Aile kavramı yok oluyor

İliskiler
ING Grubu’nun ev satın alma davranışlarına yönelik araştırmasına göre, Avrupa’da, olduğu gibi Türkiye’de de ev alırken sıkça “Anne-Baba Bankası” na başvuruluyor. Türkiye,...
EMOJİLE

ING Grubu’nun ev satın alma davranışlarına yönelik araştırmasına göre, Avrupa’da, olduğu gibi Türkiye’de de ev alırken sıkça “Anne-Baba Bankası” na başvuruluyor. Türkiye, 12 Avrupa ülkesi arasında ev alırken aile ve arkadaşlarından destek alanların en fazla olduğu ikinci ülke. ING Grubu, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 12 Avrupa ülkesinde, 12 bin 54 kişi ile görüşerek gerçekleştirdiği ING Uluslararası Araştırmalar (ING International Survey-IIS) serisi kapsamında Ev Sahipliği ve Mortgage konulu araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

AVRUPA’DA GELENEKSELCİ

Bu yılın 30 Ağustos-17 Eylül tarihleri arasında yapılan araştırmada katılımcılara ev fiyatları, ev sahipliğine dair değerlendirmeler soruldu. Buna göre, araştırmaya katılan 12 ülkede de aile ve arkadaşlardan sağlanan maddi desteğin ev alımında, geleneksel kredi mekanizmaları olarak görev yaptığı gerçeği teyit edildi.

İTALYA TÜRKİYE’Yİ GEÇTİ

Araştırmaya göre, Avrupa’da 25 yaşın altındaki katılımcıların yüzde 69′u ev alırken aile veya arkadaşlarımdan yardım aldığını belirtti. Bununla birlikte 55 yaş üzeri ev sahipleri arasında, ev alırken sevdiklerinden finansal destek alanların oranı da yüzde 31 ile azımsanmayacak düzeyde olduğu görüldü. Bu durum, tüm yaş grupları için, ev alırken aile ve arkadaşlardan finansal destek almanın yaygın bir durum olduğunu gösterdi. Avrupa ortalamasında yüzde 40 düzeyinde bulunan, ev sahibi olmak için aile veya arkadaşlarından finansal destek alanların oranı Türkiye’de yüzde 61 ile ortalamanın çok üstünde gerçekleşti. 12 Avrupa ülkesinde sadece İtalya, yüzde 62 ile Türkiye’nin önünde yer aldı. En düşük oran ise yaklaşık yüzde 15 ile Hollanda’da görüldü.

AİLE KAVRAMI YOK OLUYOR

ING Grubu’nun araştırmasına göre, insanlar kriz zamanlarında da ailelerine ve arkadaşlarına koşuyorlar. Türkiye’de, ankete katılanların yüzde 18′i ekonomik zorluklar yüzünden arkadaşlarıyla veya aileleriyle yaşamak zorunda kalırken, ankete katılan 12 ülke arasında Türkiye, “bumerang jenerasyonu” olarak tanımlanan, finansal zorluklar sebebi ile aile-arkadaşları ile yaşamaya başlayanların oranının en yüksek olduğu ülke. Avrupa ortalamasında ise bu oran yüzde 10 olurken, Hollanda yüzde 3′e geriliyor.

Manşettv