Bandırma ilçesine bağlı Ergili köyünün Hisartepe mevkisinde yer alan Daskyleion ören yerindeki kazılarda, 2500 yıllık ”yaşam ile ölüm arasındaki seyahat”le ilgili oyunun buluntularına ulaşıldı.
Balıkesir’in Bandırma ilçesine bağlı Ergili köyünün Hisartepe mevkisinde yer alan Daskyleion ören yerindeki kazılarda, 2500 yıllık ”yaşam ile ölüm arasındaki seyahat”le ilgili oyunun buluntularına ulaşıldığı bildirildi.
Muğla Üniversitesi öğretim üyesi ve kazı başkanı Doç. Dr. Kaan İren, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu yılki kazılarda bir oyuna ait bazı buluntular ortaya çıkardıklarını söyledi.
Daskyleion’da yaşayanların oynadığı bu oyunun Mısır’da icat edilip bölgeye ulaştığını ifade eden İren, şöyle konuştu:
”Mısır’da icat edilip, oradan Ortadoğu, Kıbrıs ve Anadolu’ya yayılan bu oyun, ölüm ile yaşam arasındaki seyahatle ilgili. Daskyleion’da, Pers giriş yolunda, tahta üzerinde oynandığını belirlediğimiz bu oyunun, aşık kemiği ile 22 kare üzerinde oynandığı biliniyor. Bölgede yaşayanların, zamanlarını geçirmeleri için yoğun şekilde bu oyunu oynadığını düşünüyoruz.”
Bölgede yapılan jeofizik ölçümlerinde Daskyleion’un bir yarımada olduğunu, Ergili köyünün doğu tarafında, 4 metre derinliğinde, 20 metre genişliğinde bir halicin bulunduğunu belirlediklerini vurgulayan İren, batı yönünün ise bataklık olduğunu anlattı.
İren, halicin bulunduğunu belirlemelerinin ardından bölgede bir liman veya iskeleyle halice ait bir köprüyü ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ifade ederek, ”Ayrıca, Manyas Gölü çevresinde yüzey araştırmalarımız da sürüyor. Böylece bölgenin kültür envanterini de ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Daskyleion’da, bu yılki kazılarımız sırasında jeofizikçiler, jeologlar, tarihçiler ve epigraflarla da ortaklaşa bir çalışma yürütüyoruz” dedi.
Bu yıl yürütülen çalışmaların verimli geçtiğini dile getiren İren, şunları kaydetti:
”Son olarak, MÖ 4. yüzyıla tarihlenen, Pers uygarlığına ait bir bronz kase, 5 ve 4. yüzyıllara ait seramik içki kapları, içinde sos koymaya yarayan bölümü ile birlikte özel balık tabağı, su matarası ve aydınlanma kandilleri, bıçak ucu ve fildişinden bir iğneye de ulaştık. Hisartepe’nin ikinci derece sit alanı sınırları içinde, 15×15 boyutlarında, anıtsal bir yapının temel izlerine de rastladık. Bu yapıyı da çok önemsiyoruz. Sanıyorum ciddi bir buluntuyu daha gün ışığına çıkaracağız.”
AA