Gençlerin en az güvendiği kurum medya

Gençlik
Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi (SEKAM) tarafından yapılan gençlik araştırması gençlerin demokrasiye bakışlarını, oy kullanma durumlarını ve gençlerin Türkiye’de en güvenilir olarak ...
EMOJİLE

Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi (SEKAM) tarafından yapılan gençlik araştırması gençlerin demokrasiye bakışlarını, oy kullanma durumlarını ve gençlerin Türkiye’de en güvenilir olarak hangi kurumu gördüklerini ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına göre gençlerin en güvenilir buldukları kurum ordu için, en az güvenilir buldukları kurum da medya.

ARAŞTIRMANIN AYRINTILI SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ! 

SEKAM’ın 15-28 yaş arasındaki 5541 kişi ile gerçekleştirdiği ‘Türkiye Gençlik Raporu: Gençliğin Özellikleri, Sorunları, Kimlikleri ve Beklentileri’ başlıklı çalışma gençliğin birçok konuya bakışı ile ilgili önemli bilgiler veriyor. 81 ilden katılımcılarla gerçekleştirilen araştırmada gençlere “Türkiye’nin geleceği açısından en güvendiğiniz kurum hangisidir” sorusu yöneltildi. Elde edilen sonuçlara göre, gençlerin yüzde 31,2’si orduyu, yüzde 21,4’ü meclisi, yüzde 18,4’ü hükümeti gördüğü saptandı. Yine araştırma sonuçları gençlerin en az düzeyde yüzde 1 oranında medyaya güvendiği tespit edildi. Gençler tarafından en az güvenilir bulunan kurumlar sırasıyla şöyle; gençlerin yüzde 2,9’u siyasi partiler’e,  yüzde 4,3’ü Diyanet’e,  yüzde 5,7’si Sivil Toplum Örgütleri’ne ve yüzde 7,3’ü Cumhurbaşkanı’na güveniyor.

Araştırmadan çıkan sonuçlara göre gençliğin birinci derecede orduya güvenmesinin sebebi de Türkiye’nin en önemli sorunu olarak terörü ve Türkiye’yi birbirine bağlayan en önemli bağ, ortak payda olarak da Toprak bütünlüğü –Vatan birliğini görmüş olmaları olarak değerlendirilebilir.

NAMAZ KILANLARA GÖRE EN GÜVENİLİR KURUM HÜKÜMET

Gençlerin namaz kılma durumlarına bağlı olarak en güvenilir kurum tercihleri değişiyor. Sürekli namaz kılanların yaklaşık olarak yüzde 28,5’ire göre en güvenilir kurum hükümet olurken; kendini Muhafazakar, Dindar ve İslamcı olarak tanımlayanların orduya olan güvenleri diğer kimlik mensuplarına göre daha düşük düzeyde kalıyor. Kendini Kemalist olarak tanımlayanların yüzde 42,1’i, Komünist olarak tanımlayanların yüzde 36,6’sı, Sosyalist olarak tanımlayanların yüzde 36,5’i ve Atatürkçü olarak tanımlayanların yüzde 36’sı orduya güveniyor. Bu kimlik mensuplarının orduya güveninin diğer kimlik mensuplarına oranla daha üst düzeyde olduğu dikkat çekiyor.

GENÇLERİN YARISI SİYASETÇİLERE GÜVENMİYOR AMA SANDIĞA GİDİYOR

Gençlerin oy kullanıp kullanmadığı SEKAM’ın Gençlik Araştırması’nda saptanan diğer konulardan bir tanesi. Gençlerin yüzde 46’sı siyasetçilere güvenmezken, yüzde 28’i siyasetçilere güvenme konusunda kararsızlık yaşıyor. Araştırmada gençlerin siyasetçilere güvensizliklerinin seçimlere katılıp katılmadıkları da tespit edildi. Elde edilen sonuçlara göre, sandığa gidip oy verenler gençlerin oranı yüzde 83 iken, sandığa gidip oy vermeyerek protesto edenlerin oranının yüzde 10 düzeyinde olduğu tespit edildi. 

Bu da gösteriyor ki gençler her ne kadar siyasetçilere güvenmiyor olsalar da seçim zamanı oy kullanmak için sandığa gidiyor. Sandığa gitmeyen ya da sandığa gitse bile boş oy kullanacak olanların yüzde 45’i partilerin sorunlar çözmeyeceğini düşünürken, yüzde 16’sı da partilere güvenmediğini ifade ediyor. Ayrıca araştırmaya katılan gençlerin yüzde 10’u siyasi partilerin kendilerini temsil etmediği görüşünde iken, yüzde 11’i siyasi partilerle hiç ilgilenmediğini belirtiyor. 

SİYASİ GÖRÜŞÜN OLUŞMASINDA EN ETKİLİ FAKTÖR AİLE

Araştırmada yer alan bir başka soru ile gençlerin siyasi görüş ve eğilimlerinin en önemli kaynağının aileleri olduğu tespit edildi. Buna göre gençlerin yüzde 35,4’ü siyasi görüş konusunda ailesinden etkileniyor. Aileden sonra gençlerin siyasi görüş konusunda etkilendiği faktörler sırasıyla yüzde 28 oranında hiç kimse, yüzde 13,4 oranında siyasi parti, yüzde 10,3 oranında gazete ve dergi ve yüzde 5,5 oranında arkadaşlar olduğu sonucu ortaya çıkıyor.

On5yirmi5