Artık kemikten duyacağız

İcat İnovasyon
Türkiye gazetesinin haberine göre işitme cihazlarında kullanılan “kemik üzerinden iletim” teknolojisi cep telefonlarına girmeye başladı. Teknoloji firmaları daha net bir ses kalitesi sunab...
EMOJİLE

Türkiye gazetesinin haberine göre işitme cihazlarında kullanılan “kemik üzerinden iletim” teknolojisi cep telefonlarına girmeye başladı. Teknoloji firmaları daha net bir ses kalitesi sunabilmek için kemik ve kafatasını bir iletken olarak kullanıyor. Daha çok işitme cihazlarında kullanılan bu sistemde kemik ve kafatası bir iletken olarak kullanılıyor. Ses kemikler üzerinden iç kulağa iletiliyor. Kıyasıya rekabetin yaşandığı teknoloji sektöründe firmalar ise daha net ve kaliteli bir ses için bu tür teknolojilere yöneliyor.

Aslında kemik üzerinden ses iletimini sağlayan teknoloji çok da yeni sayılmaz. Uzun zamandır bu alanda çalışmalar yapılıyordu. Bu teknolojide kulaklık uçları kulağın içine değil, kulağın hemen altındaki kemiklerin üzerine yerleştiriliyor. Bluetooth veya kablo ile ses kaynağına bağlanan kulaklık, ses titreşimlerini kafatası kemiklerine gönderiyor. Buradan da ses titreşimleri doğrudan iç kulağa iletiliyor. Böylece kişinin dışarıdan gelecek sesleri duymasının önüne geçilirken, çok düşük frekanslardaki ses titreşimleri bile daha net duyulabiliyor. Tıpkı kendi sesimizin bize iletilmesinde olduğu gibi. Sesimizi kaydedip dışarıdan dinlersek, çok farklı bir ton olduğunu görürsünüz. Sesimizin bize farklı gelmesinin sebebi ise ağzımdan çıkan ses dalgalarının kafatasımızda yankılanarak ekstra bas etkisi yapması. Kemik iletimi ile sesimiz dışarıdan geldiğinden daha düşük ancak ortamı dolduracak biçimde bize geliyor.

Bu teknoloji daha çok kulaklıklarda ve giyilebilir teknolojilerde kullanılıyor. Google Glass’ta bu teknolojiden faydalanan Google, sesi şakaklardan doğrudan kafaya veriliyor. Ev telefonu ve dect telefonlar üzerinde çalışan Gigaset de bu alanda çalışan firmalardan biri. Berlin’de düzenlenen İFA’da 3 yeni modelle cep telefonu sektörüne adım atan Gigaset, yeni modellerinde hoparlörü kaldırdı. Gürültülü bir ortamda sesi duymak için telefonu kulağınıza dayamanız yeterli. Kemik üzerinden ses iletimi konusunda çalışmalarıyla dikkat çeken bir diğer firma ise Apple. Bu konuda geçtiğimiz günlerde patent başvurusu yapan Apple geliştireceği kablosuz kulaklıklarla, dışarıdan gelen sesleri engelleyerek ve kullanıcın sesini süzerek en iyi ses kalitesine sunmayı planlıyor. Ancak Apple kulaklıklar diğerlerinden farklı olarak bir ivmeölçer ile konuşma sırasında kemiklerde oluşan titreşim sesini engelleyerek beraberinde bir cihazla iletimi yapılan sesin daha da net ve anlaşır olmasını sağlayacak.

KAFATASINDAN GELİYOR

Kemik üzerinden ses iletimi teknolojisi daha çok kulaklıklarda ve giyilebilir teknolojilerde kullanılıyor. Mesela içerisine sensörler yerleştirilen bu dünyanın ilk bluetooth kullanan ve bir şapka içerisine gizlenmiş kemik iletimli kulaklık kiti. Ürünü kullanmak için hiçbir ekstra cihaz kullanmaya gerek yok, sadece şapkayı kafaya geçirmek yeterli. Şapka, eşlenen cihaz üzerinden gelen sesi titreşimler yollayarak iç kulağa iletiyor.