Bilim Merkezi’ne Avrupa’dan ödül

Araştırma
Gizem Gül’ün haberi Geleceğin bilimadamlarını yetiştirmek üzere yola çıkan Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi bu iddiasının ne kadar ciddi olduğunu Avrupa’dan aldığı ödülle ispatladı. Bil...
EMOJİLE

Gizem Gül’ün haberi

Geleceğin bilimadamlarını yetiştirmek üzere yola çıkan Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi bu iddiasının ne kadar ciddi olduğunu Avrupa’dan aldığı ödülle ispatladı. Bilim Merkezi öğrencilerinden Sevcan Altundal ve Adem Noktacı geliştirdikleri proje ile 24. Avrupa Birliği Genç Bilim Adamları Proje Yarışması’nda ‘En Orijinal Proje’ ödülüne layık görüldüler.

Bayrampaşa Belediyesi’nin eğitime, bilime ve öğrenmeye verdiği önemin somut bir göstergesi olarak 4 yıl önce faaliyete geçen Bilim Merkezi, 6. ve 11. sınıf arasındaki öğrencilerinin bilimsel araştırmanın nasıl yapılacağını öğrenebilecekleri bir eğitim kurumu. Öğrenciler burada  matematik,  fen ve teknoloji, fizik, kimya ve biyoloji derslerini uygulamalı olarak öğrenme, merak ettiklerini araştırarak deney yapma ve yeni projeler üretebilme imkanı buluyor. Ayrıca bunların yanısıra geçen yıl uygulama koydukları proje sınıfıyla bilimsel araştırma projeleri üretilmesi amaçlanıyor.

Adem Noktacı ve Sevcan Altundal da Bilim Merkezi’nde geliştirdikleri proje ile bilim adamı olma yolunda ilk adımlarını attılar. Öğrencilerin uzun zamandır üzerinde çalıştıkları “Çift Yarık Deneyiyle İnce Filmlerin Kalınlıklarının Bilgisayar Ortamında Hesaplanması” projesi 37 ülkenin toplam 83 öğrenci ile katıldığı yarışmada Avrupa Birliği Patent Ofisi tarafından ‘En Orijinal Proje Ödülü’ne layık görüldü. Slovakya’nın başkenti Bratislava’da 21-26 Eylül tarihleri arasında düzenlenen yarışmada ülkemizi temsil eden öğrenciler yarışmanın jürilerine projelerini İngilizce anlattılar ve onlardan gelen sorulara yanıt verdiler.

Sevcan Altundal ve Adem Noktacı’nın Avrupa’dan böyle bir ödülle dönmesi tesadüf değil. Çünkü  daha önce bu projeyle TÜBİTAK tarafından düzenlenen 43. Orta Öğretimler Arası Proje Yarışması’nda Temel Fizik Dalında Türkiye birincilik ödülü almışlar. Sonra da ödül kazanan projeler arasında TÜBİTAK’ın yaptığı değerlendirme sonucu Avrupa’da yarışmaya hak kazanmışlar.

En büyük destek Bayrampaşa Belediyesi’nden

Bilim Merkezi’ne Bayrampaşa Belediyesi’nin desteği büyük. Bütün imkan ve ihtiyaçları Bayrampaşa Belediyesi tarafından karşılanıyor. Bilim Merkezi Koordinatörü Hasip Gönülkırmaz, bu konudaki bütün taleplerinin Bayrampaşa Belediyesi tarafından olumlu karşılandığını belirtiyor. Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ve Ak Parti İlçe Başkanı Cemil Yıldız’ın çok önemli katkılarının olduğunu ifade eden Gönülkırmaz, Bilim Merkezi kurucusu olan Bayrampaşa Eski Belediye Başkanı ve şimdiki Ak Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge’nin adını anmadan da geçmiyor.

Türkiye’ye yeni bir eğitim modeli kazandırdık

Hasip Gönülkırmaz, “Bilim Merkezi olarak Belediye Başkanımız Atila Aydıner’in desteğiyle Türkiye’ye yeni bir eğitim modeli kazandırdığımıza inanıyorum. Bilim Merkezinde eğitim gören öğrenciler okulda teorisini gördüğü derslerin pratik uygulamalarını yapma imkanı buluyor. Ezberlediği formülü deney yaparak kendi buluyor. Böylece unutmak gibi bir sorunla karşılaşmıyor.” diyor.

Bayrampaşa’dan geleceğin bilim adamlarını çıkarmak istiyoruz

Bilim Merkezi’nin dördüncü yılında uluslararası alanda böyle bir ödül almasının hedeflerini ulaşma noktasında ciddi bir umut anlamına geldiğini ifade eden Gönülkırmaz, “Bizim temel hedefimiz öğrencileri bilim insanı olma yolunda yönlendirmek. Bayrampaşa’dan geleceğin bilim adamlarını çıkarmak istiyoruz. Proje üretmek ciddi bir mesai isteyen bir iş. Fikir bulmak ve bu fikirden bir proje elde etmek çok zor ve herkesin yapabileceği birşey değil. Bu anlamda Adem ve Sevcan bizim özel öğrencilerimiz. Bundan sonraki öğrencilerimize onlar yol gösterecek” diyor.

Başarıda en büyük pay öğrencilerin

Bilim Merkezi olarak bu projede nasıl bir katkınız var şeklinde sorumuza, Hasip Gönülkırmaz şöyle yanıt veriyor: “Bu başarıda en büyük pay öğrencilerin. Çok zor bir süreç olduğu için uzun çalışmaya dayanacak öğrenci bulmak kolay değil. Biz yöneticiler olarak öğrencilere sadece imkan sağladık, ihtiyaçları giderdik. Gerisi onlara ait.”

Peki geliştirilen bu yöntem ne işe yarayacak?

1 yılı aşkın bir süre bu proje üzerinde çalışan Bilim Merkezi öğrencilerden Adem Noktacı İstanbul Ticaret Odası Anadolu Teknik Lisesi son sınıf öğrencisi ve bu yıl aynı zamanda üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Sevcan Altundal ise Vefa Anadolu Lisesi 3. sınıfta okuyor.  Sevcan Altundal, geliştirdikleri “Çift Yarık Deneyiyle İnce Filmlerin Kalınlıklarının Bilgisayar Ortamında Hesaplanması” projesinin aslında ne işe yaradığını hepimizin anlayacağı şekilde şu şekilde özetliyor: “ Gözlük camlarından, telefon ekranlarına kadar pek çok alanda kullanılan saçınızdan daha ince bir cam düşünün. Biz bu camın kalınlığını yüzde 2 hata payıyla ölçecek bir yöntem geliştirdik. Okulda öğrendiğimiz yan-çift deneylerden yola çıkarak geliştirdiğimiz bu yöntem mevcut olan yöntemlerden çok daha ucuz.” Adem ise, “Bizim geliştirdiğimiz aletin maliyeti 600 TL, diğer aletlere baktığınızda onların 300 bin TL maliyeti var. Hem de diğerlerini taşıyamıyorsunuz bile. Bizim ki portatif, Slovakya’ya bile gitti.” diyor.

Bundan sonraki hedef patent almak

Adem ve Sevcan’ın şimdiki en büyük istekleri, projeleri için patent almak. Türkiye’de patent hakkı almak için başvuru aşamasında olduklarını ifade eden öğrenciler, Avrupa’dan da patent almak istediklerini vurguluyorlar. Seneye Avrupa Patent Ofisi’nin davetleri olarak Münih’e gideceklerini belirten öğrenciler, bu ziyaret vesilesiyle de Avrupa’dan patent alma konusunda umutlular. Sadece Türkiye’den değil Avrupa’dan patent almak istemelerinin nedeni de bu projenin uluslararası çapta koruma altına alınması. “Avrupa Patent Ofisi’nin verdiği bu ödül bizim projenin ne kadar önemli ve korunması gerektiğini gösteriyor” şeklinde konuşan öğrenciler, kendilerine ödüllerini takdim eden Avrupa Patent Ofisi Başkanı’nın da projelerini çok mükemmel ve fantastik bulduğunu belirtiyorlar.

Hiç İngilizce bilmemelerine rağmen başarılı bir sunum gerçekleştirerek jürinin ilgisini çeken öğrenciler,  en iyinin daha iyisi olmak için çok çalıştıklarını ifade ediyorlar. Türkiye’nin adını Avrupa’da temsil ettiklerinden dolayı oldukça gururlular.

Adem ve Sevcan’ın hayali Avrupa’da eğitim almak

Adem, bu yıl üniversiteye hazırlanıyor ve gelecek planları yarışmadan sonra oldukça farklılaşmış. Önceleri Türkiye’de İstanbul Teknik Üniversitesi elektronik mühendisliği ya da fizik mühendisliği dokumak istediğini söyleyen Adem, yarışmadan sonra rotasını Avrupa ’ya çevirmiş. Avrupa üniversitelerinin birinde bu alanda eğitim görmek isteyen Adem’in hedefi fizik alanında başarılı bir profesör olmak. Ancak Adem bu hayalleri kurarken, Türkiye’de bilimsel araştırma yapma konusunda karşılaşılan zorlukların da farkında. Özellikle maddi anlamda karşılaşılacak zorlukların üstesinden gelme noktasında devreye sokacağını B planlarını şimdiden düşünüyor. Sevcan’ın gelecekle ilgili planları Adem’den farklı değil. O da öncelikle Avrupa’da fizik eğitim almayı düşünüyor. Ama Sevcan hayallerini anlatırken, eğitimini tamamladıktan sonra mutlaka ülkesine geri dönmek istediğinin altını çiziyor.

Bayrampaşa’dan dünyaya açıldık

Bu yarışmadan sonra nasıl tepkiler aldığını sorduğumuz öğrencilerden Sevcan, bu konudaki düşüncelerini şu sözlerle açıklıyor: “Bir kere bu yarışmayla birlikte küçücük Bayrampaşamız’dan dünyaya açılmış olduk. Şu an İrlanda ya da İsviçre’deki bir çocuk bile Bayrampaşa’yı biliyor. Ailemizin bizimle gurur duyduğunu görmek bizi çok mutlu etti. Bu yarışma bize çok şey kattı. Bir öğrenci olarak ev ve okul arasındaki rutin hayatımızın yanısıra birşeyler üretip, başarılı olabileceğimizi gördük.”

Bilim Merkezi benim ikinci evim

Ayrıca Sevcan, Bilim Merkezi’nde öğretmen, öğrenci ve yöneticilerle birlikte bir aile gibi olduğunu söylüyor. Adem ise Bilim Merkezi’nin ikinci evi olduğunu ifade ediyor ve şunları ekliyor: “Benim hayatımda iki dönüm noktası var. Bunlardan ilki, lise birinci sınıfta okul birincisi olmak ve ikincisi de Bilim Merkezi’ne gelmek. Ben 8. sınıfta tembel bir öğrenciydim, çünkü benim sistemim farklıydı. Fen ve matematik derslerini çok seviyordum ama diğer dersler sıkıcı geliyordu. Sonra Bilim Merkezi’ne gelmeye başladım, Thami Hoca’yla tanıştım, deneyler yaptık bu arada fikirler gelişti ve en sonunda da bu proje ortaya çıktı. Bilim Merkezi benim ikinci evim. Bazı akşamlar burada kaldık, uzun saatler çalıştık.”

Başarının gizli kahramanlarından biri olan proje öğretmeni Thami Elboukhari’nin çocukların üzerindeki emeği çok büyük. İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Mühendisliği alanında doktora eğitimine devam eden Thami Elboukhari’nin öngörüleri ve yönlendirmeleri başarıda önemli bir faktör. Elboukhari, her öğrencinin böyle uzun süreçli bir çalışmaya sabır gösteremeyeğini söyleyerek, Adem ve Sevcan’ı gayretleri için kutluyor. Ayrıca proje fikrinin oluşturulmasında ortak karar almanın çok önemli olduğunu vurgulayan Elboukhari öğrencilerin projeyi benimseyip, daha özgüvenli olmalarının bilimsel başarının sağlanmasında önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Adem ve Sevcan, bundan sonra da başka projelerde yer almak istiyorlar. Ancak önlerinde bir üniversite sınavı gerçeği var ve bunun da farkındalar.

Kimler Bilim Merkezi’ne katılabilir?

Adem ve Sevcan gibi projeler üretip, yarışmalarda ülkemizi başarılı temsil etmek isteyen öğrenciler Bilim Merkezi’ne gidip gelişimlerini katkıda bulunabilir. Ancak bir öğrencinin Bilim Merkezi’ndeki eğitim, proje ve etkinliklere katılabilmesi için başarılı olması gerekiyor. Hasip Gönülkırmaz’a Bilim Merkezi’nde eğitim görecek öğrencileri nasıl seçtiklerini soruyoruz, kendisi de sorumuzu şöyle yanıtlıyor. “Bilim Merkezi’ne öğrenci seçerken okul başarılarının belli bir noktada olmasına dikkat ediyoruz. Örneğin öğrencilerin not ortalaması 80’in altında olmamalı. Belki bu sene çıtamız daha yüksek de olabilir. Fen, matematik ve Türkçe derslerinin iyi olması gerekli. Mülakatlarımızda öğrencinin bilime ilgisi var mı, bu işi yapabilir mi sorusunun cevabını arıyoruz. Kapasitemiz sınırlı, 600 öğrenci alabiliyoruz. 6. Sınıftan itibaren lise 3 öğrencilerine kadar herkes Bilim Merkezimiz’e başvurabilir.

Proje sınıfı sınavı başvuruları için son gün 11 Ekim

Ayrıca Bilim Merkezi proje sınıfı seçme sınavı için de kayıtlar devam ettiğini hatırlatalım. 6. Sınıf öğrencilerinin başvurabileceği bu sınav ile seçilecek öğrenciler Adem ve Sevcan gibi projeler üretme imkanına sahip olacak. Sınava katılmak isteyen öğrenciler www.bayrampasabilimmerkezi.com adresinden 11 Ekim 2012 tarihine kadar başvurabilir. Hasip Gönülkırmaz, bu yıl 24 öğrenciyi proje sınıfına seçmeyi planladıklarını ve bu öğrencileri de bilim olimpiyatlarına hazırlamak istediklerini vurguluyor.

On5yirmi5