Dizüstü bilgisayarı kucağınızda kullanmayın!

Bilgisayar
Ailelerin çok çocuk yapması için teşvikler konuşulurken, çocuk sahibi olma hayali kuran milyonlarca insana kısırlık teşhisi konuluyor. Elektronik eşyaların yaydığı radyasyon, ısı ve obezite, Türkiye&r...
EMOJİLE

Ailelerin çok çocuk yapması için teşvikler konuşulurken, çocuk sahibi olma hayali kuran milyonlarca insana kısırlık teşhisi konuluyor. Elektronik eşyaların yaydığı radyasyon, ısı ve obezite, Türkiye’de her 7 çiftten birinin karşılaştığı sorun olan kısırlığa sebep oluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), ‘Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2012 Nüfus Sayımı Sonuçları’na göre 2011 yılında binde 13,5 olan yıllık nüfus artış hızı, 2012 yılında binde 12’ye düştü.

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, Türkiye’de yılda 40 bin tüp bebek tedavisi yapıldığını belirterek, dizüstü bilgisayar, cep telefonu gibi elektronik cihazların kullanımında özellikle erkeklerin dikkatli olmasını tavsiye ediyor.

Kısırlığın; yüzde 40 oranında erkekler, yüzde 40 oranında da kadınlarda görüldüğünü söyleyen Hakan Özörnek, kalan yüzde 10’luk grupta her ikisinde birden görüldüğünü diğer yüzde 10’un ise herhangi bir sebeple açıklanamadığını kaydediyor. Kadınların geç evlenmesi ve geç çocuk doğurmalarının nüfus artış hızının düşmesi ve kısırlıkta bir etken olduğunu belirten Özörnek, kadınların doğurganlık bakımından en verimli oldukları 20-30 yaş arasını aştıklarında, biyolojik yapı gereği yumurta rezervi ve yumurta kalitesinin azaldığını dile getiriyor. 35 yaş üzeri kadınların 3’te birinde, 40 yaş üstü kadınların ise 3’te ikisinde kısırlık görüldüğünü ifade eden uzman, bazı bölgelerde erkek kısırlığının fazla olduğunu belirtiyor. “Bu konuda yapılmış net bir araştırma yok. Ancak Karadeniz Bölgesi’nden gelen hastalarımızın ciddi oranda erkek kısırlığı sorunu ile bize başvurduğunu gözlemliyoruz. Karadeniz Bölgesi’ni yoğun olarak etkileyen Çernobil Faciası, o bölgeden gelen erkek hastaların sayısında bir artışa neden olmuş olabilir.” ifadelerini kullanan uzman Özörnek, bunun dışında eskiden erkeklerin dile getirmediği kısırlık probleminin artık daha rahat konuşulabilir olduğunu söylüyor. Erkeklerde sperm üretimini olumsuz etkileyen pek çok faktör bulunduğunu kaydeden Hakan Özörnek, sıcak ortamlar, tüketilen besinler, maruz kalınan kimyasallar, tarım ilaçları, cep telefonu, dizüstü bilgisayar kullanımı, sigara, alkol, yaşam tarzı gibi pek çok sebebin erkek kısırlığında doğrudan rol oynadığına dikkat çekiyor.

AŞIRI KİLO KADIN VE ERKEKTE KISIRLIĞI TETİKLİYOR

Hakan Özörnek, kısırlığa sebep olan etkenleri şöyle ifade ediyor: “Obezite, kadın ve erkekte hormonal bozukluğa sebep oluyor. Kadın vücudunda testosteron gibi erkeklik hormonlarının artmasına sebep olarak doğal gebelik şansını düşüren obezite, erkeklerde de yağ dokusunda testosteronun östrojene dönüşümünü artırarak testosteronun azalmasına ve buna bağlı olarak da sperm kalitesinin düşmesine neden oluyor.

Manyetik alan oluşturan elektronik cihazların sperm kalitesini olumsuz etkilediği yapılan bazı araştırmalarca kanıtlandı. Bir araştırmada kablosuz internete bağlı dizüstü bilgisayar kullanımının erkek spermi üzerine olan etkisi incelendi. Sağlıklı 29 erkek hastadan alınan sperm örnekleri üzerinde yapılan çalışmada, her bir sperm örneği iki gruba ayrılarak farklı ortamlarda bekletiliyor. Örneklerin biri, oda ısısındaki kablosuz internete bağlı ve aktif olarak çalışan bir dizüstü bilgisayarın 3 cm uzağına, diğer örnek ise oda ısısında dizüstü bilgisayardan uzakta 4 saat bekletiliyor. 4 saat sonunda örnekler incelendiğinde; radyasyon altında kalan spermlerin ileri hareketlerinde azalma, hareketsiz sperm oranında ise artma tespit ediliyor. Ayrıca Wi-Fi’ye bağlı bilgisayara yakın duran spermlerde, yüksek oranda DNA hasarı tespit edildi. Cep telefonları ile ilgili de yapılmış bu gibi araştırmalar var. Bunun dışında bir de cihazların yaydığı ısı nedeniyle sperm üretimi olumsuz etkileniyor. Ayrıca meyve ve sebzelerin çok iyi yıkanması, kabuklarının soyularak tüketilmesi, mümkünse organik ürünlerin tercih edilmesi önemli.”

Zaman