Hükümetten 6 yeni gençlik projesi

Gençlik
Akşam gazetesinin haberine göre, Aile Bakanlığı’ndan Milli Eğitim Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı’ndan Adalet Bakanlığı’na, yerel yönetimlerden üniversitelere pek çok kurum gençler için kolları sıvadı....
EMOJİLE

Akşam gazetesinin haberine göre, Aile Bakanlığı’ndan Milli Eğitim Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı’ndan Adalet Bakanlığı’na, yerel yönetimlerden üniversitelere pek çok kurum gençler için kolları sıvadı. Hükümet Programı’nda gençlerin karşılaştıkları sıkıntılara karşı yeni adımlar atılması hedeflendi. İşte öne çıkan 6 proje:  

1- HEDEF, UYUŞTURUCU BATAĞI

Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde hazırlanan ‘Uyuşturucu Bağımlılarını Topluma Kazandırma Eylem Planı (TOKEP)’ devreye sokulacak. AMATEM’lerin sayısı 22’den 52’ye yükseltilecek. Uyuşturucuya karşı özel telefon hattı açılacak. Müfredata ‘madde bağımlılığı’ dersi konulacak.  Tedavisi sona erene iş imkânı sağlanması da tedbirler arasında. 

2- SOSYAL KORUMA KALKANI KURULACAK

2012’de 17 ilde başlatılan ‘Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek İçin Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP)’ yaygınlaştırılacak. Özellikle dezavantajlı durumdaki gençlerin sosyal gelişimleri sağlanacak, yoksunluklar azaltılacak ve toplumsal hayata uyumları desteklenecek.

3- ULUSAL GENÇLİK KONSEYİ GELİYOR

Uzaktan eğitim yöntemlerinin daha aktif devreye sokulacağı çalışma çerçevesinde, spor, kültür ve sanat gibi alanlarda destekleyici programlar hazırlanacak. Avrupa Birliği programlarından da yararlanılarak Gençlik Treni, Seyyah ve Lider Gençlik Kampları gibi projelere ağırlık verilecek.  

4- GÖÇ SIKINTISI ELE ALINACAK 

En çok genç göç alan ve veren bölgelerde istihdam sorununa odaklanacak olan devlet, gençlik merkezleri ve kampları yaygınlaştıracak, burs ve kredi imkânlarını artıracak. 

5- ULUSAL GENÇLİK KONSEYİ GELİYOR 

Türkiye Ulusal Gençlik Konseyi’nin de aktif hale getirilmesi benimsendi. Ancak, bu oluşumun bir yönetmelikle değil, gençlik STK’larınca başlatılan bir inisiyatifle kurulması hedefleniyor. Konsey, her kesimden gencin temsil edileceği bir platform olacak.

6- EĞİTİM VE İSTİHDAMA ODAKLANILACAK

OECD verilerine göre Türkiye’de 15-29 yaş arası gençlerin yüzde 31’inin eğitimde, yüzde 34’ünün istihdamda, yüzde 7’sinin işsiz, yüzde 28’inin ise ne eğitimde ne de işgücü piyasasında olduğu belirtiliyor. Bu alanda yeni tedbirlerin devreye sokulacağı kaydediliyor.