Yaşlılara Özel Cep Telefonları

Cep Telefonu
Cep telefonu icat oldu dedelerin ve ninelerin, evlat-torun hasreti bir nebze olsun hafifledi. Hele de 3G çıktı, çok daha iyi oldu. Aklına düştüğü an torunlarının yüzünü görebiliyorlar. Oysa ki çocukla...
EMOJİLE

Cep telefonu icat oldu dedelerin ve ninelerin, evlat-torun hasreti bir nebze olsun hafifledi. Hele de 3G çıktı, çok daha iyi oldu.

Aklına düştüğü an torunlarının yüzünü görebiliyorlar. Oysa ki çocuklar ve yaşlılar, ilk çıktığı zamanlarda kullanıcı profiline dahil bile edilmedi. Dolayısıyla cep telefonları, teknolojiye meraklı gençlerin ve orta yaşlıların kullanacağı varsayılarak tasarlandı. Evet, iletişimi sağlıyor hatta torunun yüzünü görmeyi vaat ediyor ama 50 yaş üstündeki biri için tuşlara basmak, karmaşık içeriğini çözmek, ekranda yazılanları okumak çileye dönüşebiliyor. Çünkü yaşlılar küçük tuşlar, küçük yazılar ve karmaşık menüleri sebebiyle cep telefonu kullanmakta çok zorlanıyor. Bu alet yaşlılar için hem çok elzem hem de çok zahmetli bir icat.

Kullanmakta zorlanıyor olmalarına rağmen son 3 yılda yaşlılar için cep telefonu satışında patlama oldu. Şengüller İletişim’in Sirkeci mağaza müdürü Özhan Öner, diğerlerine nispeten tuşları, ekranı ve yazıları daha büyük, menüsü daha basit olan modellerin çok satılmasından dolayı bu tespitte bulunuyor. Öner, özellikle Anneler ve Babalar Günü’nde bazı modellerin daha çok talep gördüğünü söylüyor.

Türkiye’de 50 yaş üstü kullanıcı daha çok Nokia‘nın üç modelini (2330, 2630 ve 2680) ve Samsung C270 model cep telefonunu tercih ediyor. Ya da piyasaya ilk çıkan cep telefonlarını alıyorlar. Fiyatlarının uygun oluşu kadar kullanım kolaylığı da eski model cep telefonlarının satışlarını artırıyor.

Çocuklar için üretilen cep telefonlarının satışına başlanmış olmasına rağmen, yaşlılar için özel olarak üretilenler henüz Türkiye’ye gelmedi. Eski modellerle idare ediliyor. Çünkü yeni modellerin karmaşık menüleri kadar, ince ve minik tuşları yaşlıları zorluyor. Halbuki Avusturya’dan Emporia markası sırf onlar için üretim yapıyor. Acil arama tuşu, numaraları unutanlar için hatırlatma fonksiyonları, büyük yazılar yani kullanım kolaylıkları vaat eden bu cep telefonu dünyada büyük ilgi görüyor. İnternetten de sipariş edilebiliyor.

Yaşlıların kullanımına yönelik Çin markaları da var. Ayrıca yaşlılar için ev telefonu da üretiliyor. Numaraları hafızasında tutamayanlar için tuşlarının üzerinde fotoğraflar olan (kayıtlı numaraların yer aldığı tuşlarda isim yerine fotoğraf var) telefonlar üretilmiş. Hoparlörleri daha güçlü olduğu için ağır işitenlerin kolaylıkla kullanacağı modeller bunlar.

İşaret parmak yaşlıları, baş parmak gençliğine karşı

Dünyada cep telefonuyla hızlı mesaj yazma müsabakaları düzenleniyor. Bu yılın şampiyonu Singapurlu Ang Chuang Yang oldu. Cep telefonlarını baş parmağıyla kullanan gençliğin aksine yaşlılar numarayı işaret parmağıyla yazabiliyor.

Yaşlılara özel cep telefonları

Çünkü telefonu iki eliyle kullanıyor. Biriyle tutuyor, diğer elinin işaret parmağıyla numarayı çeviriyor! Bu eskinin çevirmeli telefonlarından kalma bir alışkanlık olsa gerek. Gerçi Iphone’ler "baş parmak devrimini" sona erdirdi deniyor. Zira bir elle tutup diğer elin işaret parmağıyla kullanmak gerekiyor. 
 

Kameralı telefonlar torunların fotoğrafını çekmek için alınıyor

50 yaş üstü cep telefonu kullanıcıları, alacakları cihazda şu özelliklerin olmasını istiyor:

Büyük tuşlu olsun. Çünkü kalın parmaklarıyla ince ve küçük tuşların birkaçına birden basıyorlar.

Ekranları ve yazıları büyük olsun.

Menüsü basit olsun. Karmaşık menüleri kullanamıyorlar. Çünkü çoğu telefonda, numara listesine ulaşmak için bile bir sürü tuşa basmak gerekiyor.

Acil arama butonu olsun. Hastalık, ani rahatsızlık ve unutkanlık durumlarında acil aramayı sağlayan bir tuş olsun.

Kameralı olsun ki torunların fotoğrafını çekebilsin ve aklına geldiğinde açıp bakabilsin.

Ses kalitesi iyi ve yüksek olsun. Duymakta zorlanan yaşlılar için gelen aramaların sesi yüksek çıksın.

Harfler tuşlara Türkçeye uygun taksim edilsin. Yani F klavyenin cep telefonlarına da uyarlanmasını istiyorlar.