Bu Gezegenler Yalnızlığı Seviyor!

Araştırma
Gezegenlerin nasıl oluştuğunu, evrende kaç tane yıldız ya da gezegen olduğunu ve güneş sistemi dışında başka gezegenler olup olmadığını merak ediyor musunuz? Teknolojinin ilerlemesiyle gökbilimciler, ...
EMOJİLE

Gezegenlerin nasıl oluştuğunu, evrende kaç tane yıldız ya da gezegen olduğunu ve güneş sistemi dışında başka gezegenler olup olmadığını merak ediyor musunuz?

Teknolojinin ilerlemesiyle gökbilimciler, günümüzde yeni gezegenler, gaz devleri keşfediyorlar.

BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, eskiden gökbilimciler, gece gökyüzünde parlayan objeler gördüler ve onlar için özel bir isim buldular. Onlara "gezinen yıldız" anlamına gelen "gezegen" dediler. Diğer yıldızlar gökyüzünde sabit bir şekilde dururken, gezegenler ise her gece farklı yerlerde oluyorlardı. Daha sonra gezegenlerin güneşin etrafında döndükleri keşfedildi.

1990’lardan bu yana, gökbilimciler Güneş sistemimizin ötesinde gezegenler de tespit ettiler. Bugüne kadar 550’nin üzerinde güneş dışı gezegen keşfedildi. Geçtiğimiz günlere kadar, bu gezegenlerin Güneş’in etrafında değil uzak mesafedeki bir yıldızın yörüngesinde hareket ettikleri belirtildi. Yeni yapılan astronomik araştırmalar da bundan farklı bir şey ortaya çıkarmadı.

Hesaplamalara göre, bu yeni bulgular galakside yıldızların en az iki katı kadar da gezegen olduğunu iddia ediyor. Bunların 600 milyarının serbestçe dolaşan avare gezegen olduğu açıklanıyor.

Yalnız gezegenler

Kayalık gezegenler: Bu karasal ya da kayalık gezegenler, katı yüzeyleriyle dünyaya benziyorlar. Güneş sisteminde, bu kategori Merkür’ü, Venüs’ü, Dünya’yı ve Mars’ı kuşatıyor. Yıldızlar arasında başı boş dolanan daha fazla kayalık gezegen olduğundan şüpheleniliyor.

Gaz devleri: Bunlar, Güneş Sistemi’ndeki Jüpiter, Uranüs, Satürn ve Neptün gibi gaz devlerinin ikamet ettiği yıldız sisteminin soğuk olan daha dış bölgelerinde doğdular. Yıldızların çevresindeki yörüngede yüzlercesi tespit edildi ve şimdi bazıları komşu yıldız olmaksızın görülebiliyor.

Kahverengi Cüce: Bunlar 13 Jüpiter kütlesinden daha fazla ağırlığa sahiptir. Gezegenlerden çok yıldızlar gibi oluşuyorlar. Fakat, bunlar çekirdeklerinde nükleer hidrojen füzyonu yakacak kadar ağır değiller. Avare gezegenlerle birçok benzerlikleri var. Çünkü, onlar da yıldızlar gibi oluşuyor.

Sub-brown Cüce: 13 Jüpiter’in ağırlığının altındaki serbestçe yüzen objeler kahverengi cücenin limitinlerini düşürüyorlar. Gaz devi gezegenlere benziyorlar, fakat gezegenler ya da yıldızlar gibi değil, kahverengi cüce kuzenleri gibi oluşuyorlar. Kahverengi cüceler gibi sub-brown cüceler de avare gezegenlere benziyorlar, ancak avare gezegenler ya da yıldızlar gibi oluşmuyorlar.

Zaman