3G’nin Sadece Görüntüsü Var

Cep Telefonu
Dünyanın 4G‘yi test ettiği bir dönemde Türkiye’ye gelen Üçüncü Nesil iletişim teknolojisi 3G, operatörlerin yeterli altyapı hazırlığı olmadığı için görüntülü konuşma hevesini, çileye dönüş...
EMOJİLE

Dünyanın 4G‘yi test ettiği bir dönemde Türkiye’ye gelen Üçüncü Nesil iletişim teknolojisi 3G, operatörlerin yeterli altyapı hazırlığı olmadığı için görüntülü konuşma hevesini, çileye dönüştürdü. Operatörlerin reklam filmlerinde öne çıkardıkları görüntülü konuşma, hızlı mobil internet, mobil tv gibi hizmletlerden yararlanmak isteyen müşteriler 3G’ye geçince şok yaşadı. GSM operatörlerinden sorunların çözümü için gerekli desteği göremeyen müşteriler, çareyi tüketici derneklerine şikayette buldu.

Tüketici Hakları Merkezi Başkanı Ömer Keser, 3G ile internete bağlanmak isteyen vatandaşlardan daha çok şikayet geldiğini söyledi. Keser, "3G hizmetini satın aldıklarında, bulundukları bölgelerde bağlantı olmadığını, internet bağlantılarında tekrar tekrar kopmalar yaşandığını belirtiyorlar" dedi.

BURASI 3G, 3G’DEN ÇIKIŞ YOK

3G kullanıcıların en önemli şikayet noktalarından birinin de bu hizmeti iade etmek istediklerinde 24 aylık taahhütname engeliyle karşılaşmaları olduğunu kaydeden Keser, "İnsanlar, 24 ay bu ayıplı hizmete mecbur bırakılıyor. 3G’den çıkmak için 810 TL gibi bir para ödemek durumunda kalıyorlar. Bu hem ayıplı hizmet verme, hem de tüketicinin cezalandırılması anlamına geliyor" dedi. Operatörlerin 3G paketi satarken “bütün illerde baz istasyonu var” diyerek sattığını belirten Keser, eksik bilgilendirme olduğunu, ifade etti.

TAAHHÜTNAME YASAYA AYKIRI

Firmaların tüketiciye imzalattıkları taahhütname-lerde tüketici haklarının hiçe sayıldığına dikkat çeken TÜMER Başkanı, "Taahhütname, kampanyadan 24 ay çıkamadığınız gibi, firmaların hizmet hızını istedikleri zaman düşürüp yükseltebilme hakkı vermiş. Tüketicinin aleyhine ve tek taraflı olarak hazırlandığı için tüketiciyi mağdur eder nitelikte. Ayrıca, firmalara istedikleri zaman tarifelere zam yapma hakkı vermiş. Bugünlerde yaşadığımız iletişim sıkıntılarının en büyük sebebi de tarife değişiklikleridir" şeklinde konuştu.

3G’ye geçilmesi için operatörlerin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a baskı yaptığını hatırlatan Keser, "Bakan onlara ‘daha iletişimde şikayetlerimiz bitmedi. Yapmamız gereken işler var’ diyordu. Yaşanan süreç Bakan Yıldırım‘ı haklı çıkardı" dedi.

Müşteri 3G’den EDGE’e dönüyor

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Yeni Şafak Gazetesi Teknoloji editörü Melih Bayram Dede, şunları söyledi:

Operatörler, aldıkları 3G lisansının bir zorunluluğu olarak, tüm illerde bu hizmeti aynı anda sunmak zorundaydı. Ancak, 81 ile birer baz istasyonu koymakla, 81 ilin hepsini kapsamış olmuyorsunuz. Örneğin Hakkari il merkezine bir 3G baz istasyonu koymakla, tüm Hakkari halkının 3G hizmeti almasını sağlamış olmazsınız. Bu sadece sizin lisans aldığınız kuruma karşı teknik zorunluluğunuzu yerine getirmeniz anlamına gelir. Bu örnekten yola çıkarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, Türkiye’de 3G hizmeti operatörlerin şovu durumuna dönüşmüş, operatörler vaad ettikleri hizmeti maalesef verememişlerdir. Telefonlarını şebeke ayarlarından 3G’ye geçiren bir çok kullanıcı, bu kez 3G baz istasyonlarının sayısının ve kapsama alanının yetersizliği nedeniyle, telefon görüşmelerinde bile aksamalar yaşamıştır. Operatörler alenen hizmet kusuru işlemektedir. Şu anda 3G abonesi olan bir çok kişi tekrar eski teknolojiye yani EDGE’e dönmüştür.”

Tüketiciler ne yapmalı?

Her ne olursa olsun tek taraflı olarak hazırlandığı için Tüketici Kanunu gereği tüketicileri bağlamayacağını kaydeden TÜMER Başkanı Ömer Keser, "Tüketiciler bunu ispatla mükellef. Yaşadıkları sorunu, iadeli taahhütlü posta ya da noter yoluyla, birer dilekçeyle firmalara bildirecekler. Cevap gelmediği ya da olumsuz cevap geldiği takdirde de Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine müracaat ederek, ödedikleri yüksek bedelleri geri alıp, vazgeçme haklarına sahipler.