SMS mesajlarını yanıtlamak zorunda değilsiniz

Cep Telefonu
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, “Tüketicinin, ‘SMS almak istemiyorsanız arayın, mesaj atın’ gibi iletilere cevap verme yükümlülüğü yok. Sessizlik ‘ret’ an...
EMOJİLE

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, “Tüketicinin, ‘SMS almak istemiyorsanız arayın, mesaj atın’ gibi iletilere cevap verme yükümlülüğü yok. Sessizlik ‘ret’ anlamı taşıyor” dedi.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, gönderilen Reklam iletilerinin tüketicileri bunalttığını belirterek, bu kapsamda, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Yeni dönemde, tüketici onayı dışında ticari elektronik ileti gönderilemeyeceğini hatırlatan Küçük, kanuna aykırı hareket edenlere değişen miktarlarda idari para cezası uygulanacağını belirtti.
Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından ileti göndermeye devam etmek isteyen firmaların tüketiciden onay almak için yoğun çaba sarf ettiğine dikkati çeken Küçük, “Tüketiciler, kendilerini rahatsız eden firmalara onay vermesinler. Firmanın bu konudaki cazip promosyonlarını da dikkate almasınlar” dedi.

“ONAY İSTEYEN MESAJA CEVAP YÜKÜMLÜLÜĞÜ YOK”

Yasanın uygulamaya girmesiyle tüketicilerin cep telefonlarına “Kampanya ve bilgilendirme SMS’lerini almak istemiyorsanız bu numaraya çağrı bırakın ya da ‘hayır’ yazarak bu mesajı cevaplayınız” diye iletiler gönderildiğini belirten Küçük, şunları kaydetti: “Firma burada tüketiciden onay istiyor ve tüketicilerimizin kafası karışıyor. Elektronik ticarette yeni dönemi başlatan kanunun yürürlüğe girmesiyle alıcılara gelmeye başlayan ‘SMS almak istemiyorsanız arayın, mesaj atın’ gibi iletilere tüketicilerin cevap verme yükümlülüğü bulunmuyor. Bu konuda ‘sessizlik’ ret anlamı taşıyor. Eğer onay almayan firmalar ileti göndermeye devam ederse suç işlemiş olacak ve tüketicilerimiz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına şikayette bulunabilecektir. Vatandaşlar, bu yasayla hormonlu kısa mesaj ve maillerden kurtulacak. 

NE YASAK NE SERBEST

NELER YASAK? 

1- Satış işlemi sırasında müşteri ile yapılan ticari sözleşme öncesinde, hizmet sağlayıcısının tüm bilgilerini eksiksiz ve net bir şekilde sunması artık zorunlu olacak.
2- İzinsiz iletişim dönemi sona erecek. İstenmeyen e-posta, SMS uygulamaları bitecek.
3- Fiziki mağazalarda müşterilerden toplanan e-postaların formlarında ıslak imza zorunluluğu olacak.
4- Tüketici odaklı dijital pazarlama, doğrudan pazarlama kanalları, tek taraflı duyuru ve kampanya bildirimi olmaktan çıkıp hedef kitleyle marka arasında etkileşimi artıran bir yapıya dönüşecek.
5- Kişisel bilgiler yasa ile korunacak. Yeni kanun, bilgi verme yükümlülüğü, sipariş ve ödeme sayfaları alanında önemli değişimleri zorunlu kılıyor.
6- Hizmet sağlayıcı, kampanyaları, bültenleri ve yarışmalarında tüketicileri her adımda ve değişiklikte bilgilendirecek.
7- Tüketici, müşterisi olduğu online satış kanalından kampanya, yeni ürün gibi konularda ileti almaktan vazgeçebilecek.
8- Kanun, getireceği tüketici odaklı yaklaşım, güven ortamı ve şeffaflık sayesinde daha fazla kullanıcının internetten alışveriş yapmasını sağlayacağı gibi online alışverişin hacminin de artmasına destek olacak.
9- Alıcının izin çin gönderilen e-mail ve SMS’e sessiz kalması durumunda ‘onay’ talebi reddedilmiş sayılacak.

NELER SERBEST?

1- Kullanım, bakım, bilgi, borç hatırlatma, tahsilat ve teslimat mesajları için onay aranmayacak.
2- İzinsiz SMS gönderen işletme Gümrük Bakanlığı’na 6 ay içinde şikâyet edilebilecek.
3- İnternet bankacılığına giriş için atılan SMS’lerde onay gerekmeyecek.
4- Reklam SMS’i almak isteyen tüketici, yazılı ya da elektronik iletişim araçlarıyla onay verebilecek.
5- Onaylar, gerektiğinde Gümrük Bakanlığı’na sunulmak üzere 6 ay saklanacak.
6- Bir şirket aldığı onayı kendi bayi ve özel yetkili işletmelerinin SMS’leri için de kullanabilecek.