Sivrisinek ısırıkları neden kaşınır?

Araştırma
Sivrisinekler, yumurtalarını olgunlaştırmak dolayısıyla üremek için kana ihtiyaç duyan böceklerdir. Erkek bireyler yumurta bırakmazlar, bu da demek oluyor ki bizleri ısıranlar yalnızca dişi bireylerdi...
EMOJİLE

Sivrisinekler, yumurtalarını olgunlaştırmak dolayısıyla üremek için kana ihtiyaç duyan böceklerdir. Erkek bireyler yumurta bırakmazlar, bu da demek oluyor ki bizleri ısıranlar yalnızca dişi bireylerdir. Dişiler yumurta üretirler ve kan emebilecekleri bir canlı ararlar. Dişi sivrisinekler, yığınla yumurta üretirler ve ürettikleri her yığın için kana ihtiyaçları vardır. Çok az insan sivrisineklerin ana enerji kaynağı olarak şekere ihtiyaç duyduklarını fark eder. Hem erkek hem de dişi bireyler bitki nektarı, meyve suyu ve bitiklerden elde edebilecekleri diğer sıvılarla beslenirler. Elde ettikleri şekeri yakarak uçmak için enerji sağlarlar. Yeterli yakıtı sağlamak için her gün düzenli olarak beslenirler. Kan ise yumurta üretimi için saklanır ve genellikle besin olarak kullanılmaz. 

Dişi sivrisinek derimizi ağız uzantılarıyla deldiği zaman, kanı emmeye başlamadan önce, açtığı yaraya az miktarda tükürük enjekte eder. Tükürük, hem deriden ve dokulardan geçişi kolaylaştırıp damara daha rahat ulaşmayı sağlar, hem de emilim sırasında sivrisineğin ince yemek kanalından geçen kanın pıhtılaşmasını önler. Sivrisinek ısırdıktan sonra derimizde oluşan şişlik ve kızarıklar vücudun yaraya gösterdiği bir tepki olmayıp tükürük yüzünden oluşan alerjik reaksiyonlardır. Genellikle kaşıntı ve şişlik birkaç saat içinde kaybolur. Fakat bazı insanlar sivrisinek ısırıklarına karşı daha duyarlıdır ve bu rahatsız edici kaşıntıya günlerce katlanmak zorunda kalırlar. Şişlikleri kaşımak, tırnak arasında bulunabilecek bakteriler yüzünden bölgede enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir. Bu yüzden şişlikler elden geldiğince kaşınmamalıdır.

Bu haber Bilim Teknik Dergisi’nde yer alan bilgilerden derlenerek oluşturulmuştur.