Kırk Haramilerin Hazinesi Bulundu

İliskiler
Mardin‘in Kızıltepe ilçesine bağlı Sürekli köyünde önceki ay ortaya çıkarılan hazinenin sırrı çözüldü. Köyde yapılan kanalizasyon çalışması sırasında bulunan paha biçilemeyen altın, gümüş ve süs...
EMOJİLE

Mardin‘in Kızıltepe ilçesine bağlı Sürekli köyünde önceki ay ortaya çıkarılan hazinenin sırrı çözüldü. Köyde yapılan kanalizasyon çalışması sırasında bulunan paha biçilemeyen altın, gümüş ve süs eşyaları hikâyelere ve filmlere konu olan efsanevi çete kırk haramilere ait olduğu ortaya çıktı.

Sürekli köyünde önceki ay yapılan kanalizasyon kazısı sırasında ortaya çıkarılan 400 adet altın takı ve sikkelerin tarihçesi ile ilgili Mardin Müze Müdürlüğü’nün sürdürdüğü tarihsel dayanak çalışmalarında son aşamaya gelindi.

Halen Mardin Müzesi‘nde temizlenmekte olan ve tarihi geçmişini yansıtan yazılarla ilgili envanter kayıtları devam ediyor. Kanalizasyon kazısı sırasında ortaya çıkan altın takı, sikkelerin tarihçelerinin İlhanlılar, Selçuklular Sasaniler gibi daha birçok medeniyetlere ait olduğu saptandı. Envanter kayıtları halen devam eden hazinelerle ilgili sır perdesi ise kanalizasyona saklayanların kırk haramiler olduğunun ortaya çıkması ile farklı bir boyut kazandı.

Eşyaları inceleyen Restoratör-Konservatör Vural Züngör altınların kırk haramilere ait olmasının çok yüksek bir ihtimal olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalar neticesinde köye en yakın olan komşu köyün isminin de Çelharemi yani (Kırk haramiler) olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Züngör, “Zaten altınlar da çetenin bölgesinde bulundu. Farklı medeniyetlere ait çeşit çeşit altınlar, gümüşler ve sikkeler ortaya çıktı. Bölge aynı zamanda kervan yolu üzerindedir. Bu da gösteriyor ki efsanelere konu olan kırk haramilerin hazinesi burada bulunduğunu ortaya çıkardı.” dedi.

MÜZE MÜDÜRÜ ERDOĞAN: HAZİNENİN KIRK HARAMİLERE AİT OLDUĞU ANLAŞILDI

Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan ise Sürekli köyünde ortaya çıkarılan hazinenin sır perdesinin araştırmaları sonucunda aralandığını dile getirdi. Erdoğan, hazinelerin Sürekli köyüne yakın mesafede yer alan ve Kürtçe Çelherami (Kırkharami) köyünde oturan kırk haramilere ait olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Hazinenin kırk haramiler tarafından çalınarak Sürekli köyünde toprağa gömüldüğünü belirten Müdür Erdoğan, “Şu anda altın takılar, figürler ve sikkeleri temizleyerek tarihi boyutları ile birlikte envanterlerimize kayıt ettiriyoruz. Öyle sanıyorum ki bir ay gibi bir zaman diliminde çalışmalarımız tamamlanacak ve kırk haramiler ismini alarak Mardin Müzesi’nde gelen ziyaretçilerimize teşhir edeceğiz.” diye konuştu.

Kanalizasyonda ortaya çıkarılan hazine ile ilgili görüşlerini ifade eden Mardinliler, hazinenin kırk haramilere ait bir gömü olması nedeniyle büyük şaşkınlık yaşadıklarını dile getirdi. Tarihi kentte böyle bir hazinenin ortaya çıkması Mardin turizmi için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen İbrahim Ataş adlı gümüş ustası kırk haramilerin hazinesinin ortaya çıkmasını, kente gelen yerli ve yabancı turistlerle paylaştıkları belirtti.