Kelliğin Sırrı Çözüldü

Araştırma
Erkeklerde kelliğin sırrının çözüldüğü bildirildi. Amerikalı bilim adamları saçları dökülmüş erkekler ve laboratuvar fareleri üzerinde yapılan deneylerde saç dökülmesini tetikleyen bir protein buldu. ...
EMOJİLE

Erkeklerde kelliğin sırrının çözüldüğü bildirildi. Amerikalı bilim adamları saçları dökülmüş erkekler ve laboratuvar fareleri üzerinde yapılan deneylerde saç dökülmesini tetikleyen bir protein buldu.

Bu buluşun saç dökülmesini durdurabileceği, hatta saçların geri kazanılmasını sağlayabilecek bir tedaviye kapı aralayabileceği belirtiliyor.

Birçok erkeğin saçları orta yaşlarda dökülmeye başlıyor.

70 yaşına kadar erkeklerin yüzde 80’inin saçları bir ölçüde dökülüyor.

Bunda genetik faktörlerin yanı sıra testosteron hormonu da önemli bir rol oynuyor.

Bu hormonlar saç keseciklerini ufaltıyor. Kesecikler görünmez hale gelinceye kadar ufalıyor ve kellik görüntüsü ortaya çıkıyor.

Pennsylvania Üniversitesi’ndeki uzmanlar, erkeklerin kelleşmeye başladıklarında hangi genlerin harekete geçirildiğini araştırdı.

Araştırma sounda saç derisinin kel olan bölgelerindeki keseciklerde prostaglandin D sentaz proteini seviyesinin arttığı tespit edildi. Saçlı bölgelerde böyle bir bulguya rastlanmadı.

Yüksek miktarda bu proteinin verildiği fareler tamamen kelleşti. Saç nakli yapılan erkeklerde de bu protein alındıktan sonra saç çıkması durdu.

Araştırmaya başkanlık eden Dermatoloji Bölümü Başkanı Prof. Yorgo Koçarelis, bundan sonraki adımın bu reseptörü etkileyen diğer bileşenleri izlemek olacağını ayrıca bu reseptörün bloke edilmesinin süreci geri çevirip çevirmeyeceğini ya da sadece kelliği durdurup durduramayacağını araştıracaklarını söyledi.

Bir insan başında yaklaşık 100 bin minik saç keseciği bulunuyor. Bu keseciklerin her birinden bir tel saç çıkıyor.

Ntvmsnbc