Kabul Edilen Şiddet, Şiddeti Doğurur

İliskiler
Annesini sevmeyen ve iletişim bozukluğu olanlardan uzak durun. Ayrıca düşük gelir de şiddetin başlangıcı olabilir…   Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başka...
EMOJİLE

Annesini sevmeyen ve iletişim bozukluğu olanlardan uzak durun. Ayrıca düşük gelir de şiddetin başlangıcı olabilir…
 
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eskin, kabul edilen şiddetin, şiddeti doğurduğunu belirterek, ”Çocukluğunda şiddet gören, kendi de ailesine şiddet uygular” dedi.       

Eskin, son dönemde kamuoyuna sık sık şiddet olaylarının yansıdığını, bunun dikkati çekici olduğunu bildirdi.       

Türkiye’de şiddetin başlıca toplumsal bir sorun olduğunu savunan Eskin, insanlar arasında çok basit nedenlerle tartışmalar yaşanabildiğini, bunların kavgalara, husumete ve sonunda şiddete kadar uzanabildiğini ifade etti.       

Şiddetin toplumsal, ekonomik, kültürel, siyasal nedenlerin yanında psikolojik nedenlere de bağlı olduğunu dile getiren Eskin, şöyle devam etti:       

”Şiddetin en önemli çıkış noktası egemen olma arzusudur. Bu egemenliği kabul ettiren, şiddetini de artırır. Şiddet, sosyolojik, psikolojik, politik, felsefik, psikiyatrik yönleri olan geniş bir kavramdır. Günümüzün modern, uygar yaklaşımlarına göre, şiddet kabul edilemez bir davranıştır. Kabul edilen şiddet, şiddeti doğurur. Şiddet kavramı dini ve dünyevi kültürlerden, kutsal savaşlara kadar uzanan geniş bir tarihsel ve toplumsal platformda ele alınabilir. Şiddet, sadece bir davranış bozukluğu olarak ele alınamaz.”       

Eskin, anne ve babası arasında duygusal şiddet olan, iletişim sorunu yaşayan, ruhsal sorunu olan erkeklerin eşlerine duygusal ve fiziksel şiddet uygulayabildiğini, çocukluğunda şiddet görenin, ileride ailesine şiddet uygulayabileceğini vurguladı.
       
EVLENECEKLERE UYARI
Eskin, evliliğe adım atacak özellikle genç kızların eşlerini seçerken, kavgacı kişiliğe sahip olmayan adayları tercih etmesini önererek, bunun yanında annesini sevmeyen, iletişim bozukluğu olan erkeklerden de uzak durmalarını tavsiye etti.       

Düşük gelirin de bir şiddetin başlangıcı olabileceğini dile getiren Eskin, şöyle konuştu:     

”İşi bozulan, ya da düşük gelirle geçimini sağlamaya çalışan erkekler de şiddet uyguluyor. Erkekler çocukluklarında ailesinden baskı ve şiddet görüp, sevgi görmemişse, bunu ileride evlendiği kadına kötü davranarak yansıtabiliyor. Bu tür erkeklerin psikolojik ve psikiyatrik yardım almaları gerekir.”      

Eskin, ADÜ olarak yaptıkları bir araştırmada evlilik terapisi için başvuran 34 çiftin yüzde 75’inin evliliklerinde şiddet olduğunu, bunların arasında yüzde 57 hakaret, yüzde 44 dikkate almama, yüzde 43 fiziksel şiddetin başı çektiğini kaydetti.

Ntvmsnbc