İsviçreli bilimadamları, beyin dalgalarıyla kontrol edilebilen robot geliştirdi. Buluş, hareket yeteneğini kaybedenler için bir umut ışığı olacağa benziyor.
İsviçre’nin Lozan kentindeki Federal Teknoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen robot, takılan bir başlıkla çalıştırılıyor.
Hastanede bacak ve parmakları olmayan bir hastanın beyninden çıkan dalgalar, başlık vasıtasıyla elektrik sinyallerine dönüşüyor ve 100 kilometre ötede enstitüde bulunan bir dizüstü bilgisayarda kaydediliyor. Ardından bu komutlar laboratuvardaki küçük robota iletiliyor.
Robot da aldığı komuta göre sağa ya da sola hareket ediyor.
Hasta Mark Andre Duc, robotu hareket ettirmenin göründüğü kadar kolay olmadığını, beyni boşaltmak gerektiğini, ağrıları başladığında bunun zorlaştığını söylüyor.
Bilimadamları, ağrılardan veya kafanın karışık olmasından kaynaklandığı düşünülen bir aksaklığı, karşı karşıya oldukları en büyük problem olarak tanımlıyor.
Bedensel engellinin zaman içinde konsantrasyonunun düşmesi, odaklanmakta zorlanması da bir başka problemi oluşturuyor.
Bilimadamları, beyin gücüyle hareket eden birçok prototip robot üzerinde çalışıyor. Henüz deneme aşamasında olan robotlar arasında, tutma yeteneği bulunanlar da var.
İsviçreli bilimadamları, 5 yıl içinde robotların bedensel engellilerin hizmetine sunulabileceğini belirtiyor.
TRT