Belki bizlere çok uzakta olduğu için pek çoğumuzun haberi bile yok ya da bilenlerimiz de göz ardı ediyoruz ama Gana’nın başkenti Akra’da korkunç bir gerçek, tüm canlılığıyla karşımızda duruyor. Şehirde bulunan dev çöplük, bildiğimiz çöplüklere hiç benzemiyor; orası bir bilgisayar çöplüğü…
Gelişmiş ülkelerin Gana gibi yoksul ülkelere bilgisayar yardımı yapması uzun zamandır bilinen bir uygulama. Ama iyi niyetle başlayan bu uygulamanın bugün geldiği nokta, işte bu bilgisayar çöplüğünde ortaya çıkıyor. E-atık ya da daha anlaşılır tanımıyla elektronik çöpler, işe yaramayan bilgisayarları, donanımları ve elektronik cihazları temsil ediyor. Başta Avrupa’nın dev ülkeleri ve ABD olmak üzere, bu atıklarla nasıl baş edebileceğini halen çözebilmiş değil. BM raporuna göre e-atıkların ancak yüzde 25’lik bir kısmı dönüştürülebiliyor.
Newsweek’in haberine göre, geriye kalan kısım ise, ne yazık ki, yardım adı altında Gana gibi ülkelere yollanıyor. Görüntüde akıl almaz bir bağış gibi görünse de, bu bağışın büyük bir kısmı aslında hiç işe yaramayan şeylerden oluşuyor. Gana gibi yoksul ülkelerin sınırından içeri girdikleri gibi de e-atık çöplüklerini boyluyorlar.
Tehlike de işte bu noktada başlıyor. Fakir halk, bu çöplüklerde atıkları eriterek bakır ve benzeri metaller üretiyor ve bunları satarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Duman ve alevlerin eksik olmadığı e-atık çöplükleri, bu yüzden çevreye akıl almaz oranda kurşun, talyum, merkür gibi zehirli elementler saçıyor. Örneğin Gana’daki çöplüğün etrafındaki hava ve suda bu elementlerden fazlaca bulunuyor ve insan sağlığını tehdit ediyor.
E-atık çöplükleri ile gelen tek tehlike çevre ve sağlık alanında da değil. Gönderilen eski bilgisayarların sabit disklerini çalan ve en ufak ayrıntısına kadar inceleyen bilgisayar korsanları, bu sayede zengin ülkelerdeki insanların çok özel bilgilerini ele geçirme fırsatını buluyor. Günümüzde her 10 bilgisayar kullanıcısından dokuzunun bilgileri tam anlamıyla silmeyi bilmemesi ya da ihmal etmesi, sabit disklerdeki şifre, kredi kartı bilgileri ve benzer hassa bilgilerin bu korsanların eline geçmesi ile sonuçlanıyor. Siber suçlarda Afrika ülkelerinin önemli bir payının olmasının altında yatan nedenlerin başında, işte bu detay geliyor.
chip.com.tr