Beş Yüzyıl Sonra Gelen İtibar

Bilgisayar
Vatikan’a yakın bir bilim adamı, 16. yüzyılda Kopernik’in tezini savunduğu için Katolik Kilisesi tarafından sapkın ilan edilerek diri diri yakılan filozof, gökbilimci ve teolog Giordano Br...
EMOJİLE

Vatikan’a yakın bir bilim adamı, 16. yüzyılda Kopernik’in tezini savunduğu için Katolik Kilisesi tarafından sapkın ilan edilerek diri diri yakılan filozof, gökbilimci ve teolog Giordano Bruno’nun itibarının iadesini gündeme getirdi.
Vatikan Bilimler Akademisi Başkanı Nicola Cabibbo, haftalık İtalyan dergisi Hıristiyan Aileler’deki röportajında, Vatikan ile bu konuda konuştuğunu, ancak şimdilik itibarın iadesi yönünde bir işaret bulunmadığını söyledi.

KOPERNİK Uluslararası çapta tanınan bir fizikçi olan Cabibbo, Giordano Bruno’nun kuramının bugün, yörüngedeki teleskoplarla gözlenerek güneş sisteminin dışındaki gezegenlerin varlığının kanıtlandığını bildirdi.
Sorunun yargılanma ve hüküm sürecinden kaynaklandığını savunan Cabibbo, ”Bruno’nun yargı süreci konusundaGalile’ninkinden daha az şey biliyoruz. Bu yüzden onun diri diri yakılmasında hiçbir mantıklı gerekçe bulunmadığını söylemek de kolay olmuyor” dedi.
Katolik Kilisesi, Galile’nin itibarını iade etmesine karşın, din adamlığından atılan ve sapkın ilan edilen Bruno hakkında sessiz kalmayı sürdürüyor.
 

GiordanoB runoRönesans felsefesini biçimlendiren filozofların en önemlilerinden birisi olan Giordano Bruno, şair yönüyle de tanınıyor. ”Doğacı coşkunluğun düşünürü” olarak adlandırılan Bruno, Aristocu kapalı evren görüşünden ilk sıyrılanlar arasında yer alarak Kopernik’in tezini savundu. Bruno, evrenin sonsuz ve eşdağılımlı olduğunu ve evrende dünyadan başka birçok gezegenin bulunduğunu söylediği için kilisenin büyük tepkisi çekti.
Bruno, aykırı görüşlerinden ötürü 1600 yılında Roma Katolik Kilisesi’nin engizisyon mahkemesinde yargılanıp sapkın ilan edildi ve Roma’da diri diri yakılarak idam edildi.