İşte dünyanın en hızlı bilgisayarı

Bilgisayar
Sequoia eskiyen nükleer silahların ömrünü uzatmak için simülasyonlar oluşturmakta kullanılacak. Bu sayede yeraltında nükleer denemeler yapılmasına gerek kalmayacak. Yeni süper bilgisayar ABD ‘ni...
EMOJİLE

Sequoia eskiyen nükleer silahların ömrünü uzatmak için simülasyonlar oluşturmakta kullanılacak. Bu sayede yeraltında nükleer denemeler yapılmasına gerek kalmayacak.

Yeni süper bilgisayar ABD ‘nin Californiya eyaletindeki Enerji Bakanlığı’na ait Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’na yerleştirildi.

Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi Yöneticisi Thomas D’Agostino ”Sequoia en hızlı bilgisayar ve sahip olduğu potansiyel ülkemizin nükleer caydırıcılığına duyduğumuz güveni artırdı. Ayrıca Sequoia ABD ‘nin bilgisayar üretimi konusundaki devam eden liderliğini de pekiştirdi” dedi.

Bilgisayar bir saat içinde 6.7 milyar kişinin hesap makinesi kullanarak 320 yılda yapabileceği kadar hesap yapabiliyor.

ABD bu yeni teknoloji sayesinde dünyanın en hızlı bilgisayarına sahip olmuş olsa da genel olarak bakıldığında bu alanda güç kaybetti.

Altı ay önce dünyanın en hızlı on bilgisayarından beşine sahip olan ABD, şu anda ilk onda sadece üç bilgisayara sahip.

Çin ve Almanya ikişer süper bilgisayara sahip. Japonya, Fransa ve İtalya’da ise birer tane süper bilgisayar bulunuyor.

Ancak bilgisayar üreticisi IBM süper bilgisayar üretme konusunda neredeyse rakipsiz olduğunu kanıtladı.

DÜNYANIN EN HIZLI ON BİLGİSAYARINDAN BEŞİNİ IBM ÜRETTİ

IBM’den David Turek şirketlerinin iki yıldır dünyanın en hızlı bilgisayarının üreticisi ünvanını geri almak için çalıştıklarını söyledi.

Turek ”Buraya ulaşabilmek için çok planlı çalıştık. Bir gün bunun gerçek olacağını biliyorduk” dedi.Sequoia, Fujitsu’nun bilgisayarından 1.55 kat daha hızlı.Süper bilgisayar 1.5 milyon işlemci kullanıyor.

ENERJİ TASSARRUFU

IBM’in yeni süper bilgisayarı Fujitsu’nunkine oranla enerji tasarrufunda da oldukça başarılı. Sequoia sadece 7.9 megawatt enerji kullanırken Fujitsu’nun modeli 12.6 megawatt enerji harcıyor. Turek ”Avrupa’daki hükümet laboratuvarları daha şimdiden Sequoia ile ilgilenmeye başladı” dedi.

Dünyanın en hızlı bilgisayarları listesi altı ayda bir Alman Profesör Hans Meuer ve ABD’li Profesör Jack Dongarra tarafından yayınlanıyor.

BBC’ye konuşan Dongarra gelecek yıl içinde herhangi bir üreticinin IBM’in bu son bilgisayarından daha gelişmiş bir model üretmesini beklemediklerini söyledi. Dongarra ”Sequoia oldukça etkileyici” dedi.

273,930 KAT DAHA HIZLI

Listenin tarihindeki ilk bir numara 1993 yılında dünyanın en hızlı bilgisayarı ilan edilen Thinking Machines tarafından üretilmiş olan CM-5/1024’ti. Prof Dongarra’ya göre Sequoia bu bilgisayardan 273,930 kat daha hızlı. Dongarra ”1993 yılında Thinking Machines’in bilgisayarında üç günde ancak yapılacak bir hesap bugün Sequoia tarafından bir saniyeden kısa bir sürede yapılabilir” dedi.

Ahaber