştiriyor. Sabah’ın haberine göre bu ayın sonunda ilk milli haberleşme uydusu olacak Türksat 6A için imzalar atılırken, diğer yandan uyduları fırlatmayı sağlayan ilk milli rampa için de geri sayım başladı. 

ARTIK ÇİN’E GİDİLMEYECEK 

Göktürk-2 uydusunun fırlatılması için Türk yetkililer Çin’e gitmişti. Yeni projenin hayata geçmesiyle artık uydu fırlatmak için Çin’e veya başka bir ülkeye gidilmeyecek. Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te bitirilmesi planlanan uydu rampası için fizibilite çalışmaları tamamlandı. Rampanın denizi olan ve yerleşim yerine uzak bir yere yapılması karalaştırıldı. Öne çıkan şehir ise Muğla oldu. Rampanın yaklaşık 1 milyar dolara mal olması bekleniyor. Bakanlığın bir diğer projesi ise takım uydu olacak. Tarım, ulaşım, gıda gibi birçok alanda hizmet verecek olan takım uydu projelerinin yapılması için en kısa sürede çalışmalara başlanacak. 

250 MİLYON DOLARA MAL OLACAK

Yaklaşık 250 milyon dolara mal olacak olan Türksat 6A uydusunun, 2018’de uzaya fırlatılması planlanıyor. Uydunun fırlatılmasının ardından Türksat 3A ve Türksat 4A uyduları devredışı kalacak.