Torun Sesine Hasretler…

Evlilik
Anne-babaların gözbebeğidir evlatları. Yemez yedirir, giymez giydirirler. Hele şefkat abidesi anneler, kucağına aldığı ilk andan yetişkinliğe adım atana kadar gözü gibi bakar yavrusuna. Ancak yıllar g...
EMOJİLE

Anne-babaların gözbebeğidir evlatları. Yemez yedirir, giymez giydirirler. Hele şefkat abidesi anneler, kucağına aldığı ilk andan yetişkinliğe adım atana kadar gözü gibi bakar yavrusuna. Ancak yıllar gençliğini aldıkça işlerini tek başına yapamaz, bacakları tutmaz, gözleri iyi göremez olur. İtinayla büyüttüğü çocuğunun bakımına bu kez kendisi muhtaçtır. Yıllarca yavrusu için çalışan baba da artık emekli olmuştur. Eşi gibi o da evladının gözünün içine bakar yanında kalabilmek için. Oysa, dünün masum bebekleri günümüzün ‘iş kolik’ yetişkinleridir. Hayat mücadelesine kendisini öyle bir kaptırmıştır ki, anne-babasının acziyetini düşünecek halde değildir. Birçoğunun kendisi gibi karısı da çalışmaktadır. Evde küçük çocuklarının yanında bir de ‘büyük çocuk’ bakımı üstlenmek ağırlarına gider. Çareyi anne-babalarını huzurevine yatırmakta bulurlar… Onların evlat ve torunlarından uzakta hayal kırıklığına uğrayacağını hiç düşünmeden.

Zaman gazetesinden Aslıhan Aydın’ın haberine göre, Türkiye’de Batılı ülkelerdeki gibi olmasa da huzurevlerine yerleştirilen yaşlı sayısı her geçen yıl artıyor. Yaşlılar Haftası’nı (18-24 Mart) kutladığımız şu günlerde, Türkiye’deki huzurevleri ile yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde 2010 Şubat sonu itibarı ile 7 bin 375 kişi kalıyor. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı ayında 6 bin 21’di. Bir yıl içinde, huzurevlerine yatırılan yaşlı sayısı yaklaşık bin 300 kişi (yüzde 23) arttı.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) verilerine göre, huzurevleri, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri yatılı; yaşlı hizmet merkezleri ise gündüz hizmet sunuyor. 2010 Şubat sonu itibarıyla, SHÇEK‘e bağlı 8 bin 258 kapasiteli 83 huzurevi ve yaşlı bakım rehabilitasyon merkezinde 7 bin 375 yaşlıya yatılı bakım hizmeti veriliyor. Türkiye’de 2010 Şubat ayı sonu itibarıyla faaliyette bulunan resmi ve özel huzurevi sayısı ise 263. Toplam yatak kapasitesi de yaklaşık 21 bin 369.

SHÇEK‘e bağlı 5 yaşlı hizmet merkezinde ise yaklaşık bin kişiye gündüzlü hizmet veriliyor. Geçtiğimiz yıl gündüzlü hizmet alan kişi sayısı ise yaklaşık 500’dü.