Türk Bilim Adamının Büyük Başarısı

Bilgisayar
Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Scholarpedia‘ya davet edilerek makalesi yayınlanan ilk Türk bilim adamı ünvanını aldı. Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, Prof. Dr. Karaboğa‘nın bu başarıs...
EMOJİLE

Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Scholarpedia‘ya davet edilerek makalesi yayınlanan ilk Türk bilim adamı ünvanını aldı.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, Prof. Dr. Karaboğa‘nın bu başarısı ile aynı zamanda Scholarpedia’da makalesi yayınlanan ilk Türk üniversitesi ünvanını da Erciyes Üniversitesi’ne kazandırmış oldu.

Scholarpedia’nın, sadece davetli makale kabul eden, makaleleri hayatta ise buluş sahiplerine yazdıran, değilse yazacak bilim adamlarını oylamayla belirleyen, yazarları arasında Nobel ödüllü ve madalyalı dünyanın çok önemli bilim insanlarının yer aldığı hakemli, herkese açık ve seçkin bilim insanlarının yazmaya devam ettiği bir ansiklopedi olduğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
”Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, gerçek arıların davranışından esinlenerek 2005 yılında tasarım yöntemleri sahasında ‘Yapay arı koloni algoritması’ isimli yeni bir tasarım yaklaşımı geliştirmiştir. Bu yaklaşım ile ilgili dünyanın çok değişik üniversitelerinde araştırmalar yapılmakta, tezler ve makaleler yazılmakta ve çok farklı alanlarda uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Karaboğa, bu buluş hakkında tanıtıcı makale yazması için Scholarpedia tarafından 2008 yılında davet edilmiş, yazdığı makale de kabul edilerek yayınlanmaya başlanmıştır.

Kabul edilen ‘Artificial bee colony algorithm’ isimli makale, Scholarpedia’ya Türkiye’den giren ilk makale ve Prof. Dr. Derviş Karaboğa da ansiklopedinin ‘distinguished authors’ listesine giren ilk Türk bilim insanı olmuştur.”