Tarihin en kötü icatları!

Araştırma
Telefon parmağı Avusturyalı bir şirket Phone Fingers adını verdiği ve her parmağınızı kauçuk bir madde ile kaplayan yenilikçi bir ürün üretti. Fiyatı 10 euronun (19 TL) bile altında olan ürün pembe, b...
EMOJİLE

Telefon parmağı

Avusturyalı bir şirket Phone Fingers adını verdiği ve her parmağınızı kauçuk bir madde ile kaplayan yenilikçi bir ürün üretti. Fiyatı 10 euronun (19 TL) bile altında olan ürün pembe, beyaz ve siyah renklerde sunuluyor. Tek sorun, takması ve çıkarmasının oldukça zor olması. Şirket bu sorunun önüne geçebilmek için, çıktısı alınabilen “boyut” şemaları sundu. Elinizi kâğıda koyuyorsunuz ve beğeniyorsunuz. Hemen almak lazım!

Nintendo Virtual Boy

Virtual Boy, Nintendo’nun ömrü en kısa süren ürünü oldu. 1995 yılında piyasaya çıkan Virtual Boy’un ömrü sadece altı ay sürdü. Üç boyutlu grafikler oyununun, oyuncunun etrafını görmesini tamamen engelleyen kocaman, parlak kırmızı bir kaskı vardı. Perakende fiyatı 180 dolar olan bu pahalı oyuncakla sadece 14 oyun oynanabiliyordu. Dolayısıyla Nintendo çabalarını çok daha başarılı olan geleneksel Nintendo 64 sistemine odaklayıp Virtual Boy’u çöpe atmayı yeğledi.
Betamax

Pazarlamanın çarpıklığının boyutlarını göstermesi açısından Betamax kötü bir ürün değildi. Video savaşlarında karşısında VHS’yi bulan Sony, Betamax’ı tamamen hazır olmadan piyasaya sürerek yarışta öne geçmeyi denedi. Ancak Betamax bir saat video kaydederken, VHS iki saat video kaydedebiliyordu. Bu küçük avantaj VHS’nin piyasada güçlü bir yer elde edip, orada kalması için yeterli oldu. Betamax ise sadece bir dipnot haline geldi.

Farmville

Facebook’taki en bağımlılık yapıcı oyun, aslında bir oyun bile değil. Bir çiftlikte bir dizi sıkıcı günlük işle uğraşıp sürekli olarak tarlalarınızı ekip biçiyorsunuz. Ama yine de bu tuhaf dijital tiryakiliğin ardındaki beyin Zynga, ABD’nin yüzde 10’undan fazlasının bu oyunu oynadığını ifade ediyor. Bu durumda boşa harcanan verimlilik kaç saattir? Tahmin etmesi zor. Ancak çok olduğunu söyleyebiliriz.

Hidrojenle zenginleştirilmiş yağ

2000’li yıllarda saplığın en büyük düşmanı olarak görülen trans yağlar pratik bir amaç için üretilmişti. 1800’lerin sonlarında sıvı yağlara hidrojen katılarak bu yağların raf ömrü uzatılıyordu. Ancak modern araştırmalar doğada var olmayan bu kombinasyonun sağlığa beklenmedik olumsuz etkileri olduğunu, kötü kolesterolü yükselttiğini ve kalp hastalıkları riskini artırdığını söyledi. Bazı fast food üreticileri trans yağları ürünlerinden temizleme yarışına girdi. 2006 yılında ABD’deki gıda üreticileri, ürünlerinin içindeki trans yağ miktarını paketlerin üzerinde belirtmek zorunda kaldı.

Balsirke

Dr. DeForest C. Jarvis tarafından 1959’da üretilen Balsirke adından da anlaşılabileceği gibi eşit miktarlarda karıştırılmış bal ve elma sirkesinden oluşuyordu. Jarvis ilhamını çok sağlıklı olduklarına inandığı Vermontlu çiftçilerin içki alışkanlıklarından almıştı. Bu iğrenç reçete çok fazla hayran toplamadı ancak hala içen kişiler bulmak mümkün. Ancak sağlığa faydalı olduğu da gerçek olabilir. Hem bal hem de elma sirkesi önemli miktarda antioksidan içeriyor ve artrit gibi hastalıkların tedavisinde kocakarı ilacı olarak kullanılabiliyor.

Kurşunlu benzin

Yaklaşık 60 yıldan bu yana, benzin şirketleri zengin olabilmek için kurşunun içerdiği tehlikeyi görmezlikten geldi. Her ne kadar oktan seviyesini artırsa da, kullanıldığı ilk günden beri kurşunlu benzin güvenlik tartışmalarına neden oldu. 10 Kasım 1924 tarihinde, TIME’ın yayımladığı bir rapor Standart Oil şirketindeki 35 çalışanının “meslek hastalığına” yakalandığını belirtti. Belirtiler uykusuzluk ve düşük tansiyon gibi kurşun zehirlenmesini gösteriyordu. Çevre Koruma Ajansı, kurşunlu benzin hakkında yaptığı araştırmayı 1986 yılında tamamladı ve hızlı satış-hızlı ticaret dönemine son verdi.

DDT

DDT’ye sıtma gibi böceklerin taşıdığı hastalıklara karşı sihirli bir çare olarak bakılıyordu. 1873’de keşfedilen DDT, 1939’a kadar yaygın olarak kullanılmamıştı. Bu tarihte İsviçreli kimyacı Paul Hermann Muller İkinci Dünya Savaşı sırasında DDT’nin etkili bir böcek ilacı olduğunu keşfetti ve 1948’de bununla Nobel Ödülü kazandı. Savaştan sonra ilacın kullanımı patladı: 1942 ile 1972 arasında ABD’de milyonlarca kilogram DDT kullanıldı. Ancak DDT çılgınlığı sırasında her yıl bu kadar büyük miktarda böcek ilacı kullanımının çevreye etkileri gözden geçirilmedi. Rachel Carson’un 1962’de piyasaya çıkan çalışması Sessiz Bahar, DDT’nin insanlarda doğurganlık sorunlarına ve nörolojik problemlere yol açtığını, gıdalarda biriktiğini ve kuşları zehirlediğini gösteren ilk çalışma oldu. DDT’nin kullanımı bir anda geriledi ve 1972’de ABD’de tamamen yasaklandı.

Autotune

Kötü şarkıcıların sesini iyi, çok kötü şarkıcıların sesini ise robot gibi çıkaran bir teknolojiden bahsediyoruz. Dahası bu sayede Kanye West ya da Cher gibi sanatçılar da duygulu bir sesle şarkı söyleyebildiklerini zannediyorlar. Bilgisayarlar sağ olsun.

Ford Pinto

Ford’un 1971 yılında piyasaya çıkardığı bu modeli tarihin en kötü otomobillerinden biri olarak tarihe geçti. Otomobile arkadan çarpıldığında gerçekten patlama eğilimi göstermesi bunun için yeterli bir sebep. Pinto’yu asıl rezil eden şey ise sorunun detayları öğrenildiğinde “tamir etmektense kurbanlara tazminat ödemek daha ucuzolur” şeklindeki şirket içi mesajın ortaya çıkması oldu.