TÜBİTAK’tan gururlandıran başarı

Araştırma
HÜSEYİN ÖZAY’ın haberi TÜBİTAK, ROKETSAN’ın ürettiği dünyanın ilk lazer güdümlü füzesi CİRİT’in hedefi bulmasını takip etmesini ve yok etmesini sağlayan roketin bir nevi gözü sayılan...
EMOJİLE

HÜSEYİN ÖZAY’ın haberi

TÜBİTAK, ROKETSAN’ın ürettiği dünyanın ilk lazer güdümlü füzesi CİRİT’in hedefi bulmasını takip etmesini ve yok etmesini sağlayan roketin bir nevi gözü sayılan dedektörü geliştirdi.

TÜBİTAK, savunma alanında yaptığı yeniliklere bir yenisini daha ekledi. Daha önce Türkiye’nin ilk seyir füzesi SOM’u üreterek büyük bir başarıya imza atan TÜBİTAK, şimdi de füzelerin “olmazsa olmazı” olarak nitelendirilen ve roketlerin gözü olarak bilinen “lazer dedektörleri” üretti. Dedektörler aracılığıyla füzeler, hedefi buluyor, kilitleniyor ve yok ediyor.

TÜBİTAK’ın, ürettiği füze dedektörleri, iki yıllık zorlu bir çalışmanın sonucunda geliştirildi. Dedektörlerin geliştirilmesinde, gelişmiş ülkelerin yerli füze olan “CİRİT”e dedektör vermemesi etkili oldu. Türkiye, milli füze olan CİRİT’ler için uzun süre, dedektör aradı. Gelişmiş ülkeler milli füzenin gelişmesini istemediği için, dedektör taleplerini geri çevirdi. Bunun üzerine TÜBİTAK, çalışmalarını dedektörler üzerine yoğunlaştırdı. İki yıllık çalışma sonucunda da, yurtdışındaki örneklerinden daha gelişmiş lazer dedektör geliştirildi. Dedektörler ilk olarak yerli füze CİRİT’lere takılmaya başladı. Yapılan testlerde büyük başarı sağlandı. Füze teknolojisinde kritik parçalardan biri olarak kabul edilen yerli lazer dedektörleri, 4 kadranlı olarak imal edildi. Dedektörler, yüksek hız ve doğruluk, geniş dinamik çalışma aralığı ve yüksek tepkisellik özelliklerini de sahip olarak geliştirildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün şunları kaydetti: TÜBİTAK az sayıda ülkenin sahip olduğu dedektör teknolojisini üretti. CİRİT gibi yerli füzelerin kullanılması için dedektörlerin de üretilmesi gerekiyordu. Türkiye artık füze ve füze parçaları ihraç edebilecek konumda..

Star