Uyulması gereken 6 kural!

Araştırma
Teknolojiden faydalanırken aşağıdaki maddelerden haberder olmanız, bilgilerinizin güvende olmasını sağlacak, sizi birçok sorundan kurtaracak. 1. Wi-Fi hospot’lara dikkat edin: Telefonunuz veya t...
EMOJİLE

Teknolojiden faydalanırken aşağıdaki maddelerden haberder olmanız, bilgilerinizin güvende olmasını sağlacak, sizi birçok sorundan kurtaracak.

1. Wi-Fi hospot’lara dikkat edin: Telefonunuz veya tabletinizle dolaşırken internete mahkum kaldıysanız, bağlandığınız parolasız ağlara dikkat edin. Parolasız ağlar verileri herhangi bir şifreleme olmadan gönderip alırlar. Bu ise verilerinizin kötü niyetli birisi tarafından kolayca çalınabileceği anlamına geliyor. Eviniz dışındaki herkese açık Wi-fi ağlarına bağlanırken dosyalarınızı paylaştırmamaya da özen gösterin (Windows bunu yapmak isteyip istemediğinizi ilk bağlandığınızda soracak).

Şifresiz Wi-Fi ağlarını kullanabilirsiniz, ancak oturum açtığınız sitelere "https" üzerinden bağlandığınıza emin olun, şifresiz olarak bağlanan (http) web sitelerinde şifrenizi yazarak oturum açmayın.

2. Parolalarınız yeterince iyi mi?: Parola olarak tahmin etmesi kolay kelime birleşimlerini, telefonu numaranızı, "12345"i kullanmamanız gerektiğini zaten biliyorsunuz. Bunun yanında en azındn önemli hesaplarınız için farklı parolalar kullanmaya özen göstermenizi tavsiye ediyoruz.

3. Sabit diskiniz ve masaüstünüz tertipli olsun: Masaüstünüze yeni kopyaladığınız bir belgeyi bulmakta zorlanıyor musunuz? O halde masaüstünüz, amacını kaybetmiş demektir. Çok sayıda dosyayla çalışmanız gerekiyorsa bunları gruplandırarak farklı klasörlere depolayabilirsiniz. Sabit diskinizdeki dosyalarınız için de aynısı geçerli, dosyalarınızı klasörlere ayırmanız, işlerinizi kolaylaştıracak, size zaman kazandıracaktır.

4. Şakalara, efsanelere inanmayın: Facebook duvarınızda bol keseden sözler veren, sizden bir şeyler yapmanızı rica eden veya yapmazsanız başınıza iş geleceğini söyleyen paylaşımlara dikkatle yaklaşın. Aynısı e-postalarınız ve diğer sosyal hesaplarınız için de geçerli. Bankanızdan gelmiş gibi görünen, ancak sahtekarlar tarafından banka detaylarınızı çalmayı amaçlayan olta saldırılarına dikkat edin. Banka hesaplarınıza e-postalardaki bağlantıları tıklayarak değil, adresi kendi elinizle yazarak gidin.

5. Yedekleyin: Bu tavsiyeyi muhtemelen çok kez duydunuz. Ancak kaybettiğinizde sorun yaşayacağınız, üzerinde uzun süreler çalıştığınız önemli dosyalarınız varsa, onları harici sabit disk gibi farklı bir konuma yedeklemeniz sizi büyük sorunlardan kurtarabilir. Yedeklemeyi düzenli hale getirecek araçlardan ve çözümlerden faydalayanabilir, verilerinizin boyutu çok büyük değilse bulut depolamayı kullanmayı düşünebilirsiniz.

6. Gizlilik ayarlarınızı kontrol edin: Google+, Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal ağlarınız, sizi arama motorlarında listeliyor olabilir. Bilgilerinizin herkese açık olarak görünmesini istemiyorsanız zaman zaman hesaplarınızın gizlilik ayarlarını gözden geçirin.

yazete