Bakteride tırnağa dikkat!

Araştırma
Elleri yıkamak her tür bakteriye karşı en iyi savunma yöntemidir. Ama el yıkayarak tırnak aralarını yeterince temizleyebiliyor muyuz? BBC’de yayımlanan ve konuyla ilgili araştırmaların derlendiği yazı...
EMOJİLE

Elleri yıkamak her tür bakteriye karşı en iyi savunma yöntemidir. Ama el yıkayarak tırnak aralarını yeterince temizleyebiliyor muyuz? BBC’de yayımlanan ve konuyla ilgili araştırmaların derlendiği yazıya göre elleri yıkamak hijyeni tam sağlamıyor. Hatta eldiven kullanmanın elleri daha uzun süre temiz tuttuğu tespit edildi. Zira aslında kirli olan parmak uçları değil de tırnaklar olduğu görüldü. Keratinden oluşan tırnakların çok sayıda bakteriye yuva olduğu saptandı. İşte tırnak konusunda bilmeniz gerekenler…

Her yıl iki-üç milyon kadar insanın ishalden öldüğü biliniyor. Elleri sabunla yıkamanın bir milyon insanı kurtaracağı tahmin ediliyor. Fakat eldeki bakteri sayısını azaltmanın yolu tırnak aralarına özen göstererek elleri yıkamaktan, tırnakları kısa ve temiz tutmaktan geçiyor.

Elleri steril yapmanın yolu olmadığı için doktorlar ve hemşireler hastalarla ilgilenirken eldiven takar. Yüz yıl kadar önce doktorlar ellerini defalarca yıkasalar da testlerde hala bakteri çıktığını tespit etti. Ama bu bakterilerin neden bu kadar dirençli olduğu 70’lere kadar bulunamamıştı.

80’lerde bilim insanları tırnakların ne tür canlılar barındırdığını incelemeye başladı. 1988’de Pensilvanya Üniversitesi Dermatoloji Bölümü’nden araştırmacılar, üniversitenin tıp fakültesinden, hastalarla yüz yüze olmayan 26 çalışanın tırnaklarından örnek aldı. Özellikle tırnak içlerinin çok sayıda bakteri barındırdığı görüldü. Deneklerin ellerinin diğer kısımlarında binlerce bakteri varken her tırnak içinde yüz binlercesi vardı.

Araştırmacılar tırnak içlerinin mikropların barınması için uygun nem ve koruyucu ortamı sağladığına inanıyor.

Ovuşturulup fırçalanarak yıkanması halinde bile ellerin tümüyle sterilize olmadığı belirlendi. Bu araştırmada da mikrop öldürücü sabunun tırnakların arasına yeterince nüfuz edip tüm mikropları öldürmediği sonucuna varıldı.

OJE DAHA ÇOK MİKROP TOPLUYOR

Ojeli doğal tırnaklar ise başka bir soruna kapı aralıyor. Ojenin çatlaması ve kısmen çıkması halinde bu aralıklara daha fazla bakteri toplanır. 1993’te Baltimore’daki John Hopkins Hastanesi’nde doğrudan hastalarla çalışmayan 26 kadın çalışanın tırnakları incelendi. Tümü kısa tırnaklıydı ve hem ojesizken hem de oje sürdükten dört gün sonra tırnaklara bakıldı. Doğal tırnaklardaki ojelerin parmak ucu mikrop çeşidi bakımından takma tırnaktaki kadar etkili olmadığı görüldü. Yani tırnakta oje olup olmamasından çok onları kısa ve temiz tutmak daha önemli. Başka bir araştırmada ise dört günlük ojeli tırnakların yeni ojeli tırnaklara kıyasla daha fazla bakteri barındırdığı görüldü.-BBC Türkçe