Erkeklere Karşı Şiddet Timi Geliyor!

İliskiler
AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yeni bir rapor hazırladıklarını belirterek, "Fiili koruma, serbest denetim,...
EMOJİLE

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yeni bir rapor hazırladıklarını belirterek, "Fiili koruma, serbest denetim, özel bir şiddet timi kurulması gerekiyorsa burada ne yapılması gerekirse yapılacak" dedi.

Samsun’da uygulanan ‘Yerel Eşitlik Eylem Planı’ kapsamında İl Genel Meclisi’nce oluşturulan Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu tarafından "19 Mayıs Kenti Samsun’da 21. Yüzyıl Kadın Vizyonu" konulu konferans Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Panele konuşmacı olarak katılan eski Devlet Bakanı ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldan Akşit, kadın erkek eşitliğinin oluşturulması ve kadının insan hakları konusunda ayrımcılıkların giderilmesi için birçok çalışma yapıldığını belirtti. Akşit, Türkiye’nin uluslararası düzeyde kadın hakları konusunda aktif rol aldığını, kadın erkek eşitliği anlayışının yasal düzeyde sağlanmasına rağmen yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesinin devletin en öncelikle konuları arasında yer aldığını kaydetti.

Akşit, "Artık kadınların çözüm arayacakları bir mercii mevcuttur. Eğitim, ekonomik, sosyal katkı sağlanmaktadır. Özellikle okuryazar konusunun üzerine düşüyoruz. Yüzde 100 seviyelerine ulaşmak birinci hedefimiz" dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Şahin, ülkede kadına yönelik şiddet olaylarının arttığına yönelik haberlerin gündeme geldiğini hatırlatılarak, 2006 yılından buyana aile içi şiddetin kayıt altına alındığını, eskiden böyle bir kayıtın olmaması nedeniyle şiddetin görünmediğini belirtti.

Özellikle şiddet maruz kadınların ilk başvurdukları hastane veya polis merkezinde görevlilerin şiddete uğrayan kadına nasıl davranmaları gerektiği konusu dahil birçok eğitim verildiğini hatırlatan Şahin, "Artık şiddet kayıt altına alınıyor. Biz devlet olarak şiddetin azaltılmasına yönelik birçok çalışma yaptık. Yasal düzenlemeler dahil. Devlet bu zamana kadar aile içi şiddetti sorun olarak görmemiş, koca döverde severde anlayışı vardı. Sosyal devlet anlayışında sorun vardı. Devletin kadını, erkeği çocuğu bireyi insanı koruması gerektiği görüldü. Devlet bir şeyler yapıyor da ‘Ayşe Paşalılar neden oluyor’ diye sorulabilir, bunun için yeniden bilim adamları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ilgili bakanlıkların katılımıyla toplantı yapıldı. Devletin koruma tedbirini almadığı, birimler arasında boşluğu yakalaya gibi çalışmalar yaptık. Zincirin en zayıf halkasını bulmaya çalıştık. Bunu bulamadığımız için Ayşe Paşalılar ölüyor. 4320 Sayılı Aile Korunmasına Dair Kanun’un ruhunu değiştirmemiz gerekiyorsa, fiili koruma gerekiyorsa, eğer serbest denetim sistemi oluşması gerekiyorsa, özel bir şiddet timi kurulması gerekiyorsa burada ne yapılması gerektiğini 2006 yılında yaptığımız çalışma gibi geldiğimiz noktada neyi yaptık yapamadığımızı masaya yatırıyoruz. Yani biz ‘mış’ gibi yapmak istemiyoruz. ‘Mış’ gibi yapıldığı zaman başarılı olunmuyor" diye konuştu.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise şunları söyledi: "Kadınlarımız bugün toplumun her alanında arzu ettiğimiz şekilde yer almadıklarından hareketle, onları daha farklı çalışmalar yaparak, kadınlarımızın toplumun her kesiminde yer alacak şekilde nasıl yönlendirebiliriz hususunda birçok çalışmalar var. Bu kapsamda ilk olarak TBMM’de Kadın Erkek-Fırsat Eşitliği Komisyonu kuruldu. Samsun’da da İl Genel Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Fırsat Komisyonu oluşturuldu ve bu konuda Samsun’da birçok faaliyetler içine girildi. Bunlardan birisi de bu konuyla ilgili olarak eşitlik eylem planı hazırlandı ve kabul edildi. Bugünkü panelde, bu kapsamda organize edilen bir çalışmadır. Üniversitemizde Kadın Soruları Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Bir kadın milletvekilimiz var. 504 belediye meclis üyesinden sadece 33’ü kadın. 357 mahalle muhtarından 5’i kadın. 939 köy muhtarından sadece 2’si kadın. Umuyorum önümüzdeki dönemlerde kadınlarımız bu tür organlarda daha fazla yer alır. Kadınlarımızın istihdamı konusunda arzu edilen noktada değiliz. Yüzde 22’ler seviyesindeyiz."

AK Parti Samsun Milletvekili Birnur Şahinoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurt, Samsun İl Genel Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Özlem Maraş’ın da konuşma yatığı panel sonunda plaket takdimi gerçekleştirildi.